De billigste vine overrasker i ugens test: »Man får mere for pengene, end man normalt kan forvente sig«

Vi er røget ind i en uge, hvor de tre billigste vine overrasker, og hvor man får mere for pengene, end man normalt kan forvente sig. Blandt andet en pinot noir fra producenten Viajero i Chile.

Når nogen spørger, om det er muligt at finde en billig pinot noir, der smager godt, er mit svar som regel nej. I Bourgogne skal man typisk op omkring de 150 kroner, før der kommer lidt karakter i vinen. Og uden for Bourgogne opnår vinene tit en skæv pinot-karakter, fordi druen er meget klimafølsom. Hvis den bliver dyrket i et for køligt klima, bliver den syrerig og benet, mens den lynhurtigt bliver marmeladeagtig ved for høje temperaturer i modningsperioden.

Men under ugens blindsmagning dukker så pludselig Viajero op. Den har pinot’ens fine karaktertræk i form af friske, røde bær, et knæk af grønne grene, en spand kirsebærsten og lidt banan, der toppes op af en livlig syre. På mange måder minder den om en ung og frejdig beaujolais. Så det er en fin lille spradebasse, som hverken smager gumpetung og klodset og ej heller urtegrøn og blodfattig. Man kan måske ikke bruge ordet stor vin om Viajero, men med fare for at lyde snobbet kan jeg nu ikke huske, hvornår jeg nogensinde har smagt en chilensk pinot til den pris, der har været værd at drikke.

Springer vi ti gange op i pris, finder vi til gengæld stor vin i Matthiassons cabernet sauvignon fra Napa Valley. Steve Matthiasson har en fortid som gartner og filosofistuderende, men i 2003 kastede han sig over vinen. Udviklingen tog hurtigt fart, og i dag laver han gudedrik på de klassiske druesorter som merlot, cabernet sauvignon, petit verdot og chardonnay.

Fælles for dem er filosofien om, at vin skal være forfriskende, moderat på alkohol og frisk i syren frem for koncentreret imponator-vin. Det lykkes til fulde i ugens topscorer, der er lavet i bordeaux-stil: det vil sige relativt kølig cabernet-frugt bakket op af en god portion franske luksusfade, hvilket i duften giver toner af cigarkasse, blyant, strejf af vanilje og solbær. Smagen er dyb og tæt, men samtidig med en fin elegance. En vidunderlig cliffhanger, man helst ikke slipper igen. Bravo!

0 – 99 kroner

ccc Fold sammen
Læs mere

Remole, Frescobaldi
Toscana, Italien 2018
★★★☆☆☆
Letbenet toscana-vin i chianti-stilen. Masser af friske røde bær, lidt blå blommesten, karamel og et fint sammensurium af frugt, syre og tannin, der trækker mundvand og bider de helt rigtige steder. Bedst, når den nydes let sval. Et rigtig godt køb.
Føtex
Pris 49 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere

Pinot Noir Reserva Privada, Viajero
Central Valley, Chile 2019
★★★☆☆☆
Søde røde bær, kirsebærsten og et lille knæk af lakrids og grønne grene. Frisk og livlig i munden med masser af syre og samtidig blød frugtsødme. Absolut glimrende og prisvenlig pinot noir, der kan minde lidt om ung og frisktappet beaujolais. Bør afkøles let! Et aldeles glimrende pinot noir-køb.
Lidl
Pris 49 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere

Gran Resera, Viu Manent
Colchagua Valley, Chile 2013
★★★☆☆☆
Ret fremskreden duft af solbær, grøn peber, ristede fade, underskov, støv, et præg af chokolade toppet op med lidt styret oxidation og en opstrammende garvesyre i afslutningen. Relativt fyldig og en glimrende vin til prisen.
Philipson Wine
Pris 62 kr. v. 12 flasker

100 – 200 kroner

ccc Fold sammen
Læs mere

Les Douyes, Domaine Oratoire Saint Martin
Cairanne, Frankrig 2017
★★★★☆☆
Brombær, halm og mørke oliven i både duft og smag. Bredskuldret og maskulin fætter, der besidder masser af ekstraktrigdom og en god portion frugtsødme, der fylder munden godt ud. En slagkraftig alkohol i finalen bliver dog en anelse dominerende og trækker lidt ned.
Bichel Vine
Pris 199 kr. v. 6 flasker

ccc Fold sammen
Læs mere

Poully-Fuissé, Domaine Abélanet-Laneyrie
Bourgogne, Frankrig 2017
★★★★☆☆
Juicy og solmoden, ja nærmest lidt tropisk i frugten. Samtidig finder man en god portion fad og toner af frisk kærnet smør. Blød, cremet og velsmagende pouilly-fuisse, men den forekommer dog lidt syresvag og tung i afslutningen.
Vinopol
Pris 169 kr. v. 6 flasker

ccc Fold sammen
Læs mere

Quarte, Quarte Generazione
Aglianico del Vulture, Italien 2015
★★★☆☆☆
Først lidt chokolade, så lidt kirsebærsten, æblekerne, rosin og valnøddetræ med et twist af vanilje. Ret koncentreret i munden. Slutter garvesyretørt og alkoholisk (14,5%). Måske den bare skal have tid i kælderen, men jeg tvivler.
H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten
Pris 199 kr.

 

200 + kroner

ccc Fold sammen
Læs mere

Kumeu River Chardonnay, Maté’s Vineyard
Kumeu, New Zealand 2018
★★★★☆☆
Lækker duft af citrus, ananas, lidt grønne grene, ristede kaffebønner og fad. Det samme i smagen, der er slank og samtidig saftig med en delikat og sprød syre. Hænger fint sammen. Fire store stjerner.
Fine Wines
Pris 299 kr.

ccc Fold sammen
Læs mere

Cabernet Sauvignon, Matthiasson Family Vineyards
Napa Valley, USA 2015
★★★★★☆
Toptunet amerikaner, hvor man finder masser af solbær, cigarkasse, blyant og strejf af vanilje. I munden dyb, tæt og ekstraktrig, men uden at miste elegance. Ligger stilmæssigt ret tæt på bordeaux, der formentlig er forbilledet her. En vin med masser af vægt uden anmassende tyngde. Bravo – stor vin, en rigtig cliffhanger, man helst ikke har lyst til at slippe!
Laudrup Vin
Pris 489 kr. v. 6 flasker