Ugens vintest: Flot rosé med livsglad talje

Rolf Madsen tester årets første rosé, som er acceptabel. Mere imponeret er han dog over en spansk hvidvin – nærmere bestemt en naturgæret Rias Baixas fra Bodegas Forjas del Salnes.

Så er sommeren ved at være skudt i gang, og vi har fået årets første rosé til test. Jeg bliver aldrig fan af rosé-genren, der efterhånden er blevet ligeså folkekær som Otto Brandenburg og Søren Banjomus. I ni ud af ti tilfælde er der tale om ligegyldige frikadelleskubbere uden kant og karakter.

Men i løbet af ugen har vi smagt på en flaske Romassan fra Domaine Ott, som får mit ellers tykke rosé-panser til at lave små sprækker. Spørger man rosé-elskere er vi med Ott helt oppe i superligaen, og man kommer nok ikke meget højere op i hverken kvalitet eller pris – medmindre man selvfølgelig går efter Château d'Esclans, der pt. er verdens dyreste af slagsen.

Domaine Ott ligger i Provence, hvor rosé-produktionen ikke er et overskudsprodukt fra rødvinsfremstillingen, som den ellers er mange andre steder. Det betyder, at druerne er specielt dedikerede til opgaven, hvorfor priserne her er noget højere end på så meget andet. Samtidig er man som bekendt verdensberømt for sine laksefarvede vine, og det trækker naturligvis også lidt op i pris.

Og hvordan smager roséernes Rolls Royce så? Faktisk ganske udmærket med toner af hindbær, lidt honningmelon, afbarkede grønne grene og et lille whiff af abebur – altså på den fede måde. Samtidig forekommer den let olieret og bøffet i munden med en livsglad talje, der strammes godt op af et grapeagtigt syrebid. Med andre ord en ganske nydelig og letdrikkelig rosé, der ender på tre og en halv stjerne.

Mest imponeret bliver jeg dog af ugens hvidvin fra Spanien. Ja, du læste rigtigt: Spanien. Helt præcist Nordvestspanien, hvorfra vi har en naturgæret Rías Baixas fra Bodegas Forjas del Salnés. Druen er albariño, som mange har sammenlignet lidt med riesling, fordi den giver ranke vine med masser af livlig syre, der får den til at sprutte og sprælle i munden. Min anke med albariño er, at den tit forekommer en anelse simpel i sine aromaer, når den koldgæres, men på Bodegas Forjas del Salnés har de tryllet lidt i både mark og kælder. Næsen er vidunderlig bio-bio-agtig med masser af citrus, ananas, kridt, granit og et whiff af gazebind. Smagsmæssigt har vi en let olieret og cremet tekstur, der i kombination med et dejligt struktureret syreattack sidder som en velplaceret knytnæve lige i sylten. Måske den bedste rías baixas, jeg til dato har smagt. Fire store stjerner og samtidig et virkelig godt køb. Bravo!

60 – 99 kroner

Yellow Label – Cabernet Sauvignon, Wolf Blass


South Australia, Australien 2017
★★☆☆☆☆
Brombær, et strejf af eukalyptus og lidt grøn peberfrugt. Blød og en anelse frugtsød i munden. En rigtig mainstreamvin og forbrugerhit uden skarpe kanter.
Føtex
Pris: 59 kr.

Bordeaux Supérieur, Château Recougne


Bordeaux, Frankrig 2016
★★☆☆☆☆
Let og frugtig med en snert af lyse, røde bær og lidt blyantsspids. Smal og slank vin, hvor man finder nogle umodne grønne tanniner. Ikke så meget karakter at hente her.
Meny
Pris: 65 kr.

Brezo Godello, Bodegas Mengoba


Bierzo, Spanien 2018
★★☆☆☆☆
Stikkelsbær, kiwi, honningmelon og grønne blade i duft. Sprød, livlig og koldgæret vin uden den helt store dybde.
Bichel Vine
Pris: 70 kr. v. 6 flasker

100 – 200 kroner

Albariño Leirana, Bodegas Forjas del Salnés


Rías Baixas, Spanien 2017
★★★★☆☆
Vidunderlig og helt bio-bio-agtig næse med masser af citrus, ananas, kridt, granit og gazebind. Let olieret og cremet og samtidig fantastisk dejligt struktureret med en syre, der sidder som en velplaceret knytnæve lige i sylten. Måske den bedste rías baixas, jeg til dato har smagt. Fire store stjerner.
Jysk Vin
Pris: 134 kr. v. 6 flasker

La Bruja de Rozas, Comando G


Madrid, Spanien 2017
★★★★☆☆
Søde hindbær, lidt røde bolsjer og en lille rustik kant af læder og grafit. Luftig og blød i smagen med fin friskhed og struktur. En overraskende, letbenet grenache.
Laudrup Vin
Pris: 187 kr.

200 + kroner

Chardonnay, Weingut Schmitt


Deutcher Landwein, Tyskland 2015
★★★☆☆☆
Grumset og ufiltreret hvidvin med en lidt ubstemmelig bærfrugt, men en del volatil syre, lidt kandis, mangojuice og lidt øllebrød dukker op. En freak-vin, der smager som en ufærdig naturvins-fadprøve. I min optik mere interessant end velsmagende. Kniber sig lige netop op på tre stjerner.
Krone Vin
Pris: 249,95 kr. v. 12 flasker

Château Romassan, Domaines Ott


Provence, Frankrig 2017
★★★☆☆☆
Hindbær, rød grape, honningmelon, afbarkede grønne grene og et lille snif af abebur i duft – på den fede måde. Olieret og lettere bøffet rosé med en livsglad talje, der strammes op af et fint syrebid i smagen. Glimrende rosé. Tre og en halv stjerne.
Vinoble
Pris: 299 kr.

Nuits-Saint-Georges – Les Terrasses des Vallerots, Bertrand et Axelle Marchand de Gramont


Bourgogne, Frankrig 2015
★★★★★☆
Flot og ganske varmblodig med indslag af solmodne kirsebær og et strejf af fad. Blød i teksturen og samtidig let fedmefuld bourgogne med god dybde og intensitet. Hiver lige en femmer hjem.
Niche Vine
Pris: 425 kr.