Ugens vintest: Endelig en rosévin, der går lige i trussen!

I ugens vintest sker det utænkelige: Blandt 13 rosévine er der én, der slår benene væk under Berlingskes anmelder.

Livet er fyldt med mysterier og eksistentielle spørgsmål. Som for eksempel: Hvorfor Teletubbien, Tinky Winky, render rundt med en fjollet rød dametaske og en trekant på hovedet. Og hvad er det lige, der kan få rosévin til at gå i trussen på kvinder og blive en landeplage år efter år? I simply don’t get it! Særligt sidstnævnte er mig lidt af en gåde! For ærlig talt så har jeg aldrig smagt en stor en af slagsen - indtil nu! Medmindre vi taler rosé-champagne, som jo ikke rigtig hører hjemme i kategorien, fordi den grundlæggende er lavet på en lidt anden måde.

Men hvorom alting er, så har vi i denne uge testet hele 13 roséer, der repræsenterer genren ganske godt. Lige fra de helt simple bolsjevine, der oser af jordbær og en overdosis af vingummibamser til de mere seriøse, der bevæger sig ud i helt andre dimensioner og udfordrer den klassiske rosé-stil.

»Læg dertil en snert af volatil syre, ølgær og en bagkant af ribs toppet op med lidt pindsvin og dyrisk vildskab, der får mig til at spekulere over, om vi måske er på vej ud af planteriget og ind i dyreriget«


Blandt andet en Vin de France lavet af Catherine Bernard i Sydfrankrig. Vin de France anses normalt for at være den laveste kategori inden for fransk vin, men det skal man ikke altid lade sig skræmme af. For kategorien giver producenterne frirum og plads til at fremstille hipstervine, der ikke lige opfylder de stramme AOC-regulativer. Lé Rosè er netop sådan én.

Og så er den  i øvrigt hverken filtreret, klaret eller svovlet ved aftapning. En helt igennem unplugged fætter med et umådeligt spændende udtryk af krudt, æblekerne og gazebind. Læg dertil en snert af volatil syre, ølgær og en bagkant af ribs toppet op med lidt pindsvin og dyrisk vildskab, der får mig til at spekulere over, om vi måske er på vej ud af planteriget og ind i dyreriget. En interessant flaske, der ligger langt fra hovedvejen med masser af karakter, og det trækker op i min bog.

Ugens højdespringer er imidlertid Château d´Esclans, som p.t. er verdens dyreste rosé. Duften er en vidunderlig gang sniffe-de-snif med en bræmme af tropejuice, lidt astronautis, blå vindruer (did I say that?) og en udtalt tone af ny eg – Garrus bliver delvist gæret på nye 600 liters franske fade. Smagsmæssigt er vi med de 14% alkohol og en cremet fedme mere ovre i oversøisk chardonnay bøffet op med lidt franske luksusfade end en typisk rosé fra Provence.

På d`Esclans er man på ingen måde stedtro, men pyt med det, når den nu smager vidunderligt og bringer genren ud i en helt ny og ukendt galaxe - yammy, yammy. Det skal vi sgu have noget mere af i rosé – altså fadgæring! Absolut det tætteste, jeg nogensinde er kommet på stor rosé og samtidigt den mest komplekse af sin slags - dreimal genitiv og lidt franske verber på flaske. Jeg vakler mellem fire og fem stjerner, men på trods af en kortvarig ekstase over, at rosé kan smage så godt, lander jeg på fire gigantiske stjerner! Kan anbefales til luksusdyret, der har alt!

60 – 99 kroner

La Petit Note Bleue, Les Maitres Vignerons de la Presqu´ile de Saint Tropez
IGP Mediterranée, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Lidt rød blomst og en lille tone af grape. Blød og saftig i munden med en del frugtsødme, som får den til at virke en anelse tung.
Philipson Wine
Pris: 59,95 kr. v. 12 flasker

Pipoli, Vigneti del Vulture
Basilicata, Italien 2017
★★☆☆☆☆
En smule likøragtig og sukret næse med masser af jordbær og et strejf af gummi. Ditto i smagen, der forekommer lidt dvask og doven. Hiver lige netop to stjerner hjem.
Bilka
Pris 2 flasker 119 kr.

Rose Montrose, Domaine Montrose
Pays d´Oc, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Ganske frisk med en lille tone af lyse, røde bær og kridt. Sprød, koldgæret og ganske livlig med en syre, der trækker mundvand. Lidt anonym vin, men det - der er - smager godt. To og en halv.
Vinoble
Pris 89 kr.

Beaujolais Villages, Domaine de Colette
Beaujolais, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Meget diskret sag – nærmest lettere vandig. Smagsmæssigt er vi ovre i lidt kandis og karamel toppet op med et viff af hindbær.
Jysk Vin
89 kr. v. 6 flasker

Vol de Nuit, Domaine Le Loup Bleu
Côtes de Provence, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Let svovlet i duft, men toner af lyse, røde bær og lidt melon dukker op i glasset. Blød og cremet med en lille garvesyretørhed i afslutningen. Ikke stor, men frisk og livlig i munden.
Vinoble
Pris 99 kr.

100 - 200 kroner

Les terrasses, Domaine de La Courtade
Côtes de Provence, Frankrig 2016
Interessant næse, der er lidt atypisk urtegrøn for en rosé, men de klassiske toner af røde bær fornægter sig ikke. Behagelig i munden, men man har dog en lidt uforløst syre og finder ikke den store dybde her.
★★☆☆☆☆
Philipson Wine
Pris: 129,95 v. 12 flasker

Lé Rosè, Cathrine Bernard
Vin de France, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Spændende naturvinsagtig fætter med indslag af krudt, æblekerne, gazebind, en smule volatil syre, ølgær og en bagkant af animalske toner toppet op med lidt ribs. Relativt mørk og ufiltreret rosé. Masser af karakter, og det trækker op i min bog. Hiver lige fire stjerner hjem.
Niche Vine
185 kr.

Paradis, Château Paradis
Coteaux d´Aix en Provence 2018
★★★☆☆☆
Blød og cremet vin, hvor man finder strejf af røde urtekrydrede vingummibamser og lidt jordbær på toppen. Vellavet rosé, men dog uden voldsom meget karakter.
Laudrup Vin
Pris: 129 kr. v. 12 flasker Les terrasses, Domaine de La Courtade

Gold, Les Maitres Vignerons de la Presqu´ile de Saint Tropez
Côtes de Provence, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Også her finder man jordbær og hvide vingummibamser i duft. Ganske nydelig og vellavet lille sag. Smagen retfærdiggør ikke helt prisen. Drikkes fint på en dag, hvor man er lidt tør i halsen.
Philipson Wine
Pris: 155 kr. v. 12 flasker

Etna Rosato, Girolamo Russo
Etna, Italien 2017
★★★☆☆☆
Lidt diskret næse, men elementer af lyse, røde bær og vitaminpilleglas dukker op. Meget vellavet rosé. God balance mellem frugt, syre og intensitet. Tre og en halv stjerne.
K. B. Vinimport
165 kr. v. 6 flasker

200 +  kroner

Les Larmes de Divona, Domaine Amaury Beaufort
Bourgogne, Frankrig 2014
★★★☆☆☆
Flot, besnærende og naturvinsagtig næse: faktisk lidt som en gammel rød bourgogne med lidt kostald og en gang svedig hestesadel i duft – egentlig ganske lækkert! Smagen forekommer dog lidt spids og syrlig som en lille rød standard-bourgogne med lidt alder. 
Krone Vin
Pris 225 kr.

Flor de Muga, Bodegas Muga
Rioja, Spanien 2017
★★★★☆☆
Livlig rosé i den helt lette genre. Lidt afbarkede grønne grene, våd kelim, et snift af stikkelsbær og lyse hindbær. En rigtig glimrende vin, som mange sikkert vil forveksle med en hvidvin i sorte glas.
Laudrup Vin
Pris: 224 kr.

Garrus, Château d´Esclans
Provence, Frankrig 2017
★★★★☆☆
Her har vi verdens dyreste rosé. En helt vidunderlig gang sniffe-de-snif med en bræmme af tropejuice, blå vindruer og en udtalt tone af ny eg – Garrus gæres på delvist nye 600 liters franske fade. Smagsmæssigt er vi med de 14% alkohol og en cremet fedme  mere ovre i stor oversøisk chardonnay tilsat lidt franske luksusfade end i en typisk rosé fra Provence, men hvad gør det, når den smager vidunderligt. Fed, rig og cremet fætter med en enorm dybde.  Det skal vi have noget mere af i rosé – altså fadgæring! Fire gigantiske stjerner.
Kjær & Sommerfeldt
999 kr.