Ugens vintest: Her er hemmeligheden til at finde gode billige bobler

Ifølge Berlingskes vinanmelder er de bedste alternativer til dyr champagne de billige champagner. Hop i kanen med små ukendte producenter eller et af kooperativerne, hvor priserne ofte er holdt i et behersket leje.

For nogle er livet at klatre rundt i højderne på Grossglockner og spise grøn alpeost. Personligt foretrækker jeg noget mere jordnært. For eksempel en boblende fornemmelse i maven og en lille bimmelim fremkaldt af et prisvenligt alternativ til dyr champagne. Og hvor i alverden finder man lige dette?

Det kunne være oplagt at sige Tyskland eller England. Jeg tror, det er et spørgsmål om tid, inden den tyske sekt og de engelske mousserende vine sætter en glidende tackling ind på Champagnes overherredømme. Vinene er i hvert fald kommet tættere på i kvalitet.

I min verden er det dog stadig sådan, at de bedste alternativer til dyr champagne skal findes blandt de billige champagner. Stay away from Möet og hop i kanen med små ukendte producenter eller et af kooperativerne, hvor priserne ofte er holdt i et behersket leje.

Eksempelvis testens lille prisbombe fra Jacquart, der er historien om en lille gruppe vinbønder, som i 1960erne fik for lidt ud af at sælge deres druer til de store huse. Og hvad gjorde de så? Skabte deres egen lille sammenslutning.

Med tiden er kooperativet blevet stort, ja, nærmest en kæmpe med hele 1.800 druedyrkere i folden. Og nej, der er måske ikke tale om verdens største champagne, men til prisen – wauw! Vi tager her et styrtdyk fra normalt 249 kroner til kun 139 kroner – noget, der giver en boblende lykkefølelse i maven.

Jacquart er først og fremmest blid og imødekommende med den karaktertypiske duft af rugbrød, ristede nødder og mormors æbletrifli. Smagen er afrundet, men samtidig fornemmer man et lille øksehug af bittersyre, der holder det hele godt på plads. Køb nu, og gem til nytårsaften – jeg kan ikke forestille mig, at dette nogensinde vil kunne fås billigere!

Taler vi ugens største vin, skal vi næsten dobbelt op i pris. Barolo fra Giuseppe Ellena er en vidunderlig mundfuld. Kirsebærsten, jordbær og kål toppes op af et lille strejf af jernbanesveller. I munden har vi masser af blød og nærmest puddersukkeragtig frugtsødme, der minder lidt om en god bourgogne. Eftersmagen er dog klart barolosk med et garvesyrebid så tørt som et støvlag af porebeton. Aldeles glimrende vin.

60-99 kroner

Rosso Puglia, Corte Aurelio

Rosso Puglia, Corte Aurelio, 2018. Fold sammen
Læs mere

Puglia, Italien 2018
★★☆☆☆☆
Lidt syrlige ribs, røde bolsjer og kandis i duft. Smagsmæssigt en anelse simpel med en lille restsødme og et let urtegrønt bid i afslutningen. Bestemt drikkelig bag-in-box til en fornuftig pris.
Lidl
Pris 115 kr. (3 liter)

Terrasses, Pesquie

Terrasses, Pesque, 2017. Fold sammen
Læs mere

Ventoux, Frankrig 2017
★★★☆☆☆
En smule brombær, karamel og en snert af kirsebærsten. Ganske ekstraktrig rhône-vin med en tilpas mængde slagkraft uden at blive decideret tung. Nydelig, vellavet og god til prisen.
Philipson Wine
Pris 75 kr. v. 12 flasker

100-200 kroner

Saint Joseph, Domaine de Blacieux

Domaine De Blacieux, Saint Joseph, 2017. Fold sammen
Læs mere

Rhône, Frankrig 2017
★★★☆☆☆
Her er lidt hindbær, flæsk, peber og mørke oliven. Ganske rank og velstruktureret vin med en opstrammende garvesyre, der giver lidt bid til smagen. Velproduceret og meget let drikkelig Saint-Joseph.
Carl Vin & Wine
Pris 149 kr. v. 6 flasker

La Source, Y Amirault

Saint Nicolas de Bourgueil, La Source, 2018. Fold sammen
Læs mere

Saint Nicolas de Bourgueil, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Spændende urtegrøn næse med toner af grøn peber, solbær, støv, lakridspulver og lidt tørret træ. Ret koncentreret vin, der ligger godt og stilrent på tungen. En vin, der klart vil dele vandene på grund af sine grønne indslag. Jeg er ret vild med den.
Bichel
Pris 125 kr. v. 6 flasker

Quarterback, Delisio Wines

Quarterback, McLaren Vale Red Wine, 2015. Fold sammen
Læs mere

McLaren Vale, Australien 2015
★★★☆☆☆
Brunkager, en kant af solbær, brombær, begyndende sveske og eukalyptus. Ditto i munden, der er medium koncentreret. En markeret syre og et let udtørrende fadpræg spores i afslutningen.
H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten
Pris. 129 kr. v. 2 flasker

Champagne Brut, Jacquart

Champagne Brut, Jacquart. Fold sammen
Læs mere

Champagne, Frankrig, uden årgang
★★★★☆☆
Dejlig, karaktertypisk champagneduft af rugbrød, ristede nødder og lidt æblekerne. Meget harmonisk og nydelig non-vintage champagne med et lille bittert bid i eftersmagen. Et rigtigt godt køb!
Føtex
Pris 139 kr.

200+ kroner

Barolo, Carlo Revello & Figli

Carlo Revello & Figli, Barolo, 2014. Fold sammen
Læs mere

Piemonte, Italien 2014
★★★★☆☆
Flot duft af søde røde bær, lidt apotekerskuffe, jod, mentol, tigerbalsam, lakrids og hæfteplaster. Lækker og klassisk i smagen med en tilpas mængde frugtsødme og en garvesyrestramhed, der ligger rigtigt i munden. Måske ikke den vildeste barolo i verdenshistorien, men en rigtigt god en af slagsen. Fire store stjerner.
Brdr. D's Vinhandel
Pris 249,95 kr. v. 6 flasker

Barolo, Giuseppe Ellena

Giuseppe Ellena, Barolo, 2015. Fold sammen
Læs mere

Piemonte, Italien 2015
★★★★★☆
Blå blommer, kirsebærsten, jordbær og kål toppet op med lidt jernbanesveller i duft. Masser af blød frugtsødme i munden. Ja, helt puddersukkeragtig, noget, der næsten kan få mig til at tænke i bourgogne-baner. Eftersmagen er dog klart barolosk med et fængende garvesyrebid så tørt som et støvlag af porebeton. Flot vin, der lige hiver en femmer hjem.
The Wine Company
Pris: 235 kr.