Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I over ti år ventede københavnerne på, at Israels Plads skulle forvandles til et mekka af mad, et orgie i grønt, ja et sandt slaraffenland for gode råvarer og stort marked for fødevarer, som vi kender dem fra en række byer i Frankrig, Tyskland og Italien.
Torvehallerne har været en stor gevinst for hovedstaden og den indre by. Kunder og gæster er strømmet til siden åbningen i september for tre år siden. Der er over 60 forskellige stader med alt fra luksus- og gourmet-prægede produkter inden for vin, fisk, svine- og oksekød over grønt og frugt fra ind- og udland til udendørs cavabar, fastfood-steder og kaffebarer med servering af vin og øl.
Torvehallerne er i stigende grad blevet et mødested i stedet for et rigtigt fødevare- og madmarked. Men nu skal hallerne tilbage på sit oprindelige fødevarepolitiske spor. Torvehallerne skal skrue ned for alkoholen, mener Jeudan, som driver og ejer stedet.
Ambitionen er, at Torvehallerne fremover ikke kun skal være Københavns bedste og mest alsidige madmarked, men også et udviklingssted for de nyeste ideer inden for fødevare- og detailkoncepter i Danmark.
»Vi kan se, at vi har behov for at ændre lidt i opsætningen af Torvehallerne. Vi har brug for flere fødevare- og detailkoncepter. Der er kommet lidt for mange udskænknings- og serveringssteder med vin og øl, hvor stedet ligger der på grund af serveringen. Fremover vil vi gerne nå til, at folk skal kunne komme og smage produkter inden for de nye trends ved siden af almindelige produkter som bl.a. frugt og grønt. Hvis kunderne synes om de nye madvarer, de spiser, kan de købe råvarerne og eksperimentere med den i madlavningen derhjemme,« siger administrerende direktør Per W. Hallgren fra Jeudan.
Ny chef i spidsen for ændring
Som led i gennemførelsen af den nye, fremtidige strategi for Torvehallerne fyrer Jeudan den nuværende torvehalschef Jeppe Ulrich. Han bliver udskiftet med Niels Lønborg Brandt som ny konceptdirektør. Den nye mand er tidligere torvehalschef og har stået bag udviklingen og åbningen af Torvehallerne i 2011. Niels Lønborg Brandt har et langt CV med flere end 20 års erfaring i fødevarebranchen, bl.a. fire år som direktør for Løgismose. Han har de seneste to år været involveret i internationale markedsprojekter.
»Fødevarer skal være det bærende i Torvehallerne. Det var jo også det, vi fra starten ville med Torvehallerne, nemlig at skabe det nye sted, hvor de nye ting dukkede op inden for fødevarer og retter. Men i den seneste tid er de ting trådt lidt i baggrunden, og det skal igen mere frem,« siger Jeudan-direktøren.
Samarbejde med fransk ekspert
Per W. Hallgren fortæller, at de ambitiøse mål for Torvehallerne kræver samarbejde med erfarne danske og internationale eksperter inden for markedsplader, såvel nationalt som internationalt. Til at løfte opgaven bliver der etableret et advisory board, og Torvehallerne indleder et samarbejde med franske Group Geraud, der er en kendt virksomhed inden for udvikling af markeder internationalt i både privat og offentligt regi. Group Geraud har drevet udendørsmarkeder, især i Frankrig, England og USA, i mere end 150 år.
Group Geraud er Frankrigs største aktør inden for detailmarkederne, producentmarkeder, kvægmarkeder og messer af alle slags. Virksomheden, der står i spidsen for flere end 1.300 ugentlige markedsdage i Europa, har over 300 kontrakter med byer om at lede 600 markeder, bl.a. et kæmpemarked i Bordeaux. Smagen og duften af franske produkter skal også være med til at præge Torvehallerne.
»Vores mål er at få nogle franske stadeholdere til Torvehallerne. Det skal ikke være permanent, men én til to uger ad gangen,« siger Per W. Hallgren.