Så fik vi endelig en sydafrikaner uden hørmen af brændte bildæk

Lækker lærebogs-cabernet fra Nederburg til ingen penge er behageligt fritaget for den traditionelle sydafrikanske hørm af brændt gummi.

Nedeburg

Jeg har revset vinlandet Sydafrika så hårdt gennem tiden, at jeg på et tidspunkt endte med at komme på den sydafrikanske ambassades sorte liste. Problemet – ud over vinenes generelt for høje alkoholindhold – er, at de fleste røde har haft en udpræget aroma af brændt gummi. Eller brændte bildæk, om man vil.

Jeg har hørt alskens forklaringer på disse off-noter, hvis eksistens der har været bred enighed om i vinbranchen: De mange skovbrande i Cape-landet, en særlig lokal plantevirus, specielle jordbundsforhold, dårlig hygiejne i vinkældrene – you name it.

Men heldigvis sker det oftere og oftere, at jeg løber ind i en sydafrikaner uden den ubehagelige brændte lugt. I denne uge er der endda tale om en billig vin produceret i stort tal. Er man til lærebogs-cabernet sauvignon med noter af solbær, solbærblade, tobaksblade, cedertræ og peberfrugt, vil jeg næsten garantere, at man vil sætte pris på denne sydafrikaner fra Føtex.

I lavprissegmentet er også Telmo Rodriguez' moderne, frugtdrevne rioja, kaldet LZ, værd at investere i.

På den lidt længere bane kunne det være en god idé allerede nu at købe luksuschampagnen til nytår (eller alle mulige andre festlige stunder). Blanc des blancs fra det lille hus Alfred Gratien er gæret i træ, hvilket giver en ekstra dybde i vinen, og så er 2012 den bedste champagneårgang siden 2008 – bestemt med potentiale til at lægge i kælderen en håndfuld år, hvis man kan vente så længe.

Les Portes de Dieu, Mas des Volques

IGT Cevennes, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Pæn og frugtig sydfransk hvidvin med gule stenfrugter og melon. En smule varm og eksotisk med nogen fedme og tyngde.  

The Wine Company

75 kr. v. 6 fl.

LZ, Bodega Lanzaga/Telmo Rodriguez

Rioja, Spanien 2017

★★★☆☆☆

Moderne rioja. Ung og frugtig med en anelse varm mørk frugt – brombær – tilsat en anelse peber, kærnemælk og chokolade. Pæn saftig og glimrende til prisen. Tre en halv stjerne.

Philipson Wine

70 kr. v. 12 fl.

The Manor House Cabernet Sauvignon, Nederburg

Western Cape, Sydafrika 2016

★★★☆☆☆

Arketypisk cabernet med solbær, solbærblade, tobaksblade og peberfrugt samt et let strejf af chokolade. Behersket træ og behageligt fritaget for de brændte bildæk, som ofte optræder i sydafrikansk vin. Superkøb! Tre en halv stjerne.

Føtex

55 kr.

Lalande-de-Pomerol, Château Belles-Graves

Bordeaux, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Relativt lys kulør i glasset og tilsvarende lys jordbærfrugt i næsen kombineret med lakrids, eukalyptus og nogle grøntsager, som jeg helst havde været fri for. Ret tør mund. En bordeaux i mindre skala.

Løgismose

166 kr.

Nambrot, Tenuta di Ghizzano

Toscana, Italien 2016

★★★★★☆

Næsten sort i glasset. Flot åben næse osende af mørk frugt – blåbær, solbær og sorte oliven – med let strejf af sveske, cedertræ, hestestald (brettanomyces). Fint behersket fad, meget frisk mund med syre og tannin, som gør det anbefalelsesværdigt at spise brød til.

Theis Vine

400 kr. v. 6. fl.

Blanc des blancs, Alfred Gratien

Champagne, Frankrig 2012

★★★★★☆

Flot fadlagret, chardonnay-baseret champagne fra superårgangen 2012: Her er citrus, kvæde og rugbrød (gær) i næsen og en smule oxidation, hvilket skyldes fadet. Glimrende syre og nogen dosage (sødme) – kan sagtens gemmes en håndfuld år. Glimrende køb.

Bichel

450 kr.

Montagny, Jean-Marc Pillot

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Endnu en meget ung og blomstrende sag med en meget enkel næse, inklusive citrus og gule stenfrugter. Relativt frisk og mundrensende. Tre en halv stjerne.

Sjov Saft

189 kr.

Principia Mathematica, Alemann & Corino

Penedes, Spanien 2017

★★★★☆☆

Relativt fedmefuld hvid med et klart krydret indslag af xarellodruen – man mærker ikke træet. Munden er blød og saftig og drikker rigtigt godt (12,5 pct.). Moderat naturvin. Fire en halv stjerne.

Clement vin

169 kr.