Golf er godt for miljøet

Golf er ved at gå fra at være en snob-sport til en folkesport, og i hele Norden bliver der forsket i golf i øjeblikket. Norske professorer siger, at golfbaner er godt for miljøet.

Golf er en miljørigtig sport ifølge norsk professor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Golf er oppe i tiden, og det samme er miljøbevidsthed. Formentlig til glæde for golfglade miljøentusiaster kobler to professorer fra universitetet for miljø- og biotekvidenskab i Norge nu de to ting sammen.

”En golfbane har positive virkninger på miljøet som er hidtil oversete,” siger professor i landskabsarkitektur Ole Rømer Sandberg til www.forskning.no, der offentliggør resultater fra norske forskningsuniversiteter.

Miljøfordelene består især af de dele af golfbanen, som ikke bliver brugt til at spille på – og det gælder almindeligvis omkring 50 procent af en bane.

”Store dele af en golfbane kan fungere som randområder og buffere i naturen. Det er arealer som er vigtige for insekter og andre dyr. Golfbaner bidrager til at sikre biologisk mangfoldighed og kan hjælpe til at bevare sjældne arter,” siger professor Gary Fry, der specifikt forsker i golf og miljø.

Det er af stor betydning, fordi randområderne i udkanten af mange byer forsvinder, når der bliver bygget eller anlagt veje. Det samme gælder landbruget, hvor dyrkningsarealerne udnyttes maksimalt, og Gary Fry understreger også, at der ofte bliver sprøjtet mindre på golfbaner end på landbrugsarealer.

Også selve golfbanen kan laves, så det er til fordel for plante- og dyrelivet, siger Ole Rømer Sandberg. Det gælder for eksempel søer på en golfbane.

”Vand på en golfbane kan have en tre-dobbelt effekt: Det kan være en sportslig hindring for spillerne, et æstetisk element og til gode for insekter, frøer og vandliljer,” siger Ole Rømer Sandberg.

Flere lande i Europa er ved at få øje på de miljømæssige fordele ved golfbanerne, mens man i USA kan finde på at sprøjtemale dem, så de har den rette grønne farve, ifølge de norske professorer.

”I Danmark og i England ser vi ofte, at golfbaner er kombineret med naturstier, og i Norge bruges flere baner om vinteren til skiture,” siger Ole Rømer Sandberg, og fortæller endvidere, at golf er blevet en folkesport i Sverige og Storbritannien, og at der i øjeblikket forskes i golf over hele norden som aldrig før. Det gælder alt fra græssorter til gødning, sprøjtning, landskabsoplevelser, tilgængelighed og miljø.

Kilde: www.forskning.no