Vintest: Europamesterskabet i nytårsboblevand

Hvorfor er det lige, at man næsten altid drikker champagne af smalle og tynde glas, hvor næsen er godt på vej til at komme i klemme? Og burde man måske i virkeligheden dekantere boblevandet? Rolf Madsen giver svar i ugens vintest, der har en overvægt af mousserende vine. Vinderen giver mindelser om Toffifee og er intens som en kop bevidsthedsudvidende ayahuasca-te.

Det er lige før, man kan kalde det for europamesterskaberne i boblevand. Hele fem mousserende vine har fundet vej til testen: en cava fra det spanske område Penedes, to champagner, en cremant de bourgogne og så en spumante fra Franciacorta, der regnes for at være det bedste område for bobler i Italien.

Bedst i test er Diebolt-Vallois, der ligger på 895 kr., og det er bestemt en sjat, men kvalitetsniveauet er ganske enkelt også verdensklasse. Her finder vi indslag af æblekerne, flødekaramel, Toffifee og ristet brød – alt det, en moden champagne skal have. Samtidig er Diebolt lige så psykoaktiv som en kop bevidsthedsudvidende ayahuasca-te. Alt her er i zen, og den bringer mit vinøse kompas i totalt vater.

Normalt siger man, at man skal drikke små vine af små glas, mens de bedre vine kræver større glas. Men hvorfor er det så lige, at vi næsten altid drikker champagne af smalle og tynde glas, hvor næsen er godt på vej til at komme i klemme?

Spørgsmålet har skabt stor diskussion blandt vinskribenter, aficionados og producenter. Faktisk er der mange, der mener, at jo bedre champagnen er, jo større skal glasset være, så den kan folde sig ud og vise alle sine nuancer. Argumentet giver nok mening for de fleste, men en del vil sikkert holde fast i de tynde glas, fordi man ellers hurtigt mister lidt bobler på den konto.

Men så prøv lige at høre denne her: Der er champagne-producenter, der går så vidt som til at anbefale, at man dekanterer deres champagner for at få dem til at åbne sig optimalt. Jo, den er god nok, og her er det så, at mange sikkert vil tilkalde vinpolitiet og indvende: hvorfor så overhovedet lave vin med bobler, hvis man fjerner dem igen ved at plaske dem over på en karaffel?

Jeg forstår dem godt. Jeg har faktisk selv været der. Men jeg må samtidig også sige, at nogle af mine største oplevelser med netop champagne har været de flasker, hvor jeg har dekanteret dem for at smage vinen neden under boblerne, hvis man kan sige det på den måde.

Ugens testvinder er et godt eksempel på, at man først fornemmer, hvor fantastisk vinen egentlig er, når boblerne er dunstet lidt af, og temperaturen i øvrigt ikke er for lav. Årgang 2008 var fremragende, og det er denne flaske i sandhed også.

Der skal selvfølgelig lyde en disclaimer herfra, for det kan jo være, du hellere vil have friskhed end storhed, og så skal man selvfølgelig ikke lave overgreb på champagnen. Men prøv eventuelt med en lille sjat og fortsæt, hvis du kan lide smagen af stor hvid bourgogne, for det er nemlig det, den kommer til at smage af.

Testens bedste køb er også mousserende, en cremant de bourgogne. Til omkring en niendedel af prisen på Diebolt finder vi Laborde, der er frisk og knibsk som en jomfru med en irettesættende syre. Perfekt til nytårstalen, hvor letheden er et plus. Laborde er ikke en vin, jeg selv ville dekantere og risikere at miste nogle af boblerne.

Ej heller ville jeg bruge store glas. Dertil er vinen ganske enkelt for lille. Men den er nu et fremragende alternativ til champagne, hvis man ikke vil betale dét, en god én af slagsen koster!

60 – 99 kroner

Chardonnay, La Chablisienne
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Stikkelsbær og grønne grene i lange baner. Til prisen en ret overdådig hvid bourgogne fra verdens måske bedste kooperativ Chablisienne, men man skal være vild med syre, stramhed og undermoden frugt.

Philipson Wine
Pris: 79 kr. v. 12 flasker

Pinot Noir – Barrel Selection, Salentein
Mendoza, Argentina 2017

★★★☆☆☆

En anelse jammy i duft med en kant af jordbær og karamel. Ret slank og frisk i smagen for en oversøisk pinot. God til prisen.

Bilka
Pris: 2 flasker 139 kr.

Senda del Oro, Bodegas Vizcarra
Ribera del Duero, Spanien 2017

★★★☆☆☆

Brombær og lakridskonfekt med et lille strejf af appelsinskal. Relativt tæt i munden med god friskhed i frugten, men alkoholen brænder en anelse i eftersmagen.

The Wine Company
Pris: 95 kr. v. 6 flasker

Medoc, Château Haut-Myles
Bordeaux, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Meget lækker og klassisk næse, hvor man finder indslag af cedertræ, solbær, blyant og grafit. Relativt lys i munden og ikke den dybeste bordeaux i verden, men et skoleeksempel på, hvordan bordeaux skal smage. Og så er prisen for øvrigt yderst rimelig.

Meny
Pris: 99,95 kr.

100 – 200 kroner

Cremant de Bourgogne – Blanc de Blanc Brut, Laborde
Bourgogne, Frankrig uden årgang

★★★★☆☆

Æble med begyndende toner af ristet brød. Elegant mousserende vin på den friske side. Knibsk som en jomfru med en irettesættende syre. Kunne næsten gå for at være en champagne, men også kun næsten. Bedste køb blandt de mousserende vine og et nytårshit for alle dem, der ikke vil investere i den »ægte vare«.

Meny
Pris: 110 kr.

Cava Brut Nature Reserva, Canals Nadal
Penedes, Spanien 2014

★★★☆☆☆

En anelse undermoden i duft med et viff af saltlakrids. Rank med en del syre. Lidt spinkel uden den store karakter.

Erik Sørensen Vin
Pris: 120 kr. v. 2 flasker

Pas de Deux, Mathias Gaul
Pfalz, Tyskland 2017

★★★☆☆☆

Let tropisk med et aftryk af syltet ananas og fersken. Blød og let cremet i munden, men også en anelse tung og doven uden så megen syre.

Bichel Vine
Pris: 115 kr. v. 6 flasker

Prestige Brut, Abel Jobart
Champagne, Frankrig uden årgang

★★★★☆☆

Æble, citrus, gule blommer og en snert af valnøddetræ. Ret kraftfuld og koncentreret champagne, hvilket er karakteristisk for Abel Jobart. Smagen er bedst. Et godt køb.

Køge Vinhandel
196 kr. v. 12 flasker

200 +  kroner

Clos de Lupé, Domaine Lupe Cholet
Bourgogne, Frankrig 2015

★★★☆☆☆

Først lidt kirsebær og svovl i duft, som dog aftager med lidt tid i glasset. Rank, slank og struktureret lille bourgogne på den friske side med det klassiske, livlige syrebid i afslutningen. Vil have godt af lidt tid på flaske. Tre og en halv stjerne.

Vinoble
Pris 239,95 kr.

Chardonnay Art Series, Leeuwin Estate
Margaret River, Australien 2015

★★★★★☆

Forførende chardonnay med en overordentlig lækker og sexy-ristet kaffebønnetone. Rig og cremet i munden uden at blive for meget – og så en syre, der rammer det hele godt ind. Mums dekoreret med mums på toppen. Fem stjerner her.

H. J. Hansen
Pris: 595 kr.

52 Mesi, Ravarini
Franciacorta, Italien 2012

★★★☆☆☆

Masser af citrus, gule blommer og chokolade på næsen. Blød og mundfyldende mousserende vin, der besidder en lidt irriterende bitter-tørhed i afslutningen. En anelse skuffende franciacorta til prisen.

K. B. Vin
Pris: 212,75 kr. v. 6 flasker

Fleur de Passion Brut, Diebolt-Vallois
Champagne, Frankrig 2008

★★★★★★

Vidunderlig næse med indslag af æblekerne, flødekaramel, Toffifee og ristet brød. Super intens i munden – som en kop bevidsthedsudvidende ayahuasca-te, der bringer mit vinøse kompas totalt i vater. Drønlækker balance mellem syre, intensitet og fedme.

Løgismose
Pris: 895 kr.