Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Anders Samuelsens diplomatiske storsejr: Så kan Iran lære det

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Diplomatisk sejr

Lars Møller

Alle tiders bedste udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), slår til igen. Han har næsten egenhændigt overtalt EU til at indføre sanktioner mod Iran. EU mener nemlig, at det er en uskik, at iranske dødspatruljer farer rundt i Europa og likviderer folkefjender. Sanktionerne er målrettet mod enkeltpersoner og en iransk efterretningstjeneste.

Groft sagt er naturligvis enig med vores udenrigsminister. Vi kan ikke have en så håndfast udenlandsk indblanding i Europa. Groft sagt insisterer også på, at Iran skal underskrive en erklæring om ikke at udpege nye personer, der kan fortsætte, hvor de gamle slap. I modsat fald beholder vi bare de afviste iranske asylansøgere, der ikke vil hjem. Så kan de lære det.

Varm luft og hjemmelavede drivhusgasser

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimaprædikant og drivhusejer Signe Wenneberg har lavet en reportage for magasinet Apropos, hvor hun messer om, hvor dårlige flyrejser er for klimaet.

»Vi kan ikke lade som om, vi ikke ved, at vores overforbrug af flyrejser er ødelæggende for de kommende generationers overlevelsesmuligheder for denne grønne jord,« skriver drivhusejeren i magasinet.

Det lyder dog som om, der er ved at blive overophedet i klimaprædikant Signe Wennerbergs eget drivhus. I hvert fald teases der i selvsamme magasin for, at den næste udgave indeholder en reportage fra Tanzania – begået af, ja, Signe Wenneberg.

Groft Sagt spekulerer på, om Wenneberg mon flyver til Tanzania på en bølge af varm luft og hjemmelavede drivhusgasser?

Pressens manglende selvkritik

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det har vakt opsigt, at Der Spiegels stjernejournalist Claas Relotius er blevet fanget i at opdigte sine historier. Relotius blev overøst med priser i Tyskland og USA. TV-stationen CNN udnævnte ham i 2014 til årets journalist for artikler om USA. Det viste sig, at artiklerne var så populære, fordi han gav de etablerede medier lige, hvad de ville have. Hans reportager om USA var gennemsyret af antiamerikanisme og had til præsident Trump.

Der Spiegel har undskyldt og været i en lille flække i USA, som Relotius beskrev som Verdens Røvhul fyldt af Trump-vælgere. Alt var løgn. Mens medierne fordømmer hans opdigtede historier, er de uvillige til at se dem i en større politisk sammenhæng. For Relotius var aldrig kommet i nærheden af en journalistisk pris, hvis han havde skrevet positivt om Trump.

Journalistik har forladt principper om objektivitet og er blevet en del af den politiske kamp.