Ugens vintest: Oplev et tigerbrøl af tropesaft

Rødvinsforskrækkede Saint-Peray byder i dag på oversete vine til gode priser, som man endda kan gemme til senere, skriver vinanmelder Rolf Madsen.

Så er vi røget ind i en uge, hvor et afsnit af Mumitroldene næsten overgår vintesten i sjovhedsfaktor. Men også kun næsten. Vi reddes af en flaske hvidvin fra Domaine du Tunnel i Saint-Peray.

Området er en lille appellation på bare 98 hektar i den nordlige Rhône-dal, som udelukkende laver hvide og mousserende vine. Jeg har været på road trip i Saint-Peray nogle gange. For 10 år siden var jeg overhovedet ikke imponeret. Dengang bestod størstedelen af produktionen af ligegyldig boblevand, mens resten var hvidvin. I dag er det nærmest omvendt og kvaliteten er eksploderet.

En af frontløberne er Domaine du Tunnel, hvorfra vi har en blanding af hvidvinsdruerne marsanne og rousanne. Førstnævnte er den absolut mest populære hos vinbønderne. Den giver typisk fyldige og let tropiske vine med lav syre. Samtidig er den relativt uproblematisk at dyrke og vinificere.
Roussanne derimod er den irriterende søster, som er svær at have med at gøre i vinmarkerne, og så oxiderer den let. Af den grund går mange producenter udenom Roussanne, men i min mund kan den noget i forhold til elegance og syrefriskhed.

Vores højdespringer fra Tunnel er som sagt en kombination af de to druer, og her får man et tigerbrøl af tropejuice, papaya, fersken og honningmelon. Smagen er blød og cremet, men samtidig finder vi en vidunderlig friskhed, der gør den livlig og spændstig i munden.

De fleste vindrikkere tror ikke, at hvidvinene fra Saint-Peray er i stand til at blive gemt, men her må man bare tro om igen. Sidst jeg var i området, fik jeg nogle 15-20 år gamle flasker fra et par af topproducenterne, og jeg var mildest talt forbløffet over lagringsevnen. Det var overraskende godt! Så min egen lille konklusion er, at langt flere burde rette blikket mod det rødvinsforskrækkede Saint-Peray. Området har masser af oversete vine til rigtig gode priser. Tunnel ligger ganske vist i den dyre ende, men kvaliteten er bestemt også derefter.

60 – 99 kroner

Pinot Noir, uden produducentangivelse
Marlborough, New Zealand 2018

★★☆☆☆☆
Lys, transparent og lettere syrlig næse med indslag af kirsebær og blommesten. Også lidt syrlig og i øvrigt anæmisk i munden uden den store dybde.

Lidl
Pris 65 kr.

Chardonnay Gran Reserva, Viu Manent
Colchagua Costa, Chile 2018

★★☆☆☆☆
Billig chardonnay smager nu engang som billig chardonnay, og det er sådan her: koldgæret frugt med toner af ananas og citrus. Syren er frisk, hvilket normalt er et plus, men her forekommer den en anelse rå og umoden.

Philipson Wine
Pris 62 kr. v. 12 flasker

100 - 200 kroner

Mandrone di Lohsa, Poliziano
Maremma, Italien 2013

★★★★☆☆
Moden næse, hvor man finder lidt underskov, sveske, solbær og en bagkant af engelsk lakrids. Behagelig i munden med en velafstemt frugtsødme og en lille stram garvesyre, der rammer frugten godt ind. Fuldmoden Maremma-vin til en ganske fornuftig pris. Hiver lige fire stjerner hjem.

Carl Vin & Wine
Pris 149 kr.

Riesling Trocken, Martin Müllen
Mosel, Tyskland 2018

★★★☆☆☆
En anelse rå og undermoden i frugten med et viff af grape, citrus, æblekerne, skifer og petroleum. Stram, tør og velproduceret fætter med en dejlig lav alkohol. Kan anbefales til ægte riesling-aficionados med hang til tænderskærende syre. Jeg er selv en af dem, men må dog også indrømme, at dét her ikke er verdens største riesling.

Bichel
Pris 140 kr. v. 2 flasker

Old Vines GSM, Torbreck
Barossa Valley, Australien 2016

★★★☆☆☆
Lidt yoghurt i duft med en skefuld jordbær og brombær. Let sydafrikaner-røget i munden (selvom vi er i Australien) med en lille frugtsødme i afslutningen.

H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten
Pris. 129 kr. v. 2 flasker

 

200 + kroner

Mouton Noir Horseshoes and Handgrenades, Maison Noir Wines
Oregon, USA uden årgang

★★★☆☆☆
Åben og sødlig duft med en kant af røde bær, grønne grene, lakridskonfekt og fad. Smagsmæssigt lidt Läkerol – den med sød lakrids, havsalt og karamel - som strammes op af en lille garvesyretørhed i afslutningen.

Bilka
Pris 400 kr. v. 2 flasker

Pinot Noir – Crosshairs Cuvee, Roots Wine
Oregon, USA 2017

★★★☆☆☆
Her er kirsebær og lidt fadpræg i duft. Smagsmæssigt ikke den mest ekspressive eller karakterfulde pinot, men udmærket vin, som dog ikke kravler op over de tre stjerner.

Brdr. D´s Vinhandel
Pris 249,95 kr. v. 6 flasker

Cuvee Prestige, Domaine du Tunnel
Saint-Peray, Frankrig 2017

★★★★☆☆
Et tigerbrøl af tropejuice, papaya, fersken og honningmelon. Smagen er cremet og blød, men samtidig finder vi en vidunderlig roussanne-friskhed i frugten, der gør den livlig og spændstig i munden.

The Wine Company
Pris: 235 kr.