Ugens vintest: »Dansk« vin fra Argentina topper testen

Hans Vinding-Diers' A Lisa på den argentinske nationaldrue malbec spræller i glasset

Mange oversøiske vinlande kan bryste sig af at have en nationaldrue. I Sydafrika hedder den pinotage, og i Australien er det shiraz. Chile har deres camenere, og i det upåagtede Uruguay er nationaldruen den garvesyreholdige tannat. Ja, og så er der selvfølgelig malbec fra Argentina, som vi har smagt et forrygende eksempel på i løbet af ugen. Den er ovenikøbet lavet af en dansker, Hans Vinding-Diers, som er uddannet i Bordeaux. Siden 2002 (og indtil for nylig) har han været i kompagniskab med den italienske vinproducent, grevinde Noemi Marone Cinzano. Målet har været at lave nogle af Argentinas mest spektakulære vine på deres fælles Bodega Noemìa i Patagonien. Fra starten fandt Vinding-Diers og grevinden nogle marker i Rio Negro Valley, som var tilplantet med tudsemalbec-vinstokke fra 1930erne, og det er der kommet noget godt ud af.

Noemia laver tre rødvine, og det er deres basis-cuvee »A Lisa«, som har fundet vej til testen. Gennem tiden har jeg smagt på deres forskellige vine, og A Lisa er faktisk den, jeg ofte foretrækker. Ikke mindst på grund af den lave svovltilsætning, der får frugten til at sprutte og sprælle op ad glasset med toner af fuldmodne kirsebær, røde roser, sød lakrids, mørke oliven og lidt karamel på toppen. Smagen er intens og saftspændt med masser af juicy frugt og en livlig syre, der gør, at den ikke bliver flad og tung i munden.

Malbec er særligt kendt fra Cahors i Frankrig, men den anvendes blandt andet også stadig i Bordeaux som blandingsdrue. Når jeg siger stadig, er det, fordi den stille og roligt er på vej ud til fordel for mere glamourøse sorter som merlot og cabernet sauvignon. Årsagerne er mange. Malbecen er lidt besværlig at arbejde med, fordi den er sensitiv over for frost og har tendens til at give dårlig frugtsætning. Samtidig kræver den en god portion sol og varme for at modne. Måske netop derfor har de taget den til sig i solbeskinnede Argentina, hvor betingelserne synes at være optimale. Onde tunger vil måske indvende, at klimaet her er lidt for perfekt og ikke giver den rustikke karakter og charmerende kantethed, som de franske klassikere har, men Argentina kan så noget andet. Hvorom alting er, så har vi her en slubrende lækker sag, der viser, hvorfor lige netop malbec er blevet så populær i  Argentina.

0 – 99 kroner

Cava Brut Rosé - Reserva, Sumarocca
Barcelona, Spanien 2018

★★☆☆☆☆
Karakter finder man ikke meget af her, men der er en lille portion friske røde bær i duft og en bagkant af banan. Ret kort i smagen og uden den store dybde eller nerve.

Philipson Wine
Pris: 55 kr. v. 12 flasker

Chenin Blanc, Uden producentnavn
Paarl, Sydafrika 2020

★★★☆☆☆
Koldgæret hvidvin, der forekommer floral og livlig med indslag af hvide tulipaner, ananas og citrus. Let cremet i munden om end lidt kort i smagen.

Lidl
Pris 45 kr.

Mont du Roy, Mas Paillet
Coteaux d´Enserune, Frankrig 2017

★★★☆☆☆
Åben og frugtig vin, hvor man finder lidt fersken og honningmelon i næsen samt et strejf af kridt og kalk. Lille og velplejet sag, som forekommer slank og uden synderlig megen smagsintensitet.

Esprit du Vin
Pris 65 kr. v. 12 flasker

100 - 200 kroner

A Lisa, Bodega Noemia
Patagonien, Argentina 2018

Top lækker argentiner lavet på landets nationaldrue, malbec. Åben og floral i frugten med indslag af fuldmodne kirsebær, røde roser, lidt sød lakrids, karamel og mørke oliven. Juicy og koncentreret fætter, der afsluttes af en gang ultrabløde tanniner.
★★★★★☆

H. J. Hansen/Vinspecialisten
Pris 199 kr.

Rosso Toscana, Collosorbo
Toscana, Italien 2018

Rustik som bare pokker med en udtalt duft af stald, hest, læder og en bagkant af brombær. Let prikkende på tungen, hvor man også finder en lille frugtsødme og en garvesyre, der strammer fint op i afslutningen.
★★★★☆☆

Meny
Pris: 2 flasker 250 kr.

Pedro Parra, Imaginador, Vinos Pencopolitano
Valle Itata, Chile 2017

★★★☆☆☆
Lyse røde bær, røg, og lidt kirsebærsten. Luftig og letbenet i munden med en frisk syre og et lille tørhedsbid i eftersmagen, som dog ikke forekommer vanvittig lang.

Bichel
Pris: 125 kr. v 6 flasker

200 –

Morey Saint Denis Clos Solon, Arlaud
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★★☆
Her er en læskende bourgogne med en elegance, der får den til at glide ned som var det saftevand. Duften strutter af søde kirsebær, lidt hindbær og blommesten samt en bagkant af ristet fad. Ditto i smagen, der besidder en vidunderlig balance mellem frugt, alkohol, syre og tanniner. Ret letbenet Morey, som kræver lidt tid på flaske for at udvikle sine fine nuancer. Testens bedste vin.

Set hos Domaine Brandis
Pris 349 kr.

Achille, Case Corini
Costigliole d’Asti, Italien 2016

★★★☆☆☆
Lidt tung og kandiseret næse med strejf af tørrede frugter – faktisk en anelse ufrisk. Smagsmæssigt mere frisk med en del frugtsødme, et lille prikkende strejf af kuldioxid på tungen og et viff af volatil syre, som efterfølges af en lidt anmasende og alkoholisk afterburner (15%).

Lieu Dit
Pris: 290 kr.