På Sukaiba serverer de maden shaken, not stirred

Sukaiba på 23. etage af AC Hotel Bella Sky Copenhagen har andet end sin udsigt at byde på. Fx cigarlounge, japanskinspirerede kjoler, kondomer på unisextoiletterne og en visuel servering. Og så mødte vores anmelder James Bond på Amager.

Sukaiba på toppen af Bella SKY Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Kan du huske den James Bond-film, hvor agent 007 tager et sip af sin vodkatini (shaken, not stirred) og forlader natklubben med den smukke udsigt til lysene over Amager Fælled? Nej, vel? Men det er lige før, man kommer i tvivl efter et besøg på 23. etage af AC Hotel Bella Sky Copenhagen, hvor restaurant Sukaiba holder til.

Stedet har nemlig ikke bare a view to kill for med metroens lysslange, der slynger sig igennem Amager-mørket på en baggrund af Københavns skyline – Sukaiba er gennemdesignet ned til mindste detalje for at give den dér særlige internationale atmosfære et sted midt mellem noget stilfuldt japansk og en amerikansk natklub, romantikere uden problemer kunne forbinde med et liv på første (spion)klasse.

Sukaiba-kondomer og italienske bordlamper

Man modtages af værtinder klædt i japanskinspirerede kjoler, føres forbi cigarloungen udstyret med stjernekikkert og den imponerende cocktailbar og så ind til selve stedets pulserende livmor. Metaforen er ikke tilfældigt valgt, for den dominerende farve på de velour- og læderklædte sofaer er italiensk rød, og alt inventar er specialdesignet til Sukaiba.

»Sukaiba er gennemdesignet ned til mindste detalje for at give den dér særlige internationale atmosfære et sted midt mellem noget stilfuldt japansk og en amerikansk natklub, romantikere uden problemer kunne forbinde med et liv på første (spion)klasse,« skriver Svend Rasmussen i sin anmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gita Femhøj.

Helt ned til de særlige Sukaiba-kondomer på unisextoiletterne og de små italienske bordlamper.

Sidstnævnte (lamperne, ikke kondomerne) fik vi i øvrigt hurtigt brug for, da lyset er dramatisk dæmpet for at fremme udsigten. Desværre så meget, at det er svært at se, hvad man får serveret, og det er synd, for det visuelle er en stor del af kvaliteten ved det japanske køkken, som Sukaiba excellerer i. Det er muligt at gå a la carte med bl.a. en lang række sushivarianter, tempura og retter tilberedt på den japanske robata-kulgrill, men langt de fleste vælger the full experience med enten 8 eller 16 retter på Sukaiba Kamikaze-menuen.

Sukaiba er gennemdesignet ned til mindste detalje for at give den dér særlige internationale atmosfære et sted midt mellem noget stilfuldt japansk og en amerikansk natklub, romantikere uden problemer kunne forbinde med et liv på første (spion)klasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gita Femhøj.

For 895 kr. valgte vi at gå hele vejen (med vinmenu til 695 kr.) og sad snart med et glas Ruinart-champagne, desværre serveret i de flade Marie Antoinette-glas (ifølge myten formgivet efter kejserindens bryst), der slår alle bobler ihjel.

Det ledsagede bretonske fines claires-østers med lidt for dominerende ponzusauce. Bedre held var der med tomater tørret på og med røgsmag fra robatagrillen, og en lille cruditéesalat med koriander og sesam, Inden tre slags ceviche: laks dækket af reven kinaradise, ponzusauce og lidt for meget sesamfrø, yellowtailfisk med shisoblade, peberrodsjuice og saft af grønne tomater og endelig ørredtatar med ponzu, citronmelisse og white sturgeon-kaviar på toppen.

To gange sushi – jomfruhummer med tang samt tatar med kaviar Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

I glassene to slags riesling, en ufiltreret chardonnay og nu sake af junmai daiginjo-kvalitet, hvor 50 pct. af risenes stivelse er poleret væk inden kogning og gæring. Den gik glimrende til to slags sushi: først jomfruhummer med algetang og siden en gunkan(slagskibs)-sushi med oksetatar, teriyakisauce og baerii-kaviar.

SUKAIBA Okse tilberedt på robatagrill foran gæsten Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Halvvejen blev markeret med endnu en visuel servering: de knappenålslignende enokisvampe i tempuradej, der skulle dyppes i en emulsion af persille og østers, inden vi gik til retter fra den kulfyrede japanske robatagrill. Først vesterhavstorsk med skalotteløg, limefilet og sauce på appelsinskal og citrongræs, der blev serveret med røget misosmør, som gav tydelige og bestemt ikke uvelkomne associationer i retning af ost.

»Efter middagen prøvede vi nogle af Sukaibas geisha-cocktails, bl.a. dén opkaldt efter den berømte 1800-tals-geisha Sada Yacco, som med sin shiitakesvampeinfuserede japanske whisky var lidt af en mundfuld. Dén havde James Bond nok ikke taget, men flot tog den sig ud.«


Siden panerede og sprøde brisler med chilimayo (nu i selskab med et glas fremragende rød spätburgunder fra Abril i tyske Baden), og så hovednummeret: nordjysk oksehøjreb færdiggrillet ved bordet med skiver af kinaradise og frisk wasabirod på toppen. Inden var højrebsfileten tilberedt i soja og ristet, karamelliseret smørvalle – en ren umamibombe.

Oksekød tilberedt på robatagrill foran gæsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Den søde afdeling blev indledt af en senthøstet gewurztraminer fra Hugel 09, der ledsagede en ret, som i smag godt kunne minde lidt om risengrød: grøn shisorbet nederst og en bergamottemousse med sechuanpeber på toppen – ikke den mest spændende dessert. Et efterfølgende take på den japanske te-ceremoni med dels et glas bitter matcha-te og dels en is på pære, og matcha-te rensede munden.

Geisha-cocktails

Efter middagen prøvede vi nogle af Sukaibas geisha-cocktails, bl.a. dén opkaldt efter den berømte 1800-tals-geisha Sada Yacco, som med sin shiitakesvampeinfuserede japanske whisky var lidt af en mundfuld. Dén havde James Bond nok ikke taget, men flot tog den sig ud.

Ganske som Sukaibas stærkeste kort er den visuelle oplevelse. Det betyder ikke, at den ambitiøse mad fejler noget – selv om der undervejs ér ting, som ikke er helt skarpe, og hvor balancen mellem de enkelte elementer (en kongedyd i det japanske) ikke altid rammes perfekt. Men med 71 Nyhavns nyåbnede omakase-minirestaurant (anmeldt for 14 dage siden), hvor man endda får dobbelt så mange og noget skarpere serveringer for bare 80 kr. mere, er der bare en ny japansk kejser i byen, og dét er svært at hamle op med rent gastronomisk, når man som Sukaiba har 119 kuverter at bespise.

Men så er der jo altid udsigten at nyde, både til design og skyline. Og dén er – som James Bond ville have sagt – to kill for.

Hvad: Sukaiba, AC Hotel Bella Sky Copenhagen, Center Boulevard 5, 2300 København S, tlf. 88 77 97 97
Hvor meget: vinmenu 495 kr. – 8 serveringer 695 kr.