Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
KØBENHAVN/LONDON: Hvordan regerer en kok, når han bliver kåret til verdens bedste? Efter at hans seks kolleger har taget fat i ham og givet ham en flyvetur, går han på scenen og beder sine kammerater frarestauranten om at trække hvide T-shirts over hovedet.
Hele salen er mystificeret. De syv mænd står med T-shirts med et billede på maven af en sort mand. Derefter går René Redzepis tale i gang. Hanfortæller, at manden på billedet er deres opvasker, og at han er lige så vigtig som alle de andre.
»Men Ali fra Gambia, kunne ikke få visum, så han er desværre ikke med
i dag,« siger han.
Sådan optræder en nykåret verdensmester fra Danmark.
»De folk, der står med mig her på scenen, har næsten alle været med
fra starten. Det kræver et hold at vinde denne pris,« siger han.
Nedtællingen i det gotiske kirkerum i Londons 800 år gamle og
tidligere Rådhus, Guild Hall, havde indtil kåringen af den danske
restaurant, føltes uendelig. Men hvad gør man ikke for at holde
stemningen, når verdens 50 bedste restauranter skal kåres.
Få minutter før kåringen begyndte, fortalte Renè Redzepi på vej ind i
salen efter den traditionelle velkomstchampagne og de små forfinede
kanapeer, hvordan han kunne fornemme, at »der var noget i gære.«
Fra nr. 33 til nr. 1
Foruden at have to stjerner i den franske michelinguide har Noma –
hvis navn er en sammentrækning af »nordisk« og »mad« – de seneste fem
år klatret stødt op ad World’s 50 Best-ranglisten. Fra en plads som
nummer 33 i 2006 nåede restauranten på Nordatlantens Brygge i 2007 op
som nummer 15, året efter var det 10. pladsen, og i 2009 blev
restauranten – som Claus Meyer i øvrigt er medejer og medstifter af –
kåret som verdens tredjebedste. Samtidig blev René Redzepi i 2009
tilmed belønnet med prisen »Chef´s Choice.«
Hvert jurymedlem har fem stemmer, som kan gives til restauranter
besøgt indenfor de sidste 18 måneder. Der kan højest afgives tre
stemmer til egen region. Danmark er i jury med Sverige og Norge
Københavnsk begejstring
I København blev nyheden om Nomas førsteplads modtaget med begejstring
af Berlingske Tidendes mad-og vinredaktør Søren Frank, som selv har
stemt i konkurrencen.
»Hvis nogen for bare seks år siden havde foreslået, at en dansk
restaurant i dag skulle toppe verdensranglisten, ville man slet og ret
opfatte det som en joke. Når jeg alligevel i dag ikke er overrasket
over Nomas helt fortjente førsteplads, skyldes det, at jeg adskillige
gange har oplevet den respekt, der står omkring kokken René Redzepi på
den internationale scene,« siger Søren Frank og fortsætter.
”Når man alligevel må knibe sig lidt i armen, så skyldes det, at det
er en fantastisk bedrift, at have trukket så mange personer fra den
internationale, gastronomiske elite til København.Det dårlige nyhed er
således, at det i fremtiden vil blive endnu sværere at få bord på
Noma. Den gode er at førstepladsen vil trække endnu flere
gastronomiske turister til København, som kan være med til at få
resten af byens restaurantscene til at vokse,« siger han.
Læs alt om Noma og World's 50 Best Restaurants i AOKs store guide
Spansk avis var først ude med listen
Læs også
- Søren Frank: Fortjent og forventet
- Her er verdens 50 bedste restauranter
- Alt om Worlds 50 Best Restaurants
- Læs Søren Franks portræt af kokken bag Noma, Rene Redzepi