Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Årets politiske selvmål

Henrik Dahl: Kan vi ikke alle blive lidt klogere? spørger Liv Holm Andersen og Marianne Jelved i tirsdagens Berlingske. Retorisk, må man formode, da de to kommentatorer er medlemmer af Folketinget for Det Radikale Venstre og denne kategori af menneskeheden ikke, i egen selvforståelse, kan blive klogere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anledningen til, at de to MFere har offentliggjort deres meninger, er, at Morten Uhrskov Jensen i en kronik påviste, hvordan Margrethe Vestager manipulerede med væsentlige oplysninger om indvandringens konsekvenser. Antageligvis i to hensigter. For det første at tilsløre sit partis hovedansvar for den mest vidtrækkende beslutning, der nogensinde er forsøgt lusket uden om det danske demokrati.

For det andet for at dæmpe de skurrende mislyde, der nødvendigvis må opstå i mødet mellem den vestagerske ønsketænkning og verdens faktiske indretning. Morten Uhrskov Jensen skal lade være med at generalisere, siger Liv Holm Andersen og Marianne Jelved. Antageligvis fordi generaliseringer er nødvendige for … tja: at blive klogere. Men hvad skal han så? »Bruge sine statistikker til at finde årsager til forskelle i stedet for at slå andre oven i hovedet«, hedder det.

Men hvilken hoved­årsag kan de to radikale kvinder så komme i tanke om? Den folkeskole, intet parti de sidste 50 år har udfoldet større anstrengelser for at ødelægge end De Radikale. Så flot! Hvor prisen for årets politiske selvmål i 2011 gik til Özlem Cekic, må en stærk kandidat – allerede i maj – være makkerparret Holm Andersen og Jelved.