Noma-ejer: Vanvittigt og surrealistisk

Hvad ingen havde troet muligt for blot få år siden, skete 26.april. En dansk restaurant blev kåret som verdens bedste.

Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restaurant Noma, der ligger i et nyrenoveret Pakhus på Strandgade på Christianshavn, er verdens bedste restaurant.

Mandag aften 26.april offentliggjorde det britiske madblad Restaurant Magazine sin anerkendte liste over verdens bedste Restauranter, og Noma er rykket fra en tredjeplads i 2009 til førstepladsen i 2010.

- Det er vanvittigt at være nummer et. Det er surrealistisk, lyder det fra kokken Claus Meyer, der er medejer af Noma.

- Det er et langt, langt sejt træk, der belønnes, siger han til Ritzau.

Selv om Claus Meyer i høj grad har været med til at udvikle konceptet for Noma, så mener han, at det er Nomas køkkenchef Rene Redzepi, der skal have æren for førstepladser.

- Det er Renes fortjeneste. Jeg er glad for, at jeg har kunnet være en god partner, og at jeg fik idéen i tidernes morgen, siger Claus Meyer.

Kun to efter Noma åbnede, fik restauranten den første Michelinstjerne i 2005, og året efter var Noma placeret som nummer 33 på Restaurant Magazines liste.

Siden er det kun gået fremad. Noma placering på listen i 2007, 2008 og 2009 var henholdsvis nummer 15., 10. og nummer tre. Før mandagens offentliggørelse af listen for 2010 blev der snakket meget om Nomas chancer for at nå helt til tops.

Flere ting talte for, at den danske restaurant skulle op på førstepladsen.

De to restauranter, der sidste år lå foran Noma, var den spanske El Bulli og den britiske The Fat Duck. El Bulli har meddelt, at den vil lukke i en periode fra næste år for at få tid til at forny konceptet.

The Fat Duck blev sidste ramt af et uheld, som ikke burde kunne ske på det gastronomiske niveau. Et stort antal gæster fik madforgiftning af restaurantens mad.

Navnet Noma er dannet af ordene "nordisk mad", og Claus Meyer er overbevist om, at den kompromisløse satsning på de unikke nordiske råvarer er den væsentligste forklaring på succesen.

- Hele idéen med at bygge en restaurant på et lokalt råvaregrundlag har været helt afgørende - idéen med at tilbyde det ypperste fra en region på en tallerken fortolket af en fremragende kok.

I dag koster en "Noma Middag", som består af syv retter, 995 kroner. Priserne skal formentlig nu justeres lidt.

- Opad, siger Claus Meyer.

/ritzau/

Læs også