Bøfsandwichen får genoprejsning på sin 70-års fødselsdag

Burgeren kom til Danmark i 1949 og skiftede navn til »bøfsandwich«. Efter et par årtier i skammekrogen er knallertbøllernes foretrukne spise igen blevet populær.

Bøf bar
Oscars Bøf Bar på Dyrehavsbakken introducerede bøfsandwichen i Danmark for en menneskealder siden. Fold sammen
Læs mere

Meningerne er mange, men sandsynligvis ligger verdens ældste hamburgerrestaurant i New Haven, Connecticut, USA. »Louis Lunch« som stedet hedder, åbnede i 1895, og serverede fra 1900 en rudimentær burger bestående af en hakkebøf, en skive af løg og tomat, smeltet ost, som blev anbragt mellem to skiver grillet toastbrød.

Der skulle dog gå en rum tid, før denne fastfood-genistreg ramte de danske kyster.

Efter befrielsen i 1945 importerede europæerne alt amerikansk med en glubende appetit – og i 1949, for præcis 70 år siden, åbnede landets første burgerbar, Oscars Bøf Bar i Dyrehavsbakken. Dengang kostede en bøfsandwich, som en burger blev kaldt på dansk, 1 kr.

Manden der græder at glæde over sin bøfsandwich, har været »Oscars Bøf Bar«s kendemærke i en menneskealder. Fold sammen
Læs mere

En særlig lage

Oscars bøfsandwich serveredes dengang, som nu, med sennep, ketchup og bløde løg. Bøffen ligger inden serveringen i en særlig lage, der holder på smagen, saften og kalorierne. Senere har man valgt at tilføje remoulade som garniture – en lidt uheldig nymodens udvikling, hvis man spørger denne skribent.

Klassisk slammet bøfsandwich med hele svineriet. Fold sammen
Læs mere

Siden Oscar Petterson og hans kone Anni åbnede deres »bøf bar«, har bøfsandwichen a.k.a. burgeren gået sin sejrgang gennem verden. Den traditionelle bøfsandwich sad sammen med den traditionelle hotdog tungt på den danske fastfoodtrone, indtil de store burgerkæder kom til landet. I 1977 åbnede Danmarks første Burger King på Vesterbrogade, og i 1981 åbnede den første McDonalds på samme gade. I øvrigt slog landets første shawarmabar, »Shawarma Grill-house« dørene op i 1980 på Strøget, mens pizzarier skød op som mozzarellafyldte paddehatte i det ganske land og udkonkurrerede de relativt udbredte kinagrillbarer.

I symbiose med hip-hop

I begyndelsen af 1980erne begyndte særligt storby ungdommen at se lidt ned på den traditionelle bøfsandwich. Den blev forbundet med provins, tunede knallerter og Jolly Cola – i stedet talte man om »Whopper«, »Big Mac«, »Cheeseburger«, etc. og den amerikanske madkultur fik også et ekstra løft af en anden samtidig succesrig amerikansk kultureksport, hip-hop musik, der indgik i et symbiotisk kulturelt forhold med den traditionelle amerikanske fastfood.

Søren Jacobsen Damm, Berlingskes anmelder

»De ristede løgs renæssance har været undervejs et par år, men særlig kultkokken Umut Sarkarya har med sit skarpe danske vulgær-retrokøkken igen gjort det socialt acceptabelt at spise bøfsandwich blandt storbyens blaserte klientel.«


I dag har den hjemlige madbevidsthed, transformeret burgeren til også at være regulær gourmetmad, og kvalitetskonkurrencen på den oprindelige amerikanske kaloriegranat har aldrig været større. På markedet for kvalitetsburgere er særligt København helt med fremme i bussen – og Gasoline Grill regnes blandt flere seriøse madmagasiner og aviser for en af verdens bedste burger-joints.

Det er heller ikke usædvanligt at få serveret en mini-burger som en appetizer eller forret på flere af landets førende restauranter, f.eks. med stegt foie gras. Bøfsandwichen har altså transformeret sig til »sliders«, med pulled pork eller pulled duck, man kan få burger med fars på kobekød og comté-ost, og næste evolutionære trin tyder på at være vegetarburgeren på laboratoriefrembragt kunstigt kød, som står foran sit potentielle store gennembrud, og vil dermed ændre burgeren fra nem hurtigmad til et moralsk statement for forbrugeren i det 21. århundrede.

Burger King åbnede sin første Burger bar i Danmark på Vesterbrogade i København i 1977. Fold sammen
Læs mere

Retro-smart

På det seneste har den traditionelle bøfsandwich dog oplevet en oprejsning. Hos de plus 40-årige pga. nostalgi, og hos de unge, fordi det er retrosmart. Og så er der også det helt elementære i at en vellavet bøfsandwich smager forrygende! De ristede løgs renæssance har været undervejs et par år, men særlig kultkokken Umut Sakarya har med sit skarpe danske vulgær-retrokøkken igen gjort det socialt acceptabelt at spise bøfsandwich blandt storbyens blaserte klientel – og Umut sreverde endda på et tidspunkt sandwichen i en turboudgave, hvor den druknes i brun, tyk sovs!

Så mens mange af verdens største burgerkæder lukker filialer og kæmper for at lokke nye kunder i butikken med dumpingpriser og besynderlige nye tiltag, så består Oscars Bøf Bar nu på sit 70ende år.