Udenlandske medier på Alchemist: Verdens måske mest banebrydende restaurant

Politik, teater og fine dining. Udenlandske medier skriver om restaurant Alchemist, som fik seks stjerner i Berlingske.

Udenlandske journalister fra hele verden besøger restaurant Alchemist. På billedet ses en af den eksperimentrende restraurants kreationer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det er ikke kun Berlingskes madanmelder Svend Rasmussen, som er ovenud begejstret for den nye eksklusive restaurant Alchemist på Refshaleøen i København.

Han uddelte i weekenden seks stjerner til restauranten og skrev, at den tilhører den »absolutte verdensklasse«.

Nu har også flere store udenlandske medier fået øje på restauranten i de rå industrielle omgivelser en lille cykeltur fra det indre København.

Både det engelske dagblad The Independent og det amerikanske månedsmagasin Vanity Fair har skrevet lange artikler om Alchemist.

»For enden af en gade med pakhuse, som tidligere betjente skibsindustrien, ligger byens, måske verdens, mest banebrydende restaurant,« skriver Clare Vooght fra den britiske avis The Independent.

Hun mener, at kokken Rasmus Munk har gjort sine serveringer, en menu med 50 små retter, til politiske statements. Hun citerer ham for at sige, »at hovedideen og ambitionen er at skabe et rum, hvor man kan give den kulinariske verden et nyt sprog«, og skriver i sin reportage, at middagen også kommer til at handle begreber som integration, grådighed, jalousi og mad!

»Jeg håber, at gæsterne går herfra med mere end (oplevelsen af) et godt måltid. Jeg håber, at de får den samme følelse, som opstår i scenekunsten ,« siger kokken Rasmus Munk til Vanity Fair. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Vanity Fairs medarbejder, Lisa Abend, hæfter sig - måske fordi hun mangler ord for maden - mindst lige så meget ved de åndelige/idemæssige som de spiselige og mere jordnære sider af Alchemist og citerer Rasmus Munk for at sige, at han ønsker at skabe en restaurantoplevelse, hvor gæsterne »lægger virkeligheden bag sig«.

Maden, bl.a. iberisk skinke, duebryst og lammehjerne, er små undere, skriver Lisa Abend, som også har en filosofisk-politisk snak med kokken, som nok mener, at hans retter har politiske aspekter, men dog ikke ønsker ikke at lægge pres på gæsterne, hvilket nogle sikkert vil sætte pris på.

Rasmus Munk, der med Vanity Fair taler om anti-immigrations-partier, Trump og den amerikansk-mexicanske grænse, ønsker trods alt frem for alt at sørge for, at hans gæster føler, at der bliver taget hånd om dem, fremgår det af Vanity Fair.

»Jeg håber, at gæsterne går herfra med mere end (oplevelsen af) et godt måltid. Jeg håber, at de får den samme følelse, som opstår i scenekunsten - katarsis (renselse, red.), hvordan man så definerer det,« siger Rasmus Munk til Vanity Fair.