La Buca er som at komme hjem igen

Vanløseklassikeren har i 24 år været styret med fast, men kærlig hånd af Lolli-familien og det var en fornøjelse og opdage at den første kærlighed stadig holder.

Restaurant La Buca Godthåbsvej 209. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
...

Restaurant La Buca degli Artisti har i årtier været et af tilværelsens få faste holdepunkter for københavnske madtifosi.

Vanløseklassikeren (blandt venner bare La Buca) har i 24 år været styret med fast, men kærlig hånd af Lolli-familien, og vi er mange, der med vemod tænker tilbage på dengang sidst i 1980erne, hvor La Buca sammen med Era Ora og San Giorgio stort set var ene om at lære os københavnere at kende forskel på la veracucina og de mange turistefterligninger med bastflasker på rødternede duge, spaghetti bolognese og pebersteaks i brandy. Men 24 år er længe i en omskiftelig restaurantverden.

La Buca er ikke blevet anmeldt her i avisen i over 15 år og i mellemtiden er byen blevet velsignet med en række gode italienske restauranter i mellemlejet. Så det var med blandede følelser at jeg forleden opsøgte min gamle kærlighed – det er aldrig noget kønt syn, når ens gamle helte viser sig at være almindelige dødelige, der falmer med årene.

Læs også guiden: De 5 italienske

Umiddelbart havde jeg dog ikke noget at frygte. Lokalerne ligner sig selv, oliven og godt brød blev serveret med en grøn og frisk olivenolie samt et glas mousserende tør franciacorta (Bellavista, 79 kr.),og et besøg i kælderregionen viste at de signerede fotos fra tidligere glade gæster som Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Waits, Nick Cave og Kylie Minogue stadig hænger der. Vel oppe igen kastede jeg mig over femretters smagemenuen (menu degustazione), der til 650 kr. er den klart dyreste af de tre menuer.

Min medspiser gik a la carte med fuldt udtræk og endte med en lidt større regning end min. Hans første udspil var en carpaccio piemontese, hvor tynde skiver af rød oksemørbrad (af god kvalitet) var dækket med parmesanflager samt efter piemontesisk skik lidt trøffelolie. Sidstnævnte er ellers ikke min favorit, men blandet op med citronsaft blev det en fint afbalanceret kombi.

Jeg fik den store antipastitallerken med syv forskellige småretter – en sesambestrøet butterdejmed speck og frisk ost, blomkålfrikadelle, rå zucchini(courgette)skiver i olie med parmesan og parmaskinke, en typisk syditaliensk bagt aubergine med tomat og parmesan, røget makrel med tomat, ost og purløg, en vitellotonnato med kraftig tunsmag og endelig i midten et rødspættet radicchioblad med rejer og fisk i olie-eddikedressing.

Fine varer alle sammen, en anelse rustikke, men på den gode, hjemmelavede måde og særdeles velsmagende – faktisk en glimrende antipastiservering, der bar tydeligt præg af ikke lige at være hældt ud af en dåse.

Læs også: Her kan du spise i 2012

Vores let krydrede og friske hvidvin (producenten Caggiano i syditalienske Campania, 380 kr.), lavet på den oprindeligt græske drue Fiano de Avellino, gik glimrende også til de næste retter. Medspiserens sicilianske fiskesuppe havde store stykker både fisk, kammusling og jomfruhummer og selvom sidstnævnte havde fået lige lovlig meget varme, så havde den velkrydrede suppe med behageligt fravær af fløde eller smør god fylde af at være kogt på benet for derefter at stå og trække smag, formentlig siden dagen før.

Jeg fik pasta, halvcentimeters brede fettucine kogt perfekt al dente og sovset godt ind i sort trøffel fra umbriske Norcia, som der oven i købet blev høvlet mere af ved bordet.

Papa Lolli, Ettore, har nu trukket sig tilbage, og selv om mamma Ellis stadig er at finde i restauranten flere gange om ugen, så er det yngste bror, Guido, der i dag bestyrer La Buca, mens storebror Roberto tager sig af vinimportfirmaet Adriat og mellemste bror Paolo driver restaurant Casa d’Antino og vinbutikken Enoteca.

Ikke underligt at vinkortet i La Buca er velbestykket, og selv om her ér store franskmænd (Raveneau, Leflaive), så dominerer de italienske vine fuldstændig, ikke mindst de norditalienske – ud af vinkortets 18 sider med rødvin er de 12 fra Piemonte og omegn.

Nu kom en af dem på bordet, til 840 kr. ganske vist langt over, hvad vi normalt giver for vin her på siden, men en aldersstegen barolo fra topåret 2001 (ovenikøbet fra Rocche-marken) er svær at sige nej til, også selvom producenten Corino er ny for mig.

Dejlig, velstruktureret vin med klassiske dyder og stor næse, der virkelig løftede især medspiserens supermøre og flot marmorerede oksemørbrad, smukt stegt og efterkogt i en sauce på druemost og karljohansvampe.

Læs også: Årets restaurant-anmeldelser 2011

Min hovedret var La Bucas signatur, ovnbagt lammeryg marineret i rødvin og med en kæmpe rosmarinkvist, der virkelig gav smag. Desværre var kødet blevet lidt tørt, svært at sige om det skyldtes kødkvaliteten eller for mange ture ind og ud af ovnen i løbet af dagen.

Fælles garniture var stegte kartofler og sauteret spinat med kål, og det var lige efter klassikerbogen. Ostene – alle syv af dem – var selvfølgelig italienske og meget veltempererede, og blev serveret med sennepsmarineret pære, indkogt rødvin og balsamico. Inden vi sluttede af med desserter: chokolade med mascarponecreme og appelsinsorbet og en særdeles opkvikkende tiramisu af den våde skole.

At vende tilbage til La Buca er som at komme hjem igen, og opdage at ens første kærlighed stadig holder. Hun er ganske vist blevet ældre og en anelse umoderne og nyere modeller overstråler hende både hvad angår udseende og staffage, men den sikre sans for klassisk kvalitet og god smag har eviggrønne kvaliteter, så længe hun behandles med respekt og omgås med kærlighed. Det er åbenlyst tilfældet med Lollifamilien og La Buca, og hurra for det. Her kommer man gerne igen og igen.

Det spiste vi:

  • Menu degustazione 650 kr. (tallerken med syv slags antipasti, fettucini med sort trøffel, lammeryg i ovn med rosmarin, syv italienske oste, tiramisu)
  • Carpaccio allapiemontese 90 kr.
  • Brodetto (siciliansk fiskesuppe) 110 kr.
  • Oksemørbrad og karljohan i sauce af druemost 265 kr.
  • Italienske oste 140 kr.
  • Chokoladekage med appelsinsorbet 96 kr.
  • Samlet pris ekskl. drikkevarer: 1.351 kr.

Hvad: La Buca degli Artisti
Hvor
: Godthåbsvej 209, Vanløse, tlf. 38 33 20 22
Hvor meget: Vin fra 245 kr. Hovedretter fra 160 kr. Firerettersmenu 395 kr.