Virus helt ude af kontrol: Krav om masseslagtning af foie gras-ænder

Den ekstremt smitsomme H5N8-fugleinfluenza spreder sig lige nu i Sydvestfrankrig, hvilket har rejst krav om masseslagtning af ænder til produktionen af foie gras.

Kvaliteten af leveren fra opfedede foie gras-ænder tjekkes på det traditionelle fjerkræmarked i Samatan i det sydvestlige Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georges Gobet/AFP/Ritzau Scanpix

Noget tyder på, at de franske foie gras-producenter står med et massivt problem, der giver mindelser om det, danske minkavlere stod over for i efteråret.

Det er dog ikke covid-19, men den meget smitsomme fugleinfluenza, H5N8, der lige nu spreder sig hastigt gennem franske fjerkræfarme i de sydvestlige dele af landet, hvor en stor del af den kontroversielle delikatesse foie gras produceres, fortæller den britiske avise The Guardian.

H5N8-influenzavirussen er ekstremt smitsom, men heldigvis ufarlig for mennesker, siger den franske regerings chefdyrlæge, Loïc Evain.

Smitten fra Korsika

Smitten blev først registreret hos en dyrehandler på den franske middelhavsø Korsika, inden den begyndte at sprede sig på det franske fastland i december.

Hervé Dupouy, som er formand for den lokale afdeling af fjerkræproducenter i kommunen Landes, der er en central spiller inden for fransk foie gras-produktion, siger, »situationen er helt ude af kontrol«.

»Virussen er stærkere end os. Nye mutationer opstår løbende,« siger formanden for de franske foie gras-producenter, Marie-Pierre Pe, til Agence France-Presse.

Siden 24. december er over 350.000 ænder blevet slagtet i kølvandet på virussen.

Producenterne af den kontroversielle, fede fugleleverdelikatesse frygter en gentagelse af tidligere katastrofale fugleinfluenzaepidemier som dem, man så i vinteren 2015/2016 og 2016/2017, hvor mere end 25 millioner ænder blev aflivet i første epidemi og 4,5 millioner i det følgende sygdomsudbrud. Nedslagtningerne forårsagede et voldsomt dyk i den franske foie gras-produktion.

Også i Danmark, Belgien, Holland, Sverige, England og Irland har der været rapporter om fugleinfluenza. Hollandske myndigheder valgte i november at aflive 190.000 kyllinger.

Kilder: Agence France-Presse og The Guardian