Du kan roligt hente takeaway – men disse ting skal du være opmærksom på

Er det en smittefare, hvis du bestiller takeaway fra en af landets mange restauranter? Her får du svarene.

Mange af landets restauranter og fødevarevirksomheder leverer takeaway i disse dage. Men kan man egentlig risikere at blive smittet via maden? Her får du svarene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Regeringens forsøg på at forhindre spredningen af coronavirus i det danske samfund betød onsdag morgen, at restauranter og cafeer blev tvunget til en midlertidig lukning. Det betyder samtidig, at en lang række restauranter og fødevarevirksomheder kaster sig ud i takeawaymad for at forsøge at fastholde en form for indkomst.

»Restauranter, cafeer og spisesteder skal lukke for gæster i en periode. Det vil stadig være muligt, at I leverer takeaway. Og for dem, der kan det, kan det også være en god måde at holde sin restaurant eller sin café åben,« sagde Mette Frederiksen tirsdag aften på et pressemøde i Statsministeriet.

»Coronavirus er ikke en fødemiddelbåren infektion, så man skal være yderst uheldig, hvis man bliver smittet gennem maden. «


Men er det egentlig sikkert at spise mad, som andre mennesker har tilberedt? Kan man eksempelvis blive smittet via en indisk karryret, sushi eller en omgang pad thai?

Hos Fødevarestyrelsen oplyses det, at risikoen for at blive smittet med coronavirus gennem madvarer er yderst lille.

»Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte ved at spise denne fødevare være yderst lille. Coronavirus skal nemlig ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave-tarm-kanalen. Sådan lyder meldingen fra European Food Safety Authority (EFSA), som indsamler forskning på området. Der er ikke rapporteret om smitte med coronavirus gennem fødevarer,« lyder det fra Fødevarestyrelsen, der i øvrigt henviser til, at man i alle henseender følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Ekspert: Intet er risikofrit

Berlingske spurgte en af landets førende virologer og ekspert i coronavirus, professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, om han mener, at det er sikkert at spise takeaway i en coronatid.

Kan man roligt hente eller bestille takeaway uden at frygte for at blive smittet med coronavirus?

»Ja, det vil jeg mene. Man skal nok bestille fra et sted, hvor man har tillid til, at de overholder hygiejnen, men sådan er det altid. Med sædvanlig omtanke kan man godt bestille takeaway. Jeg kan godt følge Fødevarestyrelsens anbefalinger her.«

Kan coronavirus smitte gennem den mad, vi spiser?

»Coronavirus er ikke en fødemiddelbåren infektion, så man skal være yderst uheldig, hvis man bliver smittet gennem maden. Når maden er varm, så sker der ikke noget. Hvis det er mad, der varmes op, så er det bakterie- og virusfrit i det øjeblik, du tager det fra olien, stegningen eller ovnen. Det er kun det øjeblik, det overføres til en beholder, at maden er udsat for smitte, og der er risikoen minimal.«

Allan Randrup Thomsen

»Det er fantastisk vigtigt at køkkenpersonalet holder en god håndhygiejne og ikke taler ind over maden.«


Vil du sige, at det er risikofrit at bestille takeaway?

»Der er ikke noget, der er risikofrit i dag, og det er heller ikke risikofrit at gå derned. Specielt hvis der er flere, der bruger det sted, så kan en person, der står sådan et sted, godt komme til at virke som en smittespreder, hvis han er smittet. Men på den anden side vi skal jo have noget mad. På samme måde er det heller ikke risikofrit at gå i supermarkedet. Hvis du køber kødvarer i supermarkedet, så har det jo også været åbent på et tidspunkt. I de store supermarkeder har de jo også slagterafdelinger og fiskeafdelinger, og der er risikoen jo i princippet den samme, og vi skal jo trods alt have mad.«

Kan smitten sidde på den beholder eller emballage, som man fragter maden hjem i?

»Det kan den godt, men det vil typisk være sådan, at så hælder du det fra beholderen til et fad, og så smider du beholderen ud. Herefter vasker du dine hænder, og så har du minimeret risikoen så meget, som det er praktisk muligt. Der kan i princippet også sidde ting og sager på emballagen, som du tager med hjem fra supermarkedet. Måske har der stået en foran dig, der var smittet, og rørt ved de samme varer. Der er simpelthen ting, som vi ikke kan gøre så meget ved, for vi skal jo leve. Men man skal være ekstra omhyggelig med sin hygiejne i det hele taget.«

Hvordan skal restauranterne og producenterne forholde sig til deres madlavning?

»Det er fantastisk vigtigt, at køkkenpersonalet holder en god håndhygiejne og ikke taler ind over maden. De skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og ingen syge skal gå på arbejde. Netop her kunne man måske sige, at det ville være hensigtsmæssigt, hvis de havde mundbind på – der ville det give mening at have det på.«

Er der forskel på, hvilken type mad man vælger at købe som takeaway i forhold til at udsætte sig selv for smitte?

»Risikoen ved en salat er selvfølgelig større, i og med at den ikke varmebehandles. Er det varm mad, når du henter det, eller opvarmer du det, efter at du er kommet hjem, så vil det reducere smitterisikoen meget væsentligt. Eksempelvis mad i en foliebakke, der skal i ovnen i 20 minutter, er helt fint – det kan intet virus overleve.«

Hvordan skal man forholde sig til afhentningen af maden, hvis det ikke bliver leveret til døren?

»Efter min opfattelse skal du opføre dig, som du også helst skal gøre det, når du er i supermarkedet. Hold afstand til den person, der håndterer varerne, gå hen til disken og betal – helst kontaktfrit eller med MobilePay – men hold afstand så meget som muligt til personen bag kassen.«