Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Amerikanerne er ikke dumme og Putin lader sig ikke snyde. Så er der kun os vælgere tilbage

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Amerikanerne er jo ikke dumme

Niels Jespersen

Danmark uddanner stadig dygtige soldater. Der er bare ikke så mange af dem. Vore militære stridskræfter er reduceret til 800 kampsoldater der afspadserer, skibe vi ikke har besætninger til og fly der er for dyre til at man kan flyve med dem. For første gang siden middelalderen har hæren ikke kanoner og de fleste uniformer bæres af hjemmeværnsoldater og erhvervspraktikanter.

Heldigvis er man fra ministerens side opmærksom på problemet. Det ser nemlig ikke godt ud over for vores allierede, at vi ikke gider forsvare os selv. Derfor har Forsvarsministeriet brugt 65.000 dollar på at købe sig til »positiv« omtale af det danske forsvar hos den amerikanske tænketank Atlantic Council.

Groft Sagt anerkender ministerens kreativitet, men er bange for, at amerikanerne ikke er så dumme, at de hopper på den. Putin lader sig nok desværre heller ikke snyde. Så er der kun os vælgere tilbage.

Åbent hykleri er ikke forkasteligt

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der er intet galt med hykleri, der er åbenlyst, så enhver kan se det. Sådan er det med Ekstra Bladet, der gerne moraliserer over enhver og selv har en rigtig dårlig moral.

På Kvindernes Kampdag skrev chefredaktør Karen Bro henført om kvindernes kamp og sin egen magt: »I dag sidder jeg med udsigt til Rådhuspladsen som chefredaktør.« Og så opfordrer hun til fortsat kamp, som Ekstra Bladet vil løfte: »Så jeg er optimist. Men vi trænger alle sammen til et los bagi.«

Det er herligt med Ekstra Bladet, for avisen lever delvis af prostitutionsannoncerne og her er ingen ligestilling - ingen mænd overhovedet. Så Karen Bro kan pakke sin kampånd sammen og give sig selv et los bagi, indtil hendes blad indfører kønskvota på sexannoncerne i avisen og viser lidt kvindemod.

Welbekom

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mange undrer sig i dag over, at der skulle gå så lang tid, før sagerne om hvidvask i Danske Bank og Nordea blev gravet frem. Det skete udelukkende på grund af modige whistleblowers og dygtige journalister.

Groft sagt vil imidlertid gerne minde om, hvordan den politiske stemning var angående bankernes mulige urene trav med hensyn til pengeoverførsler. Daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen udtalte så sent som i 2016 og 2017, at han ville have danskerne til at elske deres banker. »Jeg kommer med et nyt politisk budskab om at omfavne bankerne. Nu skal mobningen af bankerne stoppe,« sagde han.

Med en sådan minister har det været virkeligt svært for det underliggende system at gå kritisk til bankerne og deres tvivlsomme overførsler. I dag er Brian Mikkelsen direktør i Dansk Erhverv. Groft sagt sajer welbekom.