Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Alt er så racistisk

Eva Agnete Selsing Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Isen »Kæmpe Eskimo« er racistisk. Det fastslår Anita Ågerup Jervelund fra Dansk Sprognævn, ifølge Ekstra Bladet. Hun tilføjer, at det også er racistisk at sige »neger«, »sort«, »spanioler« og »mulat«. Det understreges i avisen, at det ikke er Anitas egne følelser, men »danskernes« – med den pikante tilføjelse, at det tilsyneladende intet betyder, om ordets bruger mener det racistisk eller ej. Ekstra Bladets egen lille rundspørge viser, i modsætning til Anitas forestillinger om at repræsentere danskerne som sådan, at kun fem pct. af læserne finder »eskimo« racistisk. Tilsvarende, for de andre ord, henholdsvis 18, ti, syv og seks pct.

Men ak, i en tid, hvor man er ophørt med at værdsætte sproglig omhyggelighed, ikke mindst på uddannelsesinstitutionerne, så skal sådan et sprogets nævn jo finde noget andet at lave.

Rettelse
Af den satiriske rubrik 'Groft sagt' 16. september fremgik det på baggrund af en artikel i Ekstra Bladet, at Dansk Sprognævn skulle have fastslået udtrykket "Kæmpe Eskimo" som racistisk. Dansk Sprognævn understreger, at dette ikke er tilfældet.