Vildt comeback: Noma er igen verdens bedste restaurant

Årets vigtigste restaurantliste er offentliggjort.

Rene Redzepi, chef of Noma. Rene in the NOMA kitchen working on lunch. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag d. 28. april kl. 22.20 sprang et dansk køkken i luften. Jubelråb og high-fives er nok de mest sandsynlige scener, da World's 50 Best Restaurants kom med deres årlige liste. Og igen igen igen er danske Noma røget til tops på World’s 50 Best Restaurants listen.

Det blev altså bare en kort parkering på en andenplads, hvor Noma det seneste år har samlet kræfter til endnu engang at vise hele verden, at dansk gastronomi er fuldkommen uden sammenligning disse år. Et KÆMPE tillykke til hele holdet her fra AOK.

René Redzepi gik kort efter på scenen og spurgte sine kollegaer:

"Hvor mange af jer troede på det her? Da vi overhørte, hvem der lå i top tyve, var vi helt 'jaaaa, vi er stadigvæk med."

Derefter udtrykte han en lille bekymring over, at hans stab nok går amok lige nu på vinbaren derhjemme, og der skal køres service i morgen.

Rene Redzepi mindedes, hvordan den etablerede restaurantscene gjorde grin med Noma i starten: ”Vi var nørderne i klassen... De kaldte os sælkneppere. Men det gik os ikke på. Det gav os brændstof til at gøre det endnu bedre. Skovsyren udkonkurrerede kaviaren.”

Verdens vigtigste liste
World’s 50 Best Restaurants er blevet den anerkendte liste, som hele verdenen lytter til.

Den udkom første gang i 2002 på initiativ af Londonbaserede Restaurant Magazine, og har sin del af æren for, at dansk gastronomi nyder international anerkendelse.

Noma kom første gang på listen i 2006, hvor det blev til en plads som nr. 33. Siden er det gået frem, og tre år i træk indtog Noma den ultimative førsteplads, en bedrift som tangerer rekorden for flest år i førertrøjen med legendariske elBulli.

Sidste år sluttede festen dog, da den spanske restaurant El Celler de Can Roca fortrængte Noma til andenpladsen.

Verdens bedste liste
Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 900 jurymedlemmer (journalister, kokke, restauratører, gourmeter mm.) fordelt på 26 regionale juryer. Danmark hører til Skandinaviens jury. Listen udkom første gang i 2002 og er siden blevet toneangivende.

Hver medlem må stemme på syv restauranter, heraf fire i egen region, som skal være besøgt indenfor de seneste 18 måneder. Man må ikke stemme på restauranter, man selv ejer eller har interesser i.

Berlingskes madanmelder, Søren Frank, mener dog ikke, at man skal tillægge listen alt for meget betydning.

"Det er klart, at det ikke lader sig gøre at udpege verdens bedste restaurant. Smag og behag er forskellig, det kommer jo an på, hvilken vinkel man anlægger. Nogen er til foie gras og kaviar, andre mere til myrer, græshopper og kaninhjerne. Men generelt synes jeg, at især To 10 på listen meget fint afspejler, hvilke restauranter, der er de mest indflydelsesrige pt., og i hvilken retning udviklingen går indenfor moderne haute cuisine."