Alsace holder stand

Josephine Stockhammer holder traditionerne i hævd på Restaurant Alsace efter hendes fars, den legendariske Franz, bortgang.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det er ikke hver dag, man oplever at blive sammenlignet med en kendt politiker og partiformand fra det store udland. Men den ære tilfaldt mig, da jeg sidst, for syv år siden, anmeldte restaurant Alsace, og restauratøren Franz Stockhammer i et efterfølgende læserbrev skrev, at undertegnede var en værre folkeforfører end Jörg Haider.

Stockhammer døde imidlertid tidligere i år, og i dag har datteren Josephine og køkkenchefen gennem fire år, Franck Dietrich, overtaget. Ikke at det betyder den store forskel, for alt er tilsyneladende ved det gamle på restaurant Alsace, der er en restaurant af klassisk tilsnit, som især synes at tiltrække et hengivent stampublikum.

Menuen består ud over den traditionelle alsaciske choucroute på fransk klassicisme i form af for eksempel tournedos rossini, bouillabaise, østers og crème brûlée.

En kende altmodisch, nuvel, men på den anden side skal der jo også være steder, hvor man kan slappe af med en klassiker, hvis man skulle være blevet midlertidigt mæt på mælkeskind, friterede kaninører, havregrød med snegle og hvad de nu ellers finder på på tidens avantgarde-restauranter.

Hvad vinkortet angår, er det stadig præget af Alsace, grundet navnet, og Østrig, grundet Stockhammernes hjemland. Kortet er bestemt hæderligt, selv om jeg da ikke ville undlade at gøre opmærksom på en par håndfulde producenter fra begge regioner, som jeg gerne havde set i udvalget. Det kunne ikke mindst have været lækkert med en rigtig stor og dækkende samling fra Østrig, som jo er en af tidens mest spændende vinlande. Vi endte dog med et par fuldt tilfredsstillende glas, ikke mindst set i lyset af prisen.

Selv om det vel burde være obligatorisk at smage husets choucroute på et sted som kalder sig Alsace, så var ingen af os i stødet til denne ikke helt lette og i bund og grund ret usommerlige ret. Hvor min gæst gik a la carte, kastede jeg mig over menuen (3 retter for 362 kroner), som giver to valg i hver kategori.

Jeg lagde således ud med en salade gourmande, som viste sig at være god gammeldags 80er-luksus: På tallerknen befandt sig et par spæde salatblade belagt med to trekanter udmærket foie gras-terrine med tilhørende sky. Så var der et par mindre stegte, kolde kammuslinger, lidt ditto hummerklo, en jomfruhummer og en lille bunke blandet salat med en dusk dild på toppen. Bortset fra at der ikke var tale om ting lavet a la minute, hvilket vel egentlig kun gjorde noget i kammuslingernes tilfælde, så var det en udmærket servering.

Hertil drak jeg et glas god grüner veltliner Berg-Vogelsang fra den førende og fremragende producent Bründelmayer (54 kroner), der ikke, som kortet ellers lovede, var årgang 05, men i stedet 06.

Min ledsager fik en pæn stor portion kantareller som var stuvede i en ret kraftig brunlig flødesauce en udmærket servering.

Min næste ret var en gang lækker, fint stegt pighvar lagt på en sauté af spidskål og ærter med en god tæt skummende flødelegeret sauce, gjort, så vidt jeg kunne smage, på hummerfond og smagt til med safran. Dertil kom endnu et par stegte kammuslinger, som jeg egentlig godt kunne have undværet samt et par butterdejshalvmåner. Her var jeg gået over til et glas rødvin, en virkelig glimrende, perfekt lagret 2001 pinot noir fra Johanneshof-Reinisch til den rørende pris af 60 kroner for et glas.

Min ledsager fik en ganske klassisk version af den provencalske fiskesuppe bouillabaise til hovedret. En omfangsrig servering, rimeligt prissat til 185 kroner. I tallerknen lå blandt andet jomfruhummer, hummer, sej og blåmuslinger, og så var der en ekstra skål af suppen, som var korrekt grov i konsistensen med god rustik smag af blandt andet tomat, safran og hvidløg. Naturligvis ledsaget af brødcroutoner og så den herlige rouille her måske snarere en safrantilsmagt aïoli som jo altid er hele retten værd jeg måtte dyppe flere gange.

Min ledsager drak også et glas rødvin 2004 Vucano fra Hans Igler, en blanding af cabernet, blaufränkish, merlot og zweigelt, som viste sig at udgøre en glimrende drik.

Der var lige plads til at smage på osten vi delte en portion bestående af så vidt jeg husker askerullet gedeost, fast får, camenbert, munster og rouquefort endnu en gang det klassiske franske.

Til dessert valgte jeg, hvad der i kortet var kaldt millefeuille med hvidchokoladecreme og bær. Der var tale om tre cirkelformede tuilles med kugler af lækker hvid chokoladecreme imellem. Det smagte godt, mens de ledsagende hindbær, jordbær og ribs var en anelse for sure.

Min ledsager fik en ret klassisk crème brûlèe, en pænt stor portion med relativt meget pynt ovenpå: Der var både en stor kugle god vanilleis fra Kransekagehuset ved siden af, oplyste den kvindelige tjener hjemmelavede makroner, det samme udvalg af bær som også lå på min tallerken og en enkelt pynte-kumquat. Måske lige i overkanten, men selve brûléen var bestemt god. Vi rundede af med kaffe stempel til mig (33 kroner) og espresso til min ledsager (22 kroner), udmærkede sager.

Intet nyt under solen i Ny Østergade 9 hverken før eller efter Stockhammers død kunne vi således konkludere. Et langt stykke hen af vejen kunne vi have spist det samme måltid i 1985 hvilket der som sagt ikke nødvendigvis er noget galt i, når maden som her generelt er gedigen og veltillavet, baseret på rimelige råvarer.

Vi befinder os med andre ord i den solide mellemklasse, her svarende til hverken mere eller mindre end tre og en halv stjerne. Da der som bekendt skal rundes enten op eller ned, vælger vi det første, eftersom der ikke for alvor var noget at være utilfreds med denne aften, hvor vi sad fint ude i pavillonen i gårdhaven og tillige fandt, at der var en fornuftig sammenhæng mellem pris og kvalitet hvad angik både mad og vin.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse