Granat stammer formentlig fra bandekrig

Tekniske undersøgelser skal hjælpe politiet i jagten på spor, efter en skarp håndgranat blev fundet i sandkassen i en børnehave på Nørrebro.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har bedt sprængstofeksperter fra Forsvaret om hjælp i et forsøg på at finde den eller de gerningsmænd, der efterlod en fuldt funktionsdygtig håndgranat i en børnehave på Nørrebro, hvor et barn mandag eftermiddag fandt granaten i en sandkasse.

Drengen kom pludselig løbende hen til en pædagog med granaten i hånden. Da det gik op for pædagogerne, at der ikke var tale om legetøj, tog de straks granaten fra drengen, ryddede legepladsen og kontaktede politiet. Nu jagter politiet spor i sagen:

- Vi har indhentet teknisk assistance fra folk med ekspertise i sprængstof for at få undersøgt, hvilken type håndgranat, der er tale om, samt om vi kan finde tekniske spor på den, som kan indikere, hvor den stammer fra og hvem der har efterladt den, siger den centrale vagtleder ved Københavns Politi Gunnar Nørager til berlingske.dk.

Skarp granat
Politiet står uden mistænkte i sagen. Der står dog klart, at der var tale om en funktionsdygtig granat, der kan forvolde stor skade.

- Der er tale om en skarp granat, det vil sige en fuldt funktionsdygtig granat. Vi har mandag aften afsøgt området derude for at sikre os, at der ikke ligger flere. Det er en meget alvorlig sag, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, at det kunne være endt meget tragisk, hvis en sådan granat går af på en legeplads, siger Gunnar Nørager.

Granat stammer formentlig fra bandekrig
Mandag aften måtte politiet tilkalde Forsvarets bomberyddere til institutionen Asgård, der ligger på Hothers Plads nær Mjølnerparken. Institutionen huser ifølge Ritzau 42 vuggestuebørn og 69 børnehavebørn.

Da forældre her til morgen kom til institutionen for at aflevere deres børn, var der sat store sedler op på institutionens døre og plankeværk, der informerede om, hvad skete mandag eftermiddag.

Børne- og ungechef i Københavns Kommune med ansvar for Nørrebro, Søren Thorborg, var tirsdag morgen også til stede ved institutionen. Han holdt møde med de ansatte i børnehaven og orienterede samtidig de forældre, som kom og afleverede børn. Han var både rystet og vred over sagen, som han mener udspringer af den verserende bandekrig:

-Vi har talt grundigt med personalet og tilbudt dem psykologhjælp, hvis de har brug for det. Det er fuldstændigt sindssygt at kriminelle tilsyneladende tilsidesætter voksne og børns sikkerhed. Det er nærliggende at tro, at det er direkte relateret til bandekonflikten på Nørrebro. Vi tager situationen meget alvorligt, men lige nu er det også vigtigt at have balance mellem på den ene side at tage situationen alvorligt og på den anden side ikke gøre børn og forældre unødigt bange, siger han.

Rystede forældre
Flere af de forældre, der mødte op i institutionen med deres børn tirsdag formiddag, havde ikke hørt om fundet af håndgranaten og blev derfor chokerede over nyheden.

- Det er meget ubehageligt. Det kommer fuldstændigt bag på mig, at urolighederne er rykket ind i børnehaven. Hidtil har jeg ikke været utryg ved at bo på Nørrebro, men det her er chokerende og det tætteste, konflikten på Nørrebro har været på os, sagde Signe Land Hansen, mor til datteren Vera på et år.