Søren Frank: Juleorgasmen er hjemme!

Kultvinen Chateau Rayas sætter en intens og ustoppelig sitren i gang i kroppen – og så er det den perfekte ledsager til juleanden. Mad- og vinredaktør Søren Frank tester andefaktoren på årets vine til julemaden.

Jeg har smagt Chateau Rayas fra Chateauneuf-du-Pape et par gange gennem tiden, men aldrig før til juleanden, eftersom der er tale om en vin, som udkommer i et meget lille oplag (ca. 15.000 flasker) – og dermed er både strengt allokeret og ganske pebret rent prismæssigt.

Ikke desto mindre har Rayas altid stået for mig som den ultimative julevin, hvilket til dels hænger sammen med, at chateauneuf erfaringsmæssigt matcher det fede søde julemåltid flot. Dels at jeg tidligere med stort held har indtaget Rayas’ søstervine fra Chateau des Tours, som er ejet af samme familie (Reynaud) og ligger tæt på rent stilistisk.

Vinnørder verden over diskuterer, hvorfra Rayas’ enestående lyse, bærrede burgundiske og nektaragtige stil kommer. Faktum er, at der er tale om 100 procent grenache – hvor de fleste andre neuf'er er blandet af flere druetyper – høstet fra sandet jordbund, hvilket helt sikkert bidrager til den lyse stil. Udbyttet er ekstremt lavt, og der høstes først ved fuld modenhed, blandt andet fordi man gærer i hele klaser – inklusive stilke – hvilket jeg elsker, og hvilket i øvrigt også er medvirkende til den lyse kulør.

Svovlingen er lav, hvilket jeg mener at kunne smage på den bløde tekstur og de let oxidative marsalanoter. Ikke at Reynaud nødvendigvis er med på tidens natur-hipster-bølge, men snarere fordi familien lever i et andet århundrede, før verden gik af lave.

»I mine bøger bruger jeg i stedet termen kundalinikraft, simpelthen fordi det lyder pænere og leder associationerne væk fra fysisk erotik.«


De få gange, jeg har været så heldig at smage Rayas, har den altid – trods det faktum er jeg på ingen måde er chateauneuf-fan – haft en voldsom virkning på mig. Her snakker vi ikke om almindelig fuldskab – jeg drak kun et glas ved denne lejlighed – men om en sitrende energi, som forplanter sig ned i benene. Jo, det ligner grangivelig en seksuel, orgasmeagtig oplevelse – i mine bøger bruger jeg i stedet termen kundalinikraft, simpelthen fordi det lyder pænere og leder associationerne væk fra fysisk erotik.

Fortvivl ikke, hvis du ikke du har 2.000 kr. stående på kontoen til en jule-Rayas: De lidt mindre vine fra Rayas søsterslotte des Tours og Fonsalette matcher anden stort set lige så godt, men så kan jeg til gengæld ikke garantere juleorgasmen!

Pinot Noir »Royal st. Robert«, RAEN

Sonoma Coast, Californien 2015

★★★★☆☆

Andefaktor: 5/★★★★★

Selv om denne pinot noir kommer fra et køligt terroir ikke langt fra Stillehavet, som giver en flot pinot tone, har den lige den ekstra sødme og tyngde, som sætter den stand til at matche anden. Vinen som er lavet af Tim Mondavis sønner Carlo og Dante, scorer fire og en halv stjerne.

Laudrup Vin

499 kr. v 6 fl.

Pinot Noir Kalkstein, Frank John

Pfalz, Tyskland 2014

★★★★★☆

Andefaktor: 4/★★★★

Lysere og mere uklar/ufiltreret end RAEN. Pinot tonen er ikke desto mindre herlig: Underskov, hønsefond, svampe, stilke/peber samt en del træ. Vinen er mindre varm i frugten end RAEN og dermed ikke helt så god til anden.

Krone vin

320 kr.

Ribera del Duero, Dominio Basconcillos

Castilla Leon, Spanien 2011

★★★☆☆☆

Andefaktor: 3/★★★

Sort sag med distinkt spanske ribera noter af sorte oliven, svesker, kærnemælk, kød, finsk lakrids eukalyptus. Lettere hed i munden. Umiddelbart ville jeg have troet, at vinen matchede anden lidt bedre, men tanninen clasher en smule med madens sødme. 

Meny

170 kr.

Crianza, Obalo

Rioja, Spanien 2015

★★☆☆☆☆

Andefaktor: 2/★★

Ligner Dominio Bascincillos en del med mørk og varm spansk frugt, men er mere afdæmpet og tanninsk.

Erik Sørensens Vin

120 kr. v 6 fl.

Clos de la Siete, Michel Rolland

Mendoza, Argentina 2015

★★★☆☆☆

Andefaktor: 3/★★★

Nordrhône (syrah) lignende malbec med lakrids, kød, røg og viol i næsen samt god kraft og tannin. Det kan vi godt lide. Tre og en halv stjerne, fin til prisen og ok snarere end genial til anden.

Irma

99 kr.

Amarone »Monte Urbano«, Speri

Veneto, Italien 2013

★★★★☆☆

Andefaktor: 5/★★★★★

God, karakterfast amarone. Sort i glasset med tørret frugt, kage og valnødder og et drys peber. God fasthed i munden og har med 15 % alkohol ingen problemer med at matche andens tyngde.

Erik Sørensen Vin

350 kr.

Secco, Bertani

Veneto, Italien 2015

★★★☆☆☆

Andefaktor: 3/★★★

Junior amarone med lys og nærmest burgundisk frugt inklusive ribs og solbær, men også let tørret og harsk i frugten. Vinen scorer tre og en halv stjerne. 

Laudrup Vin

179 kr.

Vieilles vignes, Domaine Gauby

Côtes Catalanes, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Andefaktor: 4/★★★★

Lækker, ung og frugtig sag som kræver en del luft, før den træder i karakter med krydret pebret profil. Lavet på carignan fra 125 år gamle stokke samt, grenache, syrah og mourvedre. 

Sigurd Müllers Vinhandel

285 kr.

Voodou, Matassa

Roussillon, Frankrig 2011

★★★★☆☆

Andefaktor: 4½ /★★★★

Mørk og vild naturvin, lavet af Gaubys svigersøn Tom Lubbe. Fæcesduftende næse med flodhestebur, svinestald, andouillettes og høj volatil syre i form af acetone noter. Meget saftig mund. Jeg kan lide det, men det kræver nok, at man er tilvænnet naturvin.

Clément Vin

350 kr.

Valpantena Amarone, Bertani

Veneto, Italien 2015

★★★☆☆☆

Andefaktor: 3/★★★

Relativt lys i kuløren med bærret burgundisk profil samt let harske noter. Ganske hed og sødmefuld mund (15,5%). Vinen scorer tre og en halv stjerne.

Laudrup Vin

299 kr.

Côtes-du-Rhône, Chateau des Tours

Rhône, Frankrig 2014

★★★★☆☆

Andefaktor: 6/★★★★★★

Helt lys, granatrød kulør. Meget burgundisk, helt åben næse med bærret og tørret nektaragtig frugt inklusive honning og stilke, som en mini-Rayas. Vinen scorer fire og en halv stjerne i sig selv og harmonerer perfekt med juleanden ! 

Domaine Brandis

199 kr.

Chateauneuf-du-Pape, Chateau Rayas

Rhône, Frankrig 2008

★★★★★★

Andefaktor: 6/★★★★★★

Wauww ! Denne vin går lige i benene med en utrolig orgasmeagtig energi. Stilen er nektaragtig, lys og burgundisk med honning, eukalyptus, marsala og stilke i næsen. Smagen er uhyre intens og koncentreret og bliver bare ved og ved. En af de mest oplagte medlemmer af den internationale vinverdens superliga og som skabt til anden.  

Domaine Brandis

2.000 kr.

Côtes-du-Rhône, Chateau Fonsalette

Rhône, Frankrig 2007

★★★★★☆

Andefaktor: 5½/★★★★★

Uklar og en anelse mørkere end søstervinen Rayas i glasset og mere maskulin og tannisk end denne med stilke, urter og peber i næsen. Fem og en halv stjerner både solo og med and.

Domaine Brandis

699 kr.


Chateauneuf-du-Pape, Closerie de Vaudieu

Rhône, Frankrig 2016

★★☆☆☆☆

Andefaktor: 3/★★★

Alt for ung neuf. Sort i glasset og relativt lukket med noter af øllebrød og peber. Rå og tannisk i munden. Vinen er til to og en halv stjerne.

Philipson Wine

140 kr. v 12 fl.