Vintesten: Flotte vine fra Piemonte, der lige nu er lukket land

Piemonte er tragisk nok lukket land på grund af coronavirus. Denne uges vintest minder os om støvlelandets fænomenale vinproduktion med to gode bud på fornuftigt prissat barbaresco.

Normalt er Langhe i Piemonte et af de mest idylliske steder i Europa med sine bløde bakker med nebbiolovin og hvide trøfler for foden af skråningerne. I dag er Piemonte lukket land på grund af coronavirus, som har smittet selv regionslederen Alberto Cirio. Den menneskelige tragedie er enorm, og Italien er hårdt ramt. Lad os håbe, at situationen ikke kommer til at ødelægge landets vinproduktion, der er umådeligt vigtig for støvlelandet – ikke mindst produktionen af barolo og barbaresco, som dyrkes netop i disse bakker.

Denne uge byder således på et par gode køb i barbaresco, og det endda i den rigtig gode årgang 2016, som tegner til at blive min favorit blandt de nyere årgange. En årgang med sexet, indsmigrende frugt, hverken for varm eller for mager.

Bedst synes jeg om barberescoen fra Produttori del Barbaresco, som kandiderer til at være et af klodens bedste kooperativer. Produttori kører en nærmest neanderthalsk, traditionel stil med ganske lys frugt og meget lidt indflydelse, og alt, hvad man kan drømme om, af kamfer, eucalyptus, let tørret frugt, tobak og lakrids. Trods det faktum, at vinen nu er forbavsende åben i næsen, så kommer man ikke uden om, at klassisk nebbiolo er lig med et smertefuldt højt indhold af tannin (garvesyre) og faktisk også syre, som kun yderligere forstærker oplevelsen af tanninerne. Det her gør av i gummerne, medmindre man spiser brød og meget gerne også sauce til. For eksempel en gryderet eller braiseret kød – så er det sagt!

Binger Riesling Quarzit, trocken, Weingut Riffel

Rheinhessen, Tyskland 2017

★★★★☆☆

Økologisk kommuneriesling med fin, åben næse, inklusive citrus, kamille, gule stenfrugter og let petroleum. Penetrerende, mundvandsdrivende syre.

Kjær og Sommerfeldt

150 kr.

Hawkes Bay Pinot Noir

Hawkes Bay, New Zealand 2018

★★☆☆☆☆

Relativt lys i glasset. Lys ung frugt,  jordbær og kirsebær med en lille kant af lakrids i næsen, som dog fiser relativt hurtigt af. Relativt let og småkort mund, men ikke uden saftighed. Absolut fornuftig pinot til prisen. To og en halv stjerne.

Lidl

65 kr.

Foto: Bjarne Sørensen.

Côtes du Rhône »Cuvée du Grand-Père«, Domaine Tourbillon

Rhône, Frankrig 2018

★★☆☆☆☆

Ung råfrugt. Mørk, krydret, portet og småhed i munden (14,8%). To og en halv stjerne.

Laudrup Vin

79 kr. v. 6 fl.

Galets Rouges, Mourgues du Grès

Costières de Nîmes, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Mørkere, mere lakridset og karakterfuld end foregående rhônevin og knapt så hed, selv om den krydrede frugt er lettere blommet.

Bichel

80 kr. v. 6 fl.

 

 

Coste di Moro, Lunaria

Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2016

★★★☆☆☆

Mørk, småtørret frugt med chokoladenoter og en del sødme. Ganske tannisk mund. Tre og en halv stjerne.

Vinoble

149 kr.

»The Prospect« Pinot Noir, Sierra Madre Vineyard, Paul Lato

Santa Maria Valley, Californien 2017

★★★★★☆

Flot, flot pinot-tone med skovbær og fløjl samt sødme i form af chokoladenoter. Også i munden flyder lækker cremet og saftig fløjl. En lille smule hed finish (13,9%).

HJ Hansen/ Vinspecialisten

700 kr.

Barbaresco, Produttori del Barbaresco

Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Ganske lyst granatrød i glasset. Osende åben og virkelig lækker næse. Særdeles klassisk nebbiolo med kamfer, eucalyptus, let tørret frugt, tobak og lakrids. Vinen tager afsindigt hårdt ved i gummerne, så det er absolut nødvendigt at spise brød til. Fire og en halv stjerne.

Philipson Wine

215 kr. v. 12 fl.

Barbaresco, Massimo Rivetti

Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Relativt lys i glasset. Ligger ikke så forfærdeligt langt fra foregående barbarescoer i stilen, men er dog lidt mindre fragrant og mere tørret i frugten med mere chokolade. Også her æder tanninerne gummerne op. Spis brød til!

Jysk Vin

185 kr. v. 3 fl.