Ugens vintest: Jernbanesveller og julevin i april

Vintest

Jeg hører til den kategori af sære væsener, der kan finde på at lave julemad midt i april måned, hvis jeg finder en vin, der synes at være perfekt til formålet. Og det er netop tilfældet i ugens test, hvor vi har smagt på Besson Vineyard fra det amerikanske hus Birichino.

Den er lavet på druen grenache, der normalt passer rigtigt godt til julemad med hele svineriet. I tilfældet her har vi masser af luftig bærsødme, der kan komplementere de søde elementer som brunede kartofler og rødkål. Samtidig er der en frisk syre til at hamle op med alt det sure. Sidst, men ikke mindst, finder man en tilpas høj alkohol, der renser munden fri af fedt. Skulle jeg give stjerner efter, hvor godt den fungerer til julemad, må det blive en sekser, men isoleret set lander vi på fire og en halv.

Bedst i test er ugens dyreste vin fra Barbaresco. Området er som bekendt søsterdistrikt til det lidt mere berømte Barolo. Får man ugens testvinder blindt, kan det være svært at afgøre, om man er i det ene eller det andet distrikt. Normalt siger man, at barbaresco er lidt lettere og mere feminin end barolo, men den regel gælder bestemt ikke altid.

I Cascina delle Rose har vi en dyb og alvorlig fætter, der i topårgangen 2013 er et sammensmeltet potpourri af tigerbalsam, lidt jordbær, oversavede jernbanesveller, lakrids og norske brystdråber tilsat lidt mentoliseret Fisherman's Friend – ship ohøj, tag lige og lav den suppe, hvabehager! Smagen er først andægtig og lukket som en cisterciensermunk med sort skapular og korslagte arme.

Men bare vent til den får lidt luft, så åbenbares aromaerne, og den anonyme munkeskikkelse forvandles til et stramt styret og veltrimmet muskelbundt, der netop er steppet ud af et Crossfit-lokale. En spændende vin, som med sin snerrende garvesyre nok vil have lidt den samme effekt på den utrænede vinsmager, som en pakke Grøn Cecil har det på førstegangsrygeren.

Cascina delle Rose laver kun omkring 1500 flasker om året af vores højdespringer, så man kan vel godt tale om en raritet her. Men altså, lad den få lidt luft, og man vil opleve, hvordan aromaerne folder sig flot ud og træder i karakter. Bravo Barbaresco!

60-99 kroner

The Winemasters Shiraz, Nederburg

Western Cape, Sydafrika 2017

★★★☆☆☆
Brombær, flæskekød og lidt røg. Blød og behagelig i munden med en lille diskret frugtsødme på toppen. Et rigtigt godt køb fra sydafrikanske Nederburg.

Føtex
Pris: 2 flasker 90 kr.

Barbera, Giovanni Rosso

Piemonte, Italien 2017

★★☆☆☆☆
Syrlige ribs, kirsebær og en lille kant af tjære. Frisk vin med en del syre. Savner måske lidt substans og koncentration, men vellavet vin, der vil egne sig fint til kylling og pasta. To og en halv stjerne.

Meny
Pris: 249,95 kr. v. 3 liter

Monrosso, Fattoria Monsanto Barberino Val d´Elsa

Chianti, Italien 2016

★★★☆☆☆
Livlig næse, hvor man finder indslag af ribs, lyse kirsebær, strejf af grønne grene og blå blommesten. Livlig og vellavet fætter med en blød og behagelig frugtsødme. Relativt kort i smag, men et voldsomt godt køb. Vi vakler mellem de tre og de fire stjerner, men lander på tre store.

Bichel Vine
Pris: 75 kr. v. 6 flasker

100-200 kroner

Le Mont, Domaine de Colettre

Moulin a Vent, Frankrig 2016

★★★★☆☆
Så der søbefrugt i lange baner. Masser af søde hindbær, kirsebærsten, et lille snift af afbarkede grønne grene og en gang stødt sort peber. En tosselækker sag, man bare får lyst til at drikke mere af. Ikke verdens største vin, men nøj, hvor smager den godt.

Jysk Vin
Pris: 134 kr. v. 6 flasker

Vinas de Gain, Artadi

Alava, Spanien 2016

★★★★☆☆
Lidt friske brombær, lidt appelsinskal og en kant af kærnemælk og velhængt flæskekød. Saftig rødvin med medium koncentration. Fire og en halv.

Laudrup Vin
Pris: 199 kr.

200+ kroner

Revolution Spätburgunder, Erbhof Stein

Mosel, Tyskland 2016

★★★☆☆☆
Kirsebær, en smule mælkechokolade, hæfteplaster og en snert af apotekerskuffe i duft. Stram, rank og struktureret fætter, der er sluppet OK fra en lidt svær 2016-årgang.

Krone Vin
Pris: 294 kr. v. 12 flasker

Grenache – Besson Vineyard, Birichino

Central Coast, USA 2016

★★★★☆☆
Let, luftig og meget lys grenache – ligesom jeg kan lide den, lidt ovre i bourgogne-genren med masser af friske jordbær, lidt røde bolsjer, syrnet mælk og en lille puddersukkeragtig frugtsødme i finalen. En rigtig »julevin«, der smager godt, men som nok kommer på et lidt skævt tidspunkt. Fire store.

Vinoble
Pris: 299 kr.

Tre Stelle, Azienda Agrocola Cascina delle Rose

Barbaresco, Italien 2013

★★★★★☆
Flot, karakterfuld og samtidig alvorlig næse, hvor man finder toner af tigerbalsam, lidt jordbær, oversavede jernbanesveller, nymalet havmole, lakrids og norske brystdråber tilsat lidt Fisherman's Friend – ship ohøj. Ditto i smagen, der bare venter på at komme ud over scenekanten med lidt luft. Stram, tør og flot vin i stor årgang med en enorm koncentration. Har det hele – faktisk også elegance!

Niche Vine
Pris: 395 kr.