Michelin-restauranter: »Højst ti gæster kan ikke lade sig gøre«

Michelin-restauranten Alchemist havde håbet på at kunne åbne allerede i næste uge, men nu afventer man tydeligere retningslinjer om genåbningen. De bliver afgørende for, hvornår og hvordan restauranten kan slå dørene op.

Alchemist er klar til åbning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Alchemist har hentet sine folk ind igen og har ringet til leverandørerne og sikret sig, at varerne er klar.

»Vi var klar til at trykke på knappen,« siger kokken Rasmus Munk, da Berlingske fanger ham efter torsdagens pressemøde, hvor statsministeren meddelte, at de danske restauranter kan åbne igen 18. maj.

Rasmus Munk havde håbet, at Alchemist kunne åbne allerede i næste uge, men den københavnske Michelin-restaurant må nu væbne sig med tålmodighed.

Inden resturanterne kan åbne, forventer Munk dog, at påbuddet om, at højst ti personer må forsamles, vil ændres for restaurationsbranchen, da det ellers vil være de færreste restauranter, der vil have mulighed for at åbne.

»Hvis det er max ti gæster, kan ikke lade sig gøre med det koncept, vi har. Vi har 60 ansatte. Det kan overhovedet ikke give mening,« siger Rasmus Munk.

Alchemists størrelse gør dog, at kokken bekymrer sig mindre om restriktionerne om to meters afstand.

»Jeg venter stadig på klare retningslinjer og restriktioner fra Sundhedsstyrelsen. Er det en meter eller to? Kan man gøre noget med plexiglas? Det er klart, at det meget kommer til at diktere, hvor mange gæster vi kan have i restauranten, og om det overhovedet er økonomisk ansvarligt at drive den restauranter, vi driver.«

Få gang i hjulene

Rasmus Munk er dog optimistisk og ser en mulighed for, at restauranten kan holde en dag ekstra åbent og udvide tidsrummet for seeting og service. Det til trods for statsministerens udmelding om et begrænset tidsrum for, hvornår restauranterne må tage imod gæster.

»På den måde er vi meget privilegeret. Vi har kun 40 gæster ad gangen. Der er der andre restauranter, der har meget større udfordringer,« siger Rasmus Munk.

Han håber, at de kan leve under de krav, der bliver stillet, så de kan være med til at holde hjulene i gang.

»Vi prøver så godt muligt, om vi ikke kan få gang i hjulene. Hvis man kan få hjulene i gang, er der også nogle andre, der kan få gavn af hjælpepakkerne.«

Jordnær: »Det er fuldstændig galimatias«

Kokken Eric Vildgaard fra Michelin-restauranten Jordnær fulgte også opmærksomt med i statsministerens udmeldinger her til aften. Han savnede endnu mere afklaring om præmisserne for åbningen, da de er afgørende for, om restauranten overhovedet kan åbne.

»Det gør det rigtig svært at tolke, hvad hun siger. Indtil der er udstedt nogle retningslinjer, ved vi ikke, hvordan vi kommer til at åbne,« siger Eric Vildgaard.

Imens er Jordnær gået i gang med forberedelserne til en åbning ud fra, hvad de forventer, retningslinjerne vil tillade. Særligt forbuddet om forsamlinger på højst ti personer gør, at der ikke er økonomisk grobund for at drive en restaurant, slår Eric Vildgaard fast, og han forventer derfor markante ændringer af retningslinjerne.

»Rationelt tænker jeg, at det ikke kan være sådan en åbning, de har i sinde at byde os.«

Også statsministerens udmelding om en tidsbegrænsning for, hvornår gæsterne må betjenes, vækker bekymring hos Jordnær:

»Når hun siger, at man ikke må holde åbent om aftenen, så er det jo helt tåbeligt at åbne. Det er fuldstændig galimatias.«

Eric Vildgaard slår dog fast, at restauranten kommer til at åbne:

»At åbne kommer vi til på en eller anden måde.«

LÆS MERE