Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Alt er en investering

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, er kendt som kvinden, der ikke tror på regnemodeller. Hun tror ikke på, at lavere skat får folk til at arbejde mere (men gerne på, at højere afgifter får folk til at forbruge mindre).

I sin JP-blog lancerer Fock nu en ny økonomisk påstand: »Det er en misforståelse, at SU er en udgift,« skriver finansordføreren. SU’en koster ikke desto mindre 20 mia. kr. om året og tiltrækker stadigt flere udlændinge, der kan studere i en periode i Danmark på danske skatteyderes regning. Men når nu Josefine Fock elsker offentlige udgifter, er alle offentlige udgifter jo per definition en »investering«. Findes der overhovedet offentlige udgifter, som ikke er en investering på de præmisser? Så er militær vel en investering i fred. Kontanthjælp er en investering i social stabilitet. Kunst er en investering i lykke.

Der er dog en væsentlig – men overset – grund til, at politikerne ikke »investerer« alle skatteydernes penge. For så har de ingen penge, de selv kan investere.