Ugens vintest: Ugens bedste vinkøb fra Santa Duc er som en Fiat 500 med Porsche-motor

Quatre Terres er i min verden en Fiat 500 med et brøl af en Porsche-motor. Nøj, hvor er den lækker, og nøj, hvor får jeg lyst til at rive den op på fem stjerner. Jeg ender dog på fire store stjerner toppet op med en emoji, der vender øjne og slikker sig om munden, skriver Rolf Madsen.

Et par vine skiller sig ud i ugens test. Blandt andet en såkaldt langhe nebbiolo fra Pio Cesare. Huset er mest berømt for dets baroloer, men her er det bare en almindelig langhe-vin, der stjæler opmærksomheden. Blindt gættede jeg den faktisk til at være barolo på grund af dens luftige og elegante næse med masser af kirsebær og blommesten, der kombineres med en tør og afstraffende garvesyre, der river i munden som en gang grovkornet sandpapir. Mums, hvor smager den godt, og så mestrer Pio Cesare den hårfine balance mellem at bruge store gamle fade og ny fransk eg (20 procent) til lagring af vinen. Sådan skal god nebbiolo smage!

I kategorien under 100 kroner har vi en côtes du rhône fra Santa Duc – en af mine yndlingsproducenter i den sydlige Rhône-dal. Efter at have arbejdet økologisk gennem mange år er Santa Duc fra 2017-årgangen blevet certificeret biodynamisk. Ugens bedste køb er sammenstukket af vin fra fire typer jordbund i henholdsvis Vacqueyras, Rasteau, Roaix og Seguret – heraf navnet Quatre Terres.

Den er lagret på en kombination af store gamle fade og amfora af terracotta i et års tid, hvilket er en smule specielt. Man kan så spørge sig selv, om det kan smages. Nøh, måske ikke direkte, men man fornemmer helt sikkert en vin, hvor der er kælet for detaljerne. Især er duften helt vidunderlig og Bamseline-blød med en ordentlig skefuld mørke brombær, et fint lille piskesmæld af kærnemælkskoldskål og yoghurt naturel. I smagen har vi ditto af alting, og så oser den af Kinder-mælkesnitte-consommé flankeret af solmoden garvesyre, der pakker frugten rasende godt ind.

Skulle man sammenfatte det kort, er Quatre Terres i min verden en Fiat 500 med et brøl af en Porsche-motor. Nøj, hvor er den lækker, og nøj, hvor får jeg lyst til at rive den op på fem stjerner. Jeg ender dog på fire store stjerner toppet op med en emoji, der vender øjne og slikker sig om munden. Hurra for old-school rhône-vin, når den smager sådan her!

0-99 kroner

Chardonnay, Cimarosa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Chardonnay, Cimarosa
Central Valley, Chile uden årgang

★★☆☆☆☆

Let tropisk med toner af ananas, syltede pærer og lidt kridt. Blød i frugten med en lille sprød syre. Meget ordinær chardonnay uden den store dybde, men den vil helt sikkert falde i manges smag.

Lidl
Pris: 119 kr. for tre liter

Cuvée Tradition, Mas des Bressades. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Cuvée Tradition, Mas des Bressades
Costieres de Nimes 2017

★★★☆☆☆

En anelse slikket næse med et indtog af lakridskonfekt, karamel og en snert af brombær. Meget velproduceret vin med en lakridset fylde, en skvis af frugtsødme og en gang bløde tanniner. Tre nydelige stjerner.

The Wine Company
Pris: 65 kr. v. 6 flasker

Alamos Malbec, Catena. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Alamos Malbec, Catena
Mendoza, Argentina 2018

★★★☆☆☆

Ret lækker duft af solbær, lidt grøn peber, teblade og en snert af grafit, blyant og nelliker. Slank og mediumkoncentreret argentiner med god kølighed for en argentinsk vin og en lille bittertørhed i afslutningen. Absolut godkendt til prisen.

Philipson Wine
Pris: 59,95 kr.

100-200 kroner

Jonty's Ducks – Pekin Red, Avondale Wine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Jonty's Ducks – Pekin Red, Avondale Wine
Paarl, Sydafrika 2014

★★★☆☆☆

Krydret og syrlig med en kant af knækkede grene og hindbær. En anelse anonym i munden, men med lidt tid i glasset dukker der lidt ribs og kirsebærsaft op. Afsluttes af en del syre, tannin og alkohol. Prismæssigt i overkanten.

H.J. Hansen/Vinspecialisten.dk
Pris: 130 kr.

Langhe Nebbiolo, Pio Cesare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Langhe Nebbiolo, Pio Cesare
Piemonte, Italien 2016

★★★★★☆

Masser af kirsebær og blommesten i næsen med en bagkant af fernis og et lille snift af tjære. Stram, raceren og tør satan med en afstraffende – ja, nærmest sadistisk garvesyretørhed – der river i munden som en gang grovkornet sandpapir. I love it!

Laudrup Vin
Pris: 189 kr.

Quatre Terres, Domaine Santa Duc. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Quatre Terres, Domaine Santa Duc
Côtes du Rhône, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Helt vidunderlig og Bamseline-blød duft med toner af brombær, læssevis af kærnemælk, kondenseret Kinder-mælkesnitte og mørke, røde bær. Saftig vin med flot ekstraktrigdom og en fin garvesyrestruktur, der rammer frugten godt ind. Nøj, hvor får jeg lyst til at rive den op på fem stjerner, for her er der nærmest tale om en Fiat 500 med et brøl af en Porsche-motor under hjelmen. Fire store stjerner.

Bichel Vine
Pris: 100 kr. v. 6 flasker

200+ kroner

Mourvedre, Elkjær-Amiel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Mourvedre, Elkjær-Amiel
Vin de France, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Meget åben og nærmest fadprøveagtig i frugten med en lille prikken på tungen og en kant af mørke bær, solbærbusk, lidt hårvand, læder, våd kelim og sorte oliven. Her er vi ovre i en juicy og let tilgængelig naturvinsstil med en lille stramhed i afslutningen.

Grapeshop.dk
Pris: 211,50 kr. v. 6 flasker

Calicem, Domaine du Bouchot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helmersen.

Calicem, Domaine du Bouchot
Pouilly Fumé, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Tilbageholdende næse, men toner af grønne undermodne æbler, tomatplante, græs, granit og citrus dukker op med lidt tid i glasset. Stram og slank i munden med en lille tanninsk tørhed i eftersmagen.

Niche Vine
Pris: 225 kr.

Forhandlerliste:

Laudrup.dk
Bichel.dk
Lidl.dk
Thewinecompany.dk
Hjhansen-vin.dk
GrapeShop.dk
Nichevine.dk
Philipsonwine.com