Ny restaurant serverer alt det bedste fra Cambodja

Nu skal vi spise cambodjansk i København.

Foto: PR

Det thailandske køkken har for længst indtaget de danske restauranter - de vietnamesiske ligeså. Men Cambodja? Ikke rigtigt.

Sådan havde søskendeparret Khemary Hing og Tithira Hing det også.

Læs også: Guide: 5 lækre bagerier i København

De kom til Danmark i 1988 og har lige siden savnet og ventet på en restaurant, der serverede de cambodjanske retter. Det skete ligesom bare ikke rigtig. Så i starten af 2018 åbnede de deres egen. Den hedder Khmer Cuisine og ligger på Store Kongensgade tæt på Marmorkirken.

Navnet kan måske få historiekyndige til at tænke på De Røde Khmerer, som var det cambodjanske kommunistparti og guerillabevægelsen, der med Pol Pot i spidsen styrede Cambodja helt i sænk fra 1975 til 1979. Blandt andet kom der historier ud om, at befolkningen måtte spise edderkopper og insekter for at overleve.

Læs også: Guide: Seks gode restauranter med udsigt

Sådan er det langt fra i dag, hvor turismen også er voksende.

Maden i Cambodja er inspireret af både kineserne, der begyndte at ankomme i det 13. århundrede, men den franske periode har selvfølgelig også sat sine spor, og så er Indien også repræsenteret i khmerkøkkenet. Chili har til gengæld aldrig rigtig fået den samme rockstarstatus, som den har gjort i Thailand og Vietnam.

En anden anderledes kulinarisk sidenote ved khmerkøkkenet er deres dyppesauce. Vietnam og Thailand er storforbrugere af chili i sur/sød sauce og chili i fiskesauce, men i Cambodja står den på dressing/dyppesauce kaldet Teuk Marich. Den består af limesaft, salt og friskkværnet sort peber.

Hos Khmer Cuisine serverer de både en frokost, som er inspireret af henholdsvis gadekøkkener og de nudelshops som på cambodjansk hedder Haang Kuytiev. Det betyder, at menuen har forskellige sandwiches og nudelretter. Alle sandwiches (49 kr.) består af kødpålæg, trouk khmer (khmer syltede agurker, gulerødder og kinaradiser), samt friske krydderurter. Nudelsupperne koster 69 kr.

Aftenkortet giver mulighed for at hoppe ud i sæsonens 6-retters menu til 295 kr., hvor man kommer kortet godt og grundigt rundt. Hvis man går a la carte, kan man selv håndplukke de forskellige retter.

Amok trey herover er f.eks. rød-karry-soufflé, dampet med dagens fisk.

Hvad: Khmer Cuisine
Hvor: Store Kongensgade 92, Indre By