Ugens vintest: Højdespringeren har alle de kendte bordeaux-dyder fra solbær og cigarkasse til grafit og chokolade

Rolf Madsen har smagt på bordeaux-vine og er faldet for en særlig årgang. Her er både moden garvesyre og associationer til en ung studine med håret slået ud.

Der sidder to mænd på en tømmerflåde midt ude i Det Indiske Ocean. En slags sidste nadver. Men hov, hvem kommer dem i møde på en anden tømmerflåde? Piccolo Judas, der er blevet sendt i byen af Sankt Peter med to flasker ung bordeaux under armen.

Mellem bølgeskvulpene beder Judas nu mændene om at vælge én af de to flasker. Begge kommer fra samme slot og samme årgang, men der er en forskel. Den ene er en dyr førstevin, fortæller Judas, mens den anden er lavet på deklasseret druemateriale. Mændene ved ikke, at Judas er en lumsk slange, så de snupper selvfølgelig topvinen. Judas smiler skævt og gratulerer dem for deres valg. Han sender dem videre mod Himmelporten, alt imens han selv padler videre og slubrer den noget billigere vin i sig, for han ved nemlig, at den vil give størst nydelse her og nu.

Men hvad har Judas-lignelser med vintesten at gøre? Ganske meget. Her har vi nemlig en såkaldt 2.vin fra Leoville Poyferre i Saint Julien, som koster omkring en fjerdedel af slottets topvin. Sådan lige knap 200 Judaspenge! I Pavillon de Leoville Poyferre får vi en helt vidunderlig mundfuld, der i øjeblikket er langt mere tilgængelig end sin storebror, og den kræver ikke tid i kælderen for at vise, hvad den kan. Samtidig giver den en rigtig god fornemmelse af husstilen på Poyferré.

Årgangen på ugens højdespringer er 2014, som i min optik er en rigtig god og klassisk én af slagsen. Frugten er umådeligt delikat, og så rammes den flot ind af en dejlig moden garvesyre. Vi er i Saint Julien, der er kendt for at lave nogle af de mest elegante bordeaux-vine overhovedet, og Poyferre er ingen undtagelse. Den er bare slubrende lækker med alle de kendte bordeaux-dyder. Lige fra solbær og cigarkasse til grafit og chokolade.

Samtidig er Pavillon de Leoville Poyferre feminin og udadvendt som en ung, smilende studine med håret slået ud og med en smittende latter. Til de 200 kr. er den nærmest et røverkøb. Jeg snupper gerne min sidste nadver i kælderen hos Greenwood Fine Wine!

60 – 99 kroner

Les Paons, Marmorieres

Marmorieres Fold sammen
Læs mere

Vin de France, Frankrig uden årgang
★★☆☆☆☆
Jordbær, lakridskonfekt, en kant af røde bolsjer og malurt. Struktureret vin med en lille prikken på tungen og et let garvesyrebid i eftersmagen, der rammer frugten pænt ind. Let drikkelig vin uden den helt store eftersmag.

Bichel
Pris: 70 kr. v. 6 flasker

Montecru, Guerrieri, Rizzardi

Montecru Fold sammen
Læs mere

Veneto, Italien 2017
★★★☆☆☆
Masser af solbærbusk og lidt kirsebær i duft. Ditto i smagen, der er forholdsvis intens med både høj syre og ekstrakt. En vin, der har behov for lidt tid på flaske, men ganske meget vin for pengene her.

H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten.
Pris: 79 kr. v. 2 flasker

Prosecco Extra Dry, Colombara

Prosecco Extra Dry, Colombara Fold sammen
Læs mere

Prosecco, Italien 2018
★★☆☆☆☆
Stikkelsbær, æble, lidt saltlakrids, grønne grene og en smule smattede gule blommer i næsen. Meget æblemostagtig og spinkel vin uden den store kompleksitet eller dybde.

Lidl
Pris: 59 kr.

Le Morete – Ripasso, Manara

Le Morete Fold sammen
Læs mere

Valpolicella, Italien 2017
★★☆☆☆☆
Kirsebær, blommesten, lidt tørret frugt og et viff af peber. Letbenet, frugtig og enkel fætter med en lille frugtsødme og en del stenfrugtsbitterhed i finalen.

Føtex
Pris: 69 kr.

100 - 200 kroner

Côte d´Or, Domaine Francois Buffet

Côte d´Or Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2017
★★☆☆☆☆
Egentlig ganske frisk næse med indslag af livlige kirsebær, men der er også elementer som osteløbe og fernis – en lidt besynderlig kombination. Lak og fernis går igen i smagen, der toppes op af en markant tone af Roquefort. To vine smagt – samme resultat!

Greenwood Fine Wine
Pris: 119 kr.

Pavillon de Leoville Poyferré, Château Leoville Poyferré

Pavillon de Leoville Poyferré Fold sammen
Læs mere

Saint Julien, Frankrig 2014
★★★★★☆
Toplækker bordeaux-næse med noter af solbær, et lille strejf af grafit og cedertræ. Vanvittigt flot vin med en vidunderlig balance mellem frugtsødme og garvesyre. Mums, den smager godt. Fremragende 2.vin fra et af de store slotte i Bordeaux.

Greenwood Fine Wine
Pris: 199 kr.

Natura Humana, Château Vieux Moulin

Natura Humana Fold sammen
Læs mere

Vin de France, Frankrig uden årgang
★★★★☆☆
Dyb, mørk og ret tæt næse med indslag af brombær og solbær. Dejlig tæt og saftig i smagen, hvor man finder en lille prikken på tungen og en medium koncentration. Nydelig og velkomponeret sydfransk vin, der besidder overraskende lethed i frugten.

Kjær Sommerfeldt
Pris 150 kr.

200 + kroner

Giant Steps – Pinot Noir, Applejack Vineyard

Giant Steps Fold sammen
Læs mere

Yarra Valley, Australien 2018
★★★★☆☆
Først lidt krudt og flint i duft, men med lidt tid i glasset overtager frugten, der strutter af solmodne kirsebær og lidt ristet fad. Flot og velproduceret australsk pinot med god syrefriskhed i smagen. Fire store stjerner.

Jysk Vin
Pris: 245 kr. v. 3 flasker