Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

»1864« var så elendig, at der efterhånden er tale om et nationalt traume på linje med det oprindelige nederlag ved Dybbøl

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

God investering

Niels Jespersen

»Hvorfor skal den danske stat pumpe millioner af kroner i HBO- og Netflix-serier?« spørger manden bag serierne »The Rain« og »1864« efter at HBO har fået 30 millioner danske skattekroner til anden halvdel af Martin Andersen Nexøs »Pelle Erobreren« og to andre TV-serier.

Groft sagt er villig til at betale 30 mio. kr. til gengæld for, at folkene bag »1864« aldrig laver fjernsyn igen. Den serie var så elendig, at der efterhånden er tale om et nationalt traume på linje med det oprindelige nederlag ved Dybbøl. HBO producerer masser af skrammel, men skal vi vælge, så har Groft sagt alligevel større tiltro til den amerikanske streaming-tjeneste.

For 20 mio. kr. i støtte får vi en TV-serie som »Erobreren« til 150 mio. kr. Det vil sige at pengene overvejende kommer fra HBO og andre investorer. Vi får en serie om et af de væsentligste litterære værker i danmarkshistorien. Det kan gå hen og blive helt seværdigt.

Forståelse

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er en forstående mand, også selvom han ikke vil blande sig. Han forstår godt, at nogle bagagemedarbejdere var »trætte eller frustrerede over, at nogen ikke har lyst til at være en del af det fællesskab« med henvisning til visse fagforeninger. Det at der foregik arbejdsnedlæggelser, var selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt.

Groft sagt er også forstående, men forstår alligevel ikke helt ministeren. Den medarbejder, man brokkede sig over, var medlem af en fagforening og kan vel sagtens ikke siges at stå uden for fællesskabet. Han var vikar og medlem af ingeniørernes fagforening, men man skal åbenbart være medlem af den rigtige fagforening for at være en del af fællesskabet. Forstå det, hvem der kan.