Tang er fremtidens superfood

En biofysik-professor med forkærlighed for japansk mad har netop udgivet en bog om tang og dens gavnlige egenskaber, hvor topkokken Jakob Mielcke bidraget med opskrifter. Bogen kan købes hos Sticks’n’Sushi.

Foto: Else Bjørn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For sushi-freaks vil navnet Ole G. Mouritsen ikke være fremmed. I 2006 udgav professoren i biofysik et digert værk om sushi og sushiens historie, og da han derefter blev opfordret til at uddybe afsnittet om tang og dens betydning som ernæring for mennesket, tog Ole G. Mouritsen udfordringen op. Resultatet udkom i begyndelsen af april, og er et grundigt værk om grøntsagerne under havets overfalde: tangen, om tangens kulturhistorie, dens arter, dens næringsværdi og dens anvendelse i det moderne køkken – tilsat små personlige historier fra besøg hos tangfiskere og tangproducenter rundt omkring i verden.

Menneskets udvikling afhængig af næring fra havet
Ole G. Mouritsen er enig med forskere, der mener, at mennesket aldrig ville have været i stand til at udvikle sig til det homo sapiens-menneske med kæmpe hjerner, som vi er i dag, hvis vi udviklingen ikke var sket tæt ved kysten, hvor vores forfædre havde adgang havets spisekammer af fisk, skaldyr og tang, som indeholder de enorme mængder af proteiner, mineraler, sporstoffer og essentielle umættede fedtsyrer som omega-3, der både dengang og i dag er nødvendige for hjernens udvikling og menneskets sundhed.

Omega-3-fedtsyrer vigtige for hjernen
- Hjernen har især brug for jod, jern, kobber, zink og selen for sin udvikling, fortæller Ole G. Mouritsen, og forklarer videre: - Hjernens tørstof består af cirka 60% fedtstof, hvoraf mindst halvdelen er de flerumættede fedtsyrer, som vi kender fra fiskeolie. Disse stoffer er derfor vigtige i kosten, når nervesystemet og hjernen udvikles hos fosteret og i de første leveår. Samtidig formodes de fleurmættede fedtsyrer at være vigtige for at holde nervesystemet velfungerende gennem livet, fortæller Ole G. Mouritsen.

En uudnyttet ressource
Mens nogle fisk er truet af udryddelse eller overfiskeri, er tang i den vestlige verden en næsten u-udnyttet ressource som fødevare, som kan blive en ny kilde til mad og næring til en stadig voksende og sulten befolkning på jorden i en tid, hvor næsten alle andre ressourcer er udpint eller udtømt eller skader mere end de gavner i deres fremstilling.

Tang mindsker risiko for depression
En af grundene til at fisk er så sundt, er at fiskene får deres næring direkte eller indirekte fra havets alger, og tang er biologisk set alger – blot nogle meget store af slagsen. Ole G. Mouritsen skriver i sin bog, at hvor hjerte-kar-sygdomme hidtil har været den væsentligste trussel for et langs, sundt menneskeliv, er en stærkt voksende fare i dag risikoen for psykiske sygdomme, som især opstår på grund af manglende balance i de essentielle omega-fedtsyrer, som hjernen har brug for.

- Ved at lade tang indgå i vores hverdagsmad kan vi mindske risikoen for depression, bipolære sygdomme (som manio-depressivitet, red.) og forskellige neurodegenerative sygdomme (som Alzheimers og Parkinsons Syge, red.), mener Ole G. Mouritsen.

Godt for kolesteroltallet
Tørret tang virker også kolesterolnedsættende. Men hvorfor og hvilken tangart er mest effektiv i jagten på et lavt kolesteroltal?

- Tangs indhold af specielle kulhydrater som fuciodan og særlige steroler som fucosterol sænker blodets indhold af frit og bundet kolesterol. Det er velkendt, at en kost med meget flerumættet fedtstof sænker kolesterolindholdet, og man mener, at de brune alger er mest effektive, men videnskabelig viden herom er begrænset, svarer Ole G. Mouritsen.

Gavnligt for blodtrykket
Tørrede flager af tang kan i en vis grad bruges som erstatning for salt, hvor man som bonus oveni tangens rige næringsindhold undgår den blodtryksorhøjende virkning, som almindeligt salt har.

- Generelt indeholder tang meget salt, men mange arter har overvægt af kaliumsalte i forhold til natriumsalte. Det betyder, at man kan få salteffekten uden at risikere forhøjelse af blodtrykket, siger Ole G.Mouritsen.

På sushibaren og den asiatiske købmand
I dag spiser den moderne dansker især tre typer tang: nori, som sushikokken bruger til sine ruller, kombu som han koger fond – eller dashi, som det hedder – på, når han laver miso-suppe, og strimler af wakame-tang, der efter et par minutter i misosuppen bliver til bløde, let sødlige grønne blade. Wakame fås også som grøn tangsalat med sesamolie og chili, som man kan få på sushibarer og købe på frost hos specialkøbmænd.

Tang som protein-pulver til smoothies
Hvis du er fitness-freak, kender du måske også den blågrønne alge Spirulina, hvis proteinindhold er ekstremt højt, hvorfor man blander Spirulina-pulver, som fås i helsekost-forretninger, i smoothies sammen med bananer, juice og yoghurt efter træning.

Spiser man meget tang, skal man dog være opmærksom på, at man ikke får for meget iod, som nogle af de brune tangarter – som for eksempel kombu-tang, som man bruger til dashi til misosuppe, indeholder meget af.

Foretrækker røget og ristet tang
Ole G. Mouritsen foreslår, at vi i langt højre grad bruger tang i vores daglige madlavning, og han giver adskillige eksempler på, hvordan man kan blande tang i maden og bagningen.
- Jeg holder selv mest af den røde tangart søl (som også hedder dulse), især når den er røget og ristet, siger Ole G. Mouritsen.

Gourmetmad med tang
De avancerede gourmet-retter har han bedt den tang-elskende kok Jakob Mielcke fra Mielcke & Hurtigkarl ved Frederiksberg Have om at give et bud på.

Tang er relativt billigt, og det bevarer sine næringsstoffer fint, når det bliver tørret, hvilket også gør det nemt af transportere og opbevare. Alligevel er udvalget af tang begrænset i danske butikker. Det håber Ole G. Mouritsen, at bogen kan være med til at ændre på.

Den japanske butik i Fiolstræde
Ole G. Mouritsen køber selv sin tang i asiatiske butikker, i udlandet på rejser eller bestiller den over nettet. I København anbefaler han den japanske købmandsbutik Sachie i Fiolstræde 32.

Bogen fås hos Sticks'n'Sushi
Ole G. Mouritsens bog om tang er den eneste af sin art, og den koster 299 kroner og fås i store boghandlere og hvor mange københavnere i dag henter det tang de spiser: nemlig som ruller hos Sticks’N’Sushi. Her på hylderne finder du også tang som en smuk, sprød, delikat snack, der smager lidt à la thailandske rejechips, men er mere delikat og ren i smagen.

Læs artiklen fra Berlingske søndagstillæg M/S på Frik.dk om hvordan topkokken Jakob Mielcke bruger tang på gourmetrestauranten Mielcke & Hurtigkarl og få hans opskrift på torsk porcheret i dashi med hiziki-tang

Se, hvad Mielcke & Hurtigkarl svarer på 5 skarpe spørgsmål

Mere tang
Professor Ole G. Mouritsen og hans søn har lavet en tang-side på nettet, hvor du blandt andet kan finde links til steder at købe tang.