Ugens vintest: Her finder du en god, billig og spansk frikadelleskubber

»Ikke et ondt ord om La Mancha herfra. For det forholder sig nemlig sådan, at jeg i en brandert for omkring 20 år siden fik sværget på, at jeg altid ville tale pænt om området,« skriver vinanmelder Rolf Madsen i ugens vintest.

I løbet af ugen har vi smagt på Finca Antiguas cabernet fra den spanske region La Mancha. Ude i den store verden er området først og fremmest kendt for billigt pjask, der er nogenlunde lige så ophidsende som en Youtube-video af Hansi Hinterseer i hvid skidragt og åbenstående skjorte på vej ned ad Hahnenkamm.

Men ikke et ondt ord om La Mancha herfra. For det forholder sig nemlig sådan, at jeg i en brandert for omkring 20 år siden fik sværget på, at jeg altid ville tale pænt om området! Jovist – til en byfest i Toledo, hvor selveste borgmesteren slog mig til ridder af regionen. Samtidig lovede jeg højt og helligt aldrig at drikke andet end områdets vine. Det hele endte med løftebrud allerede på vej hjem i flyveren, hvor jeg fik repareret tømmermænd med en pose saltkringler og champagne.

Hvorom alting er, så er der sket meget de seneste 20 år, og hvis jeg skal være helt ærlig, er det blevet lettere at tale pænt om La Mancha. Producenterne har gnedet søvnen ud af øjnene, og antallet af certificerede økomarker er eksploderet. Først og fremmest fordi klimaet er tørt og blæsende, hvilket betyder, at man ikke har de store problemer med råd og sygdomme i markerne. Med andre ord er der ikke det store behov for sprøjtning med pesticider.

Finca Antigua er et af de mange huse, hvor man gradvist har valgt at omlægge produktionen til øko. Selv om ugens testflaske ikke er den største vin i verdenshistorien, er den et lille lyspunkt på grund af den gode sammenhæng mellem pris og kvalitet. Næsen strutter af solbær, kokos, karamel, lakridskonfekt og strejf af chokolade. Efterhånden, som den står i glasset, dukker der oven i hatten lidt grønkrydrede elementer og et strejf af garvesyrestramhed op. Et absolut glimrende køb og samtidig en god frikadelleskubber med ganske stor ekstraktrigdom for prisniveauet.

Hopper vi til den dyre ende af testen, finder vi Caparzos Brunello di Montalcino. Husets vine kan være lidt kantede og tilbageholdende som unge, og de skal ofte have noget tid på flaske, før de viser lidt charmefaktor. I denne omgang er Caparzo smagt over fire dage, og jeg må bare konstatere, at sidste slurk var den bedste. Caparzo kræver tålmodighed, men den er ventetiden værd. På nuværende tidspunkt løber den af sted med fire og en halv stjerne under armen, men den vil formentlig vinde en ekstra med tiden.

 

0-99 kroner

Pour Ma Gueule, Clos des Fous

Pour Ma Gueule, Clos des Fous. Fold sammen
Læs mere

Chile 2017
★★☆☆☆☆

Lidt urtekrydret næse med en kant af laurbærblade og jordbær. Det samme i smagen, der er åben og frisk uden dog at imponere – hverken i forhold til dybde eller smagsnuancer.
Bichel.

75 kr. v. 6 flasker.

 

Cabernet Sauvignon, Finca Antigua

Cabernet Sauvignon, Finca Antigua. Fold sammen
Læs mere

La Mancha, Spanien 2013
★★★☆☆☆

Masser af solbær, lidt kokos, strejf af karamel, lakridskonfekt og chokolade. Efterhånden som den står i glasset, dukker der lidt af cabernet sauvignonens grønpebrede elementer op. Blød, vellavet og behagelig i munden men ingenlunde sofistikeret, men god til prisen.
H. J. Hansen/Vinspecialisten.dk

49 kr.

 

Lou dei Mori, Vinchio-Vaglio Serra

Lou dei Mori, Vinchio-Vaglio Serra. Fold sammen
Læs mere

Barbera d'Asti, Italien 2015
★★☆☆☆☆

Hindbær, kirsebær og et strejf af blommesten i duft. Letbenet og spinkel uden ret megen eftersmag. Afsluttes af en del syre.
Føtex.

35 kr.

 

100-200 kroner

Les Champs d'Argent, Domaine René Cacheux

Les Champs d'Argent, Domaine René Cacheux. Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2016
★★★★☆☆

Meget elegant pinot-næse med et viff af modne kirsebær og begyndende ælde. Absolut glimrende standard-bourgogne, der – her i den klassiske og elegante 2016-årgang – smager vældig godt.
Greenwood Fine Wine.

129 kr.

 

The Chocolate Block, Boekenhoutskloof

The Chocolate Block, Boekenhoutskloof. Fold sammen
Læs mere

Franschoek, Sydafrika 2015
★★★☆☆☆

Først lidt brombær, så lidt tørret frugt og en kant af underskov. En del tørre tanniner og alkohol giver den gas i eftersmagen. En anelse kantet vin, der lige hiver tre stjerner hjem.
Philipson Wine.

159 kr. v. 12 flasker.

 

Ried Loiserberg – Riesling, Weszeli

Ried Loiserberg - Riesling, Weszeli. Fold sammen
Læs mere

Kamptal, Østrig 2017
★★★★☆☆

Flot duft af citrus, friske æblekerner og en lille bittertone af grape. Slank, sprød og let drikkelig riesling med en nydelig syrestruktur i afslutningen.
Kjær & Sommerfeldt.

159 kr.

 

200+ kroner

Ahurani Pinot Noir, Kelly Fox Wines

Ahurani Pinot Noir, Kelly Fox Wines. Fold sammen
Læs mere

Oregon, USA 2017
★★★☆☆☆

Lyse røde bær – ribs og kirsebær – et drys af grønne blade og abebur. Smagsmæssigt slank, rank og meget let i munden. Man fornemmer godt nok lidt pinot-karakter her, men man fornemmer dog ikke helt, hvad druen i virkeligheden kan. Prismæssigt alt for dyr.
Jysk Vin.

239 kr. v. 3 flasker.

Brunello di Montalcino, Caparzo

Brunello di Montalcino, Caparzo. Fold sammen
Læs mere

Toscana, Italien 2014
★★★★☆☆

Røde bær, lidt lakrids, cedertræ, grafit og strejf af grønkrydrede elementer. Rank og struktureret med en garvesyre, der strammer fint op om frugten. En god vin, som jeg helt klart ville give fire-fem år på flaske i kælderen, før den åbnes. Her og nu fireenhalv stjerne, men lur mig, om den ikke vinder en stjerne mere ved lagring. Glimrende!
Vinoble.

249 kr.