Ugens vintest: Kongen af sherry har talt! Fem store stjerner

Nogle afholder sig fra sherryen, fordi den er lidt speciel i smag og kræver tilvænning, men når man først er blevet hooked, slipper man aldrig kærligheden igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der noget, jeg elsker, men sjældent drikker, så det sherry! Altså ikke det dér halvsøde stads, som min mormor havde stående i sit vitrineskab. Nej, tør sherry, der ikke skjuler sine fine nuancer bag en facade af tung sødme – og sådan én har vi smagt i løbet af ugen.

Den kommer fra Lustau, som af mange regnes for kongen af sherry, og der er tale om det, man kalder for en Almacenista-vin. Almacenistaer er små individuelle producenter, der typisk sælger deres produktion videre til de store bodegaer. I dette tilfælde Lustau. Som regel blandes almacenistaernes vine sammen med de store firmaers egen vin, men hos Lustau lader man dem aftappe individuelt og med producentens navn på etiketten. Herefter sælges de videre til en forholdsvis høj pris, men efter min mening er de nu altid pengene værd.

Vores testvinder er en amontillado, der traditionelt er en tør sherrytype, som er blevet forstærket med alkohol og efterfølgende har fået noget lagring i gamle fade. Det giver en stil, der aromatisk kan minde lidt om portvin, hvor man kan finde indslag af puddersukker, ristede mandler, kandis og orangeskal. Men der er også elementer af noget andet og mere, som kun findes i sherry (og nogle steder i Jura) – nemlig et præg af det, man kalder flor; en godartet gærsvamp, der lægger sig ovenpå vinen i begyndelsen af dens livsforløb. Flor ligner en hinde skumsprøj og giver en helt unik karakter af blandt andet friske valnødder og lidt havsalt. Smagen af ugens højdespringer er intens og tyktflydende med en nærmest bundløs dybde og koncentration. Faktisk er der tale om en knastør vin, men på grund af fedmen og sine toner af mandler og kandis opleves den faktisk som værende en lille smule sød.

Nogle afholder sig fra sherryen, fordi den er lidt speciel i smag og kræver tilvænning, men når man først er blevet hooked, slipper man aldrig kærligheden igen. Sherry er kendt for at være fremragende til diverse tapas, og i hjemstavnen Jerez har amontilladoen typisk været serveret til supper. Men den er bestemt også anvendelig til en god gang fjerkræ. Lustau – kongen af sherry har talt!

0 – 99 kroner

ccc Fold sammen
Læs mere

Cepa Lebrel – Joven, Pagos del Rey
Rioja, Spanien 2018

★★☆☆☆☆
Lys, beaujolais-agtig og let syrlig i duft. Lidt henad ribs med en kant af kirsebær og blommesten. Lidt smal i munden uden den store tyngde og med en vis syre i eftersmagen. Ok vin til prisen.

Lidl
Pris 45 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere

Terres du Sud, Domaine de Caussagues
Corbieres, Frankrig 2015

★★★☆☆☆
Brombær, mørke oliven, lakrids, peber, lidt tørret frugt, grønkrydrede elementer og et dejligt lille mælket præg. Ganske slank, luftig og letbenet for en corbieres med en lille gang opstrammende tanniner i afslutningen. God pris, drikker godt, tre store stjerner.

Brdr. D's Vinhandel
Pris 70 kr. v. 6 flasker

ccc Fold sammen
Læs mere

Petit Rosé, Friedrich Becker
Pfalz, Tyskland 2018

★★★☆☆☆
Jordbær, røde bolsjer, lidt æblekerne og et snift af græs. Frisk og slank vin med god syre. Udmærket rosé i den lette ende. Tre fine stjerner.

Fine Wines
80 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere

Riesling Trocken, Weingut Krebs
Pfalz, Tyskland 2019

★★★☆☆☆
Indtagende næse af citrus og grønne æbler. Livlig i munden med masser af sprød syre og en lille tone af bittergrape i afslutningen. Rank, slank og velsmagende.

Bichel Vine
Pris 75 kr. v. 6 flasker

100 - 200 kroner

ccc Fold sammen
Læs mere

Cabernet Franc, Catena
Mendoza, Argentina 2016

★★★★☆☆
Udmærket duft af sødlige, røde bær, strejf af urter, solbær, blyant, ceder og lidt jernoxid. Medium koncentreret og blød i munden med en fint afstemt frugtsødme og en god omgang tanniner, der strammer fint op i smagen.

Philipson Wine
129 kr. v. 12 flasker

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Barbaresco – Froi, Massimo Rivetti
Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆
Først lidt tjære, jod og medicinskab efterfulgt af et strejf af røde bær, kirsebærsten og blå blommer. Stram og tør, som en barbaresco skal være, med masser af garvesyre. Ikke den største dybde, men meget velsmagende barbaresco. Fire nydelige stjerner.

Jysk Vin
Pris 250 kr. v. 3 flasker

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Vina Pedrosa Crianza, Bodegas Perez Pascuas
Ribera del Duero, Spanien 2016

★★★☆☆☆
Vanilje, kokos, lidt friskkærnet smør, brombær, og en bagkant af flæskekød og appelsinskal. Udmærket spanier i den klassiske vaniljehørmende stil og med god koncentration.

Laudrup Vin
Pris: 169 kr. v. 6 flasker

ccc Fold sammen
Læs mere

Almacenista Amontillado del Puerto, Emilio Lustau
Jerez, Spanien uden årgang

★★★★★☆
Det her er godt! Helt vidunderlig duft af puddersukker, ristede mandler, kandis, maltbolsje, orangeskal, et viff af chokolade, lidt flor, havsalt og friske valnødder – og man kunne blive ved. Lettere tyktflydende med en enorm dybde, længde og koncentration. Virker en smule sød i munden, selvom den faktisk er knastør med en vanvittig intens syre. Lustau – kongen af sherry – har talt. Fem store stjerner.

H.J. Hansen/Vinspecialisten
Pris 250 kr.