Berlingske tester rejer i lage: Du slipper ikke for at pille selv, hvis det skal helt op at ringe

Sortimentet af rejer i lage er blevet større og mere eksklusivt, men kan man reelt købe sig fra besværet ved at pille sine friske rejer, uden at kvalitetten sejler? Søren Frank og Søren Jacobsen Damm tester i lage.

Søren Frank og Søren Jacobsen Damm tester i denne måned rejer i lage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Rejen, i al sin kriblende mangfoldighed, er en væsentlig spiller på de danske middagsborde.

Den reje, man oftest finder på hjemlige tallerkener, er Grønlandsrejen (Pandalus borealis), der typisk lever i de kolde områder af Atlanterhavet og Stillehavet, da rejens optimale levebetingelser er mellem nul og otte graders varme. Rejen, der også går under navnet dybvandsreje, har en delikat sødelig og sart smag, som ofte er en udfordring at bevare på rejsen fra hav til bord.

Lagerejens store fordel

De fleste mennesker, der jævnligt begår sig i traditionel dansk frokost og smørrebrød, ved, at friskpillede rejer normalt smager bedre end rejer fra lage. Rejerne fra lage har dog en markant fordel, særligt for restauratøren. De skal nemlig ikke pilles! Men det har typisk haft en negativ konsekvens for smagen på rejen, der nogle gange har været f.eks. helt nede i Marokko at vende for at blive pillet.

Håndpillede rejer fra Engelsviken, købt i Irma. 200 g for 69 kr. (345 kr./kg). Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

De seneste år er der dog kommet flere eksklusive og relativt dyre rejer i lage på markedet, end hvad der var normen for blot et årti siden.

Spørgsmålet er, om man i dag kan hoppe over, hvor gærdet er lavest og få den traditionelle gode smag fra en friskpillet reje ved at smide penge efter de mere ekslusive mærker af rejer i lage på markedet i dag.

Vi har testet fem forskellige rejer i lage. Alle rejerne er MSC-certificerede, og alle priserne er for drænede rejer.

1. OceanSea store grønlandske rejer, købt i Lidl. 350 g for 42 kr. (120 kr./kg)
★★☆☆☆☆

Oceansea store grønlandske rejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Søren Damm: »Smagen er meget salt. Ligner lidt noget, man fik på en rejecocktail i 80erne. Alt for bløde i konsistensen og let gennemsigtige i udseende. Sådan skal rejer ikke se ud.«

Søren Frank: »Den salte smag er altdominerende. Konsistensen er nærmest smattet. Den naturlige farve er mere eller mindre væk. Rejen er helt hvid og fremstår let »ormet«.«

2. Premieur grønlandske rejer, købt i Netto 300 g for 59,95 kr. (199,80 kr./kg)
★★★☆☆☆

Premieur grønlandske rejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Søren Damm: »Igen en meget salt reje – dog mindre salt end nr. et. Nærmest transparent af udseende. Igen en smattet konsistens, men her er der præserveret lidt mere ægte rejesmag end hos nr. et. Men igen for blød, let »mushy«, for hvid og virker kogt lidt for længe.«

Søren Frank: »Jeg smager også ret meget salt, og den har en meget blød konsistens. Jeg synes dog, den smager udmærket.«

3. Håndpillede rejer fra Engelsviken, købt i Irma. 200 g for 69 kr. (345 kr./kg)
★★★★☆☆

Engelsviken håndpillede rejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Søren Damm: »Den har en noget mere behagelig og naturlig konsistens. Til gengæld er jeg ikke helt vild med smagen. Jeg fornemmer en syrlighed i den lage, den ligger i. Den ser dog friskpillet ud. Smagen er temmeligt frisk. Den her reje er klart den, der er flottest konserveret og har tabt mindst fra hav til bord. Den smager sgu meget godt.«

Søren Frank: »Den her er lige en tand mere fast. Fint udseende. God kulør – ikke det der lidt »maddikeagtige look«, nogen produkter kan have.«

4. Princip håndpillede rejer, købt i Føtex. 200 g for 74,90 kr. (274,50 kr./kg)
★★★☆☆☆

Princip håndpillede rejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Søren Damm: »Flot konsistens. Rejen har bevaret den karakteristiske rejesødme, som jeg savner i de andre produkter. Måske lige sej nok. Lidt kraftig i smagen, men det kan jeg meget godt lide. Godt bid. Men den lidt for markante smag gør den nok for dominerende, når den kommer ind i en håndfuld oven på en fiskefilet.«

Søren Frank: »Jeg synes, den har en lidt skarp, fisket smag. Fastheden og udseendet er godt. Mangler noget elementær friskhed i smagen. Noget let »ansjoset« i grundsmagen.«

5. Omhu håndpillede rejer, købt i Meny. 200 g for 69,95 kr. (349,75 kr./kg)
★★★★☆☆

Omhu håndpillede rejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Søren Damm: »Den her har bevaret en del af den oprindelig sødme, men er for sej i teksturen, og den har en let fisket eftersmag, der virker, som om det følger med sødmen. Man kan åbenbart ikke få både sødmen og friskheden i smagen – så skal du selv pille en frisk reje. Flot produkt, der ser bedre ud, end det smager. Konsistensen er desværre nærmest lidt »trevlet«. Ikke kogt så flot som nr. tre og fire.«

Søren Frank: »Flot reje, med fasthed og klart at foretrække frem for de »smattede«. Har bevaret sødmen uden alt for meget af det »fiskede«.«

Konklusion

Søren Frank: Overordnet må man sige, at der ikke er noget, der er helt oppe at ringe. Og alle produkter er som grundsmag meget salte.

Søren Damm: Jeg tror simpelthen ikke, du kan lave en reje, der ligger i lage, der kan komme op på siden af en friskpillet eller frossen i god kvalitet til selvpil. Det er en råvare med en ret sart smag. Men kvaliteten er bedre end for få år siden, hvor næsten alle lagerejer mindede om nr. et i testen.