Hvor blev fedtegreverne af?

Frokostkælderen Amalie ligger i den fine ende af byen, Frederikstaden, men frokosten her var ikke uden genvordigheder.

Frokostbordet på Restaurant Amalie er af den klassiske skuffe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Amalie har på en eller anden måde altid været lidt finere på den end de fleste andre af byens smørrebrødsrestauranter. Måske er det beliggenheden tæt på Amalienborg og alle advokat- og skibsrederkontorerne? Under alle omstændigheder er her tykke stivede stofduge og -servietter på bordene, ja, selv toiletbørsten er af den fine Vipp-variant, kan man læse i Børsens gastronomiredaktør, Ole Troelsøes, nye bog, »Danmarks bedste smørrebrød«.

Der er hyggeligt på Amalie og stivede stofservietter og -duge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Reservationen, der forsvandt

Værtsparret Pernille og Kenneth Brønd, som har regeret på adressen siden 2011, har bevidst undgået revolutioner i den klassiske kælder, som i årtier har hørt til i den københavnske frokostelite.

Vores besøg startede ikke desto mindre uheldigt – derhen, at min reservation (foretaget på telefonen, eftersom mine mail konstant blev fanget i restaurantens spamfilter) ikke var noteret i bogen. Værten fandt dog alligevel et bord til os – men dén var nok ikke gået midt i december!

Brønd glemte vandet

Én ulykke kommer sjældent alene, som man siger. Brønd glemte drikkevandet, som vi ellers udtrykkeligt havde bestilt. Havde det været en aften med løs bagkant, havde jeg nok ladet denne fejl passere, men under en frokost, hvor man skal tilbage til kontoret i løbet af én til maksimalt halvanden time, er en stram afvikling af måltidet afgørende.

I mellemtiden nippede vi så til vores henholdsvis hvede (30 cl., 52,-) og classic (30 cl., 48,-) fra bryggeriet Fur, som er det eneste på kortet. Faktisk var vores glas næsten tomme, inden de første stykker ankom mere end 20 minutter efter bestillingen.

Restaurant Amalie, Amaliegade 11, København K. Stegte sild i lage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Lidt mere kant til den stegte sild, tak!

Min ledsager fik marinerede stegte sild, en pæn portion på to fileter med to slags løg og kapers. Jeg smagte en bid og savnede lidt kant til den fede fisk i form af eddike eller måske sennep, som jeg altid selv smører på sildens bug, før jeg lukker den og steger den. Min ledsager var derimod mest optaget af, at han var blevet snydt for den lille skål med fedtegrever, som blev serveret ved de andre borde.

Fejlfri servering af røget ål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Selv fik jeg røget ål, to fine stykker med et ordentligt læs røræg, purløg og en cherrytomat. Brødet var bake off fra Schulstad med lovlig mange kerner efter min smag, men godt sprødt og saftigt, eftersom det var bagt samme dag.

Stegt rødspættefilet og høje brune træpaneler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Foldet rødspætte

Anden ombæring kom heldigvis hurtigt, jeg fik et par rødspættefileter, så vidt jeg kunne se, vendt i hvedemel. Den ene af fileterne var underligt høj, det viste sig, at den var lagt sammen, altså foldet, således at den ikke var stegt på undersiden, hvor det blævrede hvide skind sidder. Ikke optimalt i min mund, hvilket også gjaldt den mangelfulde tilsmagning med salt og peber og remouladen, som var hjemmelavet, men meget gul og fast i konsistensen og lovligt sød efter min smag.

Restaurant Amalie, Amaliegade 11, København K. Roastbeef med spejlæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Knapt så bløde løg

Min ledsager fik roastbeef med et spejlæg og bløde løg på toppen. Igen en ganske generøs, men også lidt karaktersvag servering, idet den krævede store vrid fra både salt- og peberkværnen, mens de stegte løg ville have vundet ved længere tilberedning og følgende karamellisering.

Vi rundede frokosten af med udmærket espressokaffe og et lille fad med to petits fours og chokolader fra Peter Beier – på huset, idet værten erkendte sine fejl i form af den svigtende reservation af bord og de forsinkede serveringer af vand og fedt.

Restaurant Amalie, Amaliegade 11, København K. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Amalie

Amaliegade 11, Kbh. K. Tlf. 33128810.

Smørrebrød fra 69,- Øl 48 ,-