Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

7/1 og venstrefløjen

Læs mere
Fold sammen

Politikens Frankrigskender Bjørn Bredal kommenterede i TV 2 News attentatet mod Charlie Hebdos redaktion. I baggrunden kunne man skimte humanismens David Trads. Han tænkte nok på tonen i den franske debat.

Bredal udtalte sig bl.a. om den franske islamkritiker Michel Houllebecqs nye roman, som alle kalder »provokerende«, »Soumission« (dvs. Underkastelse eller Islam). Den udkom samme dag som attentatet. Han var på bladets forside 6. januar – det var en karikaturtegning af ham. Det bliver i fremtiden spændende, hvordan den tolerante venstrefløj vil tale attentatet ned. Eller rettere: Det er forudsigeligt. Bredal åbnede debatten med at sige, at Houllebecqs fremtidsroman, der forudsiger, at Frankrig får en muslimsk præsident og indfører sharia, var »helt ude af proportioner«. Hvorfor? Fordi den muslimske befolkning i Frankrig kun udgør fire procent. Tror han, at den slags kan opgøres i procenter? Vi vil sikkert høre, at attentatet intet har med islam at gøre. Der vil komme fordømmelser af Front Nationale. Og endelig vil Enhedslistens Per Clausen nok udtale, at Charlie Hebdos redaktør var en nar, der kun var ud på at provokere.