Søren Frank: Når jeg læser årets Copenhagen Cooking program, er der ingen arrangementer, som jeg føler, at jeg bare MÅ deltage i

Copenhagen Cooking er godt for både maden og byen og vores turister, men Berlingskes madredaktør efterlyser mere blus under festivalgryden, hvad angår det internationale niveau.

Det er svært at få øje på de internationale indslag på programmet til Copenhagen Cooking - modsat de forgående år. Her er det den internationale hot dog konkurrence Top Dog Charity, som Japan vandt i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Bedømt ud fra det foreliggende program til Copenhagen Cooking, som starter fredag eftermiddag, virker det umiddelbart, som om dampen er gået en smule af festivalen. Især hvad angår de internationale indslag, står festivalen svagere end de to forgående år, hvilket er ærgeligt, for efter min mening skal Copenhagen Cooking ikke bare tilbyde langbordsspisning for lokale københavnere, den skal også afspejle byens høje internationale gastronomiske niveau og være attraktiv for tilrejsende foodies.

Copenhagen Cooking er grundlæggende en god ting. Det er fint og nyttigt, at vi har 10 dage med fokus på gastronomien, ligesom f.eks. moden har sin modeuge. Det er en festival, som skal være for både hr. og fru Danmark, de mange turister og de tilrejsende journalister.

På det helt lavpraktiske plan er det en god idé at samle kræfterne, for det er ganske enkelt mere rationelt, at organisationen FOOD etablerer en festivalplads med telte, som kan genbruges til forskellige arrangementer med samlet markedsføring, i stedet for at de forskellige aktører skal banke et nyt venue op, hver gang de vil i kontakt med omverdenen.

Det er f.eks. årsagen til, at vi i den danske madanmelderforening lægger vores Årets Ret-arrangement (som er gastronomiens pendant til prisoverrækkelser som filmens Bodil og Oscar) under Copenhagen Cooking. På den måde får vi gratis stillet et godt let tilgængeligt venue til rådighed, mens Copenhagen Cooking til gengæld får en færdig pakke af et arrangement, som forhåbentlig kan profilere festivalen og tiltrække gæster.

En slagter fra Texas delltog i Top Dog Charity i forbindelse med Copenhagen Cooking & Food Festival, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Således plejer også Noma at lægge det internationalt ekstremt højprofilerede MAD-madsymposium i denne højoktane maduge (uden at det dog er en del af det officielle program) - formentlig bl.a. fordi FOOD plejer at flyve adskillige udenlandske madjournalister ind i denne uge. Og jo, det giver mening at sexe vores by op de næste 10 dage for at gøre den lækker for internationale foodies.

Hvor er de internationale navne?

Og her er vi så kommet frem til pointen: Noma springer MAD-symposiet over i år, og dermed er et mine faste must do-punkter under »Gastro-ugen« ude. Samtidig er stort set alle internationale arrangementer røget ud af det officielle Cooking program. Ærgerligt nok, for senere års gæstespil, hvor internationale kokke poppede op på forskellige restauranter i byen, har været med til at hæve festivalens niveau. F.eks. når de store internationale navne er dukket op som aktører med et småskævt smil om munden til den årlige gourmet hot dog-konkurrence Top Dog Charity, som desværre også er faset ud af programmet i år.

Tre af verdens største kokke, som dommere i Top Dog Charity i forbindelse med Copenhagen Cooking & Food Festival i 2017. Fra venstre Anne-Sophie Pic, Rasmus Kofoed og Dominique Crenn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Når jeg læser årets Copenhagen Cooking-program, er der således ingen arrangementer, som jeg føler, at jeg bare MÅ deltage i - bortset selvfølgelig fra årets ret, som jeg som siddende formand for madanmelderforeningen er vært for.

Jeg klappede ellers i hænderne, da FOOD, der er en non-profit-organisation, som i 2010 startede som et samarbejde mellem private virksomheder og det offentlige Danmark, overtog den dengang let hensygnende Cooking festival i 2017 og fik sat liv i kludene med en række nye tiltag: F.eks. »Hjemme hos«, hvor man spiser hjemme hos gastronomisk personlighed, en kok, madskribent eller som sidste år hos landets førende caviarpusher Jacob Rossini.

Er gryden gået af kog?

»Hjemme hos« eksisterer stadig i Cookingprogrammet, men det er, som om eksklusiviteten er delvist forduftet, eftersom man primært spiser hjemme hos de kokke, som i forvejen har været festivalens samarbejdspartnere i årevis og også tegner en del af programmet i år.

Artiklens forfatter til langbordsspisning. Mads Refslund og Musling Bistro præsenterer "The Last Party", som var en del af Copenhagen Cooking & Food Festival 2017. Sammen lavede de bæredygtig mad af genbrugsrester som fiskeben og kartoffelskræller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Copenhagen Cookings festivalgryden ser med andre ord ud til at være gået lidt af kog, og det er synd. Copenhagen Cooking skal som sagt på én gang byde på folkelig langbordsspisning og afspejle Københavns høje internationale niveau som madby, således at festivalen også fremover er interessant for såvel hr. og fru Danmark som lokale madnørder og tilrejsende foodies og journalister. Så må vi bede om fuldt blus igen til næste år, tak!