Ugens vintest byder på en slags forpremiere på Bordeaux 2016. I mine øjne er det klart den bedste årgang siden 2010 og på højde med andre klassikere som 2005 og 2000. 2016 er ikke nogen decideret kølig årgang, frugten er bestemt moden, men langt fra så tung, mørk og sødmefuld som 2015.
Alle de store 2016ere, jeg har smagt, har været lige efter min smag, meget fint afbalancerede. Men hvad angår de klassificerede bordeaux’er, må vi tålmodigt vente endnu et år, før de bliver frigivet. I mellemtiden kan man drikke de små såkaldte »petits chateaux«, som typisk er glimrende i et super år som 2016, fordi druerne for en gangs skyld bliver ordentligt modne.
Dette er Chateau Lamothe-Cissac et godt eksempel på. Vinen, som vi har anmeldt hvert år her på siden, så længe jeg kan huske, kan være underligt grøn og urtet i kølige år – ikke mindst fordi indholdet af cabernet sauvignon, som er svær at få helt moden, er relativt højt.
Men i 2016 er Lamothe-Cissac perfekt moden med en slikken chokofantnæse, som leder tankerne i retning af margaux, selv om Cissac i realiteten ligger nord for Pauillac og har velafrundede tanniner. Meget mere kan man efter min mening ikke forlange at få for en 80-kroneseddel i Bordeaux. Fire stjerner er således også det højeste, vi giver i kategorien under 100 kr., efter at vi er begyndt at bruge en absolut skala.
Et andet af ugens gode køb er Gevrey-Chambertin 1.cru Bel Air fra biodynamiske Domaine de la Vougeraie. Her er på ingen måde tale om langhåret naturvin, men karakterfuld bourgogne med alle de feminine karaktertræk, man ønsker sig af pinot noir i form af bl.a. fløjl, skovbær og svampe. 500 kr. er faktisk billigt for sådan en fullblown bourgogne i disse år.
Om Luigi Giordanos Barbaresco »Asili« er lavet bevidst funky med acetone og hest (brettanomyces) i næsen, eller om der er tale om »fejl«, skal jeg ikke kunne sige, eftersom jeg ikke kender producenten. Men vinen ligger godt i min mund, og 225 kr. for en enkeltmarks barbaresco er bestemt ikke ufornuftigt.
60 – 99 kroner
Haut-Médoc, Lamothe-Cissac
Bordeaux, Frankrig 2016
★★★★☆☆
Klassisk bordeaux med duft af Haribos Labre larver, dvs. chokoglaseret lakrids, som delvist stammer fra fadlagringen. Frugten er moden og saftig, munden relativt blød og velafrundet. Super køb for klassen!
Philipson Wine, 80 kr. v. 12 fl.
Les Vieilles vignes, Santa Duc
Côtes du Rhône, Frankrig 2015
★★★☆☆☆
Pænt dyb næse med relativt mørk kirsebærfrugt med lokale garrique-krydderier, lakrids, chokolade samt et strejf af hest (brettanomyces vildgær). En del raspende tannin – spis brød til. Absolut pæn côtes du rhône. Tre og en halv stjerne.
Meny, 80 kr.
Valpolicella ripasso, Le Morete
Veneto, Italien 2016
★★☆☆☆☆
Urtet, pebret, relativt let og frisk ripasso med brettanomyces (vildgær), som dufter af hest og lidt mindre tørret frugt og chokolade end vanlig for genren. Jeg ved dog ikke helt, om den kan trække en juleand – måske snarere en pastavin? To og en halv stjerne.
Føtex, 75 kr.
Sassella Valtellina superiore, Triacca
Lombardiet, Italien 2013
★★★☆☆☆
Nebbiolo-baseret sag med masser af røg i næsen, nærmest som kogt salami samt sandel- og cedertræ og balsamiske noter. Frisk mund og fornuftig pris.
Irma, 2 fl. for 149 kr.
100-200 kr.
Aconcagua Costa Pinot Noir, Errazuriz
Aconcagua, Chile 2016
★★☆☆☆☆
Som så mange andre chilenske vine er her duft af Ribena, altså solbærsaftevand – ikke lige, hvad man forventer sig af pinot noir. Ganske spids og syrlig, rabarberagtig mund. Jeg savner lidt af pinotens charme.
HJ Hansen/Vinspecialisten, 175 kr.
Art…, Luna Beberide
Bierzo, Spanien 2016
★★★☆☆☆
Ganske pæn nordrhône-agtig næse med mørk frugt samt lakrids, kød og chokoladeagtigt fad. Ganske mager mund med masser af tannin og syre – hviner i tandhalsene.
Theis Vine, 170 kr. v. 6 fl.
Chianti Classico, Pagliarese
Toscana, Italien 2016
★★★☆☆☆
Frisk ung, mørk frugt – brombær og let sveske – samt diskret fad. Det friske går igen i munden, som er kortere end Borgo Scopeto. Pastavin. Tre og en halv stjerne.
Jysk Vin, 148 kr. v. 6 fl.
Chianti Classico Riserva, Borgo Scopeto
Toscana, Italien 2013
★★★☆☆☆
Mørk stil med markant chokoladefad, let tørret frugt og solbærnoter, som kunne tyde på en vis procentdel af cabernet? Mere dybde og længde end Pagliarese, men ikke nødvendigvis bedre stil. Tre og en halv stjerne.
Vinoble, 149 kr.
200 kr -
Gevrey-Chambertin 1.cru Bel Air, Domaine de la Vougeraie
Bourgogne, Frankrig 2014
★★★★★☆
Lys kulør og dejligt luftigt udtryk uden for meget træ. Den sexede næse er herligt åben nu med den helt rigtige pinot-tone i form af vilde kirsebær og skovbær, underskov, hønsefond, svampe og fløjl. Slank uden at være mager – drikkeklar nu, så der er ingen grund til at vente.
Philipson Wine, 495 kr. 6 fl.
Barbaresco »Asili«, Luigi Giordano
Piemonte, Italien 2015
★★★★☆☆
Barbaresco til burgundisk side, som, bevidst eller ej, er i besiddelse af høj volatilsyre, hvilket giver sig udtryk i en markant duft af acetone, som delvist fordufter, samt brettanomyces. Her er dog også klassiske nebbiolokvaliteter i form af kamfer og tørret frugt. Relativt blød og saftig mund. Jeg kan lide »fejlene« – fire og en halv stjerne.
Bichel, 225 kr.
Barolo »Castellero«, Barale
Piemonte, Italien 2013
★★★★☆☆
Super klassisk barolo: Grantrød i glasset. Flot næse med sandeltræ. Knastør, lidt hul mund. Ville gerne have haft lidt mere saftig frugt. Kravler lige op på fire stjerner.
Laudrup, 375 kr.
Barbera d’Alba Compass, Cigliuti
Piemonte, Italien 2016
★★☆☆☆☆
Ikke så lidt af en monster-barbera med amaronelignende noter af valnød og 16 % alkohol. Skal serveres iskold eller slet ikke. Pluk dog druerne noget før!
Erik Sørensen, 210 kr. v. 2 fl.