Xi Jinping bryder tavsheden om Hongkong: »Den vigtigste opgave er nu at stoppe volden og genoprette roen«

Mens volden når nye højder i Hongkong, kommer Kinas præsident med sin første, offentlige kommentarer om den fem måneder lange politiske uro.

Xi Jinping vinker til pressen før BRICS-topmødet 14. november i Brasiliens hovedstad, Brasilia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pavel Golovkin/AFP/Ritzau Scanpix

Han har tiet længe.

Men Kinas præsident, Xi Jinping, kommer nu for første gang med en offentlig kommentar til den politiske uro, der næmest dagligt når nye højder i den tidligere britiske kronkoloni Hongkong.

Han sendte en klar advarsel:

Kinas regering er »stærkt dedikeret« til at forsvare sine interesser i national suverænitet, sikkerhed og udvikling, sagde Xi Jinping ifølge avisen South China Morning Post.

Han tager bladet fra munden efter en uge med nogle af de værste scener i Hongkongs fem måneder lange politiske uro. Internationale studerende forlader i disse dage byens universiteter, efter at hele campusområder er blevet forvandlet til dystopiske kampzoner for demonstranter og politiet. Tåregas er blevet affyret om morgenen midt i Central, Hongkongs travle finansdistrikt.

Xi Jinping, Kinas præsident

»Den vigtigste opgave er nu at stoppe volden og genoprette roen.«


Mandag blev en 21-årig mand skudt af en politimand og såret i maven. Samme dag satte demonstranter ild til en 57-årig mand, der havde kritiseret dem. En 70-årig rengøringsarbejder døde torsdag, efter at han angiveligt blev ramt af en brosten, der blev kastet i kampene mellem demonstranter og politi.

Xi Jinping sagde også ifølge avisen The Guardian, at de vedvarende radikale og voldelige forbrydelser havde »trampet alvorligt på retssikkerheden og den sociale orden« i Hongkong.

Han lod også forstå, at Beijing bakkede op om Hongkongs politi og den pressede leder, Carrie Lam.

»Den vigtigste opgave er nu at stoppe volden og genoprette roen,« sagde Xi Jinping, som talte på sidelinjen af et BRICS-topmøde i Brasilien torsdag aften.

De seneste dage er demonstranterne begyndt at skyde med bue og pil mod politiet. Her ses en demonstrant 13. november ved Chinese University of Hong Kong (CUHK), hvor voldsomme kampe har fundet sted i begyndelsen af ugen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix.

Stramninger på vej

Xi Jinpings udtalelser kommer, efter at Zhang Xiaoming, lederen af Kinas kontor for Hongkong og Macao, har aflyst et ellers planlagt besøg til Hongkong.

Ifølge Financial Times var embedsmænd fra Hongkong i gang med at forberede sig på Zhang Xiaomings ankomst. Spekulationerne gik på, hvorvidt han ville komme med nye stramninger for at kvæle protesterne i Hongkong, hvor man i forvejen har indført et maskeforbud.

Kinas kommunistpartis centralkomité holdt i slutningen af oktober et årligt møde, hvorefter de kom med vage antydninger om, at nye love om national sikkerhed var undervejs i Hongkong.

I slutdokumentet efter mødet stod der ifølge The New York Times, at Kina ville opbygge og forbedre et retssystem og en mekanisme, der skulle forsvare national sikkerhed i de særlige administrative regioner.

Hongkong er en særlig administrativ region og er siden overdragelsen fra Storbritannien i 1997 blevet regeret af Kina efter devisen ét land, to systemer, hvor Hongkong har sit eget retsvæsen, finansielle system, politiske system og frihedsrettigheder som ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Demonstranterne i Hongkong mener, at Hongkongs frihed fra det kinesiske styre er kommet under pres, og de vil have fem krav opfyldt, før de stopper med at demonstrere. Blandt de vigtigste er nu en uafhængig undersøgelse af politiets opførsel samt krav om demokratiske reformer.

Varmer op til lokalvalg

Der er store diskussioner om, hvorvidt demonstranterne i Hongkong er ved at miste den folkelige opbakning på grund af deres voldelige metoder.

24. november skal indbyggerne i Hongkong stemme til et lokalvalg, som bliver den første, demokratiske lakmustest på protestbevægelsen. Rekordmange – 4,1 millioner ud af Hongkongs 7,4 millioner indbyggere – har registreret sig til at stemme, skriver Reuters.