Vintest: Oplev en overdrevet laber topvin med en meditativ sideeffekt

»Vidunderlig duft af mormors æbletrifli, rød grape, mineraler og bittert æbleskrog i kombination med tropefrugter a la mango, papaya og ananas,« skriver vores anmelder blandt andet om ugens mest labre vin.

Af en eller anden grund blev amaroner før i tiden kaldt for meditationsvin. Jeg har aldrig helt forstået, hvordan lige netop en amarone, der er så anmassende og tung som trafikken over Brennerpasset, kan være en meditationsvin. Og nu fornærmer jeg helt sikkert nogen i amarone-klanen, men vil jeg mene, at en ægte meditativ vin er noget, der ikke kommer springende op i hovedet på én som en trold af en æske.

Med andre ord må meditationsvine være nogen, der skal have god tid til at åbne sine fine nuancer, langsomt og sikkert. Som nu ugens højdespringer fra Weingut Wittman, en af Rheinhessens største stjerner - i øvrigt biodynamisk. Her har vi fat i en såkaldt Grosses Gewächs/Grosse Lage, der bringer os op på den helt store klinge.

Wittmann er medlem af Tysklands fornemmeste sammenslutning af producenter kaldet VDP. For nogle år siden klassificerede foreningen de bedste vinmarker i hvert distrikt, som man kaldte for Grosse Lage. De næstbedste fik betegnelsen Erste Lage, så Ortswein og til sidst Gutswein. Formålet var at gøre tysk vin lettere at forstå. Klassifikationen kan sidestilles med det hierarki, man kender fra Bourgogne, hvor vi har Grand Cru som det bedste, så Premier Cru efterfulgt af Villages-vinene og til sidst generiske bourgogne-vine.

Det lyder da enkelt, ikke? Men tyskerne har aldrig forenklet noget som helst! For klassifikationen gælder nemlig kun VDP-producenter. Det betyder, at vinbønder udenfor sammenslutningen ikke bare kan kalde deres vin for Grosses Gewächs, selv om den reelt stammer fra en mark, der er klassificeret som sådan.

»»Smagen er overdrevet laber med både cremethed, fylde og en dejlig, viril syre, der er så affedtende som en gang cellulosefortynder. En meditativ vin med mange lag, der åbner sig lidt efter lidt.««


Wittmann som VDP-medlem har dog som nævnt ikke problemet, og i testen i dag er en vidunderlig »GG« fra en af deres topmarker kaldet Aulerde. I duften fornemmes en brise af mormors æbletrifli, lidt rød grape, mineraler og bittert æbleskrog i kombination med tropefrugter a la mango, papaya og ananas. Absolut fremragende vin, der bringer min krop og fokus helt i zen.

60 – 99 kroner

Turaia, Pellegrini Alfredo

Turaia, Pellegrini Alfredo Fold sammen
Læs mere

Bolgheri, Italien 2016
★★★☆☆☆
Glimrende duft af brombær, lidt underskov og kærnemælk. Velproduceret vin til en fornuftig pris. Hiver lige tre stjerner hjem.
Bilka
Pris: 69 kr.

Chardonnay – Sauvignon, Lieubeau

Chardonnay – Sauvignon, Lieubeau Fold sammen
Læs mere

Loire, Frankrig 2017
★★☆☆☆☆
Græs, hyldeblomst og en kant af tomatplante. Enkel, slank og koldgæret sag med vægt på frisk frugt.
The Wine Company

Pris 69 kr.

Brut Reserva, Sumarroca

Brut Reserva, Sumarroca Fold sammen
Læs mere

Cava uden områdeangivelse, Spanien uden årgang
★★★☆☆☆
Grønne æbler, citrus og en kant af kridt. Ditto i smagen, som dog er mere ovre i det grapeagtige med en lille bittertone, der river livligt i munden. Slank og rank med masser af friskhed. Udmærket cava.
Philipson Wine
Pris 79,95kr. v. 12 flasker

100 - 200 kroner

Lampe de Meduse, Chateau Sainte Roseline

Lampe de Meduse, Chateau Sainte Roseline Fold sammen
Læs mere

Côtes de Provence, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Frisk i duft med toner af stikkelsbær, grøn stilk og lidt røde bær. Smagsmæssigt noget anonym med en lille fedme og en del alkohol i afslutningen.
Løgismose
Pris 165 kr.

Baby Bandito, Testalonga

Baby Bandito, Testalonga Fold sammen
Læs mere

Swartland, Sydafrika 2018
★★★☆☆☆
Æblet med en lille bagkant af terpentin, kiwi og grape. En anelse benet og anonym hvidvin, hvor man finder en let undermoden syre, der gør den velegnet som madvin – eksempelvis til skaldyr.
Clement Vin
Pris 179 kr.

Cuvee Numero 1, Dominique Laurent

Cuvee Numero 1, Dominique Laurent Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2013
★★★★☆☆
Spændende likorøs og sveskeblommeagtig næse med indslag af solmodne røde bær, underskov og en spøjs kant af gummi – på den gode måde vel at mærke. I smagen har vi den klassiske stenfrugtskarakter og finesse, der gør den til en rigtig slubrevin.
Sjov Saft - www.sjovsaft.dk
Pris 199 kr. v. 6 flasker

200+ kroner

Riesling Trocken Aulerde GG, Weingut Wittmann

Riesling Trocken Aulerde GG, Weingut Wittmann Fold sammen
Læs mere

Rheinhessen, Tyskland 2016
★★★★★☆
Vidunderlig duft af mormors æbletrifli, rød grape, mineraler og bittert æbleskrog i kombination med tropefrugter a la mango, papaya og ananas. Smagen er overdrevet laber med både cremethed, fylde og en dejlig, viril syre, der er så affedtende som en gang cellulosefortynder. En meditativ vin med mange lag, der åbner sig lidt efter lidt.
Theis Vine
Pris 364,95 kr. v. 6 flasker

Barbaresco Rabaja, Cascina Luisin

Barbaresco Rabaja, Cascina Luisin Fold sammen
Læs mere

Piemonte, Italien 2015
★★★★☆☆
Lidt blå blommesaft og jordbær i næsen. Stram, tør og klassisk i munden med en del engelsk lakrids og en kant af chokolade. Udmærket barbareco, hvor man dog får lidt mindre end, hvad man betaler for.
Bichel Vin
Pris. 290 kr.