Vladimir Putin: Vi overvejer at give hurtigt russisk statsborgerskab til alle ukrainere

Den russiske præsident overvejer at tilbyde alle ukrainere at blive russere på højst tre måneder, skriver russisk medie. Beslutningen er angiveligt truffet »af humanitære hensyn«.

Vladimir Putin, fotograferet lørdag i Beijing, hvor han annoncerede sine nye planer for russisk statsborgerskab til ukrainere. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK

Det vakte vrede, ikke bare i Ukraine, men også i EU, da den russiske præsident, Vladimir Putin, i onsdags underskrev et dekret, der giver alle indbyggere i de konfliktfyldte områder Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine mulighed for at få et russisk statsborgerskab inden for blot tre måneder.

»Dette er endnu et russisk angreb på Ukraines suverænitet,« lød dommen fra EU-Kommisionens talskvinde, Maja Kocijancic, mens eksperter over for Berlingske vurderede, at dekretet var et forsøg på at presse Ukraines nyvalgte præsident, den politisk uerfarne komiker Volodymyr Selenskij.

Men nu planlægger Moskva at gå et skridt videre, skriver den engelsksprogede russiske TV-station RT. Til  journalister i Beijing, hvor han deltager i et topmøde om Kinas såkaldte »Belt and Road-initiativ«, sagde Vladimir Putin ifølge RT, at tilbuddet om et hurtigt russisk statsborgerskab ikke kun skal gælde borgere i øst:

»Vi overvejer at give russisk statsborgerskab til (alle, red.) ukrainere og med en simpel procedure,« sagde Vladimir Putin, der understregede, at der »ikke var tale om en spontan beslutning«, og at man allerede har regnet på konsekvenserne. Ifølge præsidenten vil udgifterne i forbindelse med udstedelsen af de potentielt mange nye pas således kunne løbe op i omkring 1.5 milliarder dollars.

Vladimir Putin forsvarede samtidig beslutningen ved at hævde, at den på ingen måde er tænkt som en provokation.

»Udstedelsen af pas sker af humanitære hensyn,« sagde han ifølge RT.

Han sagde videre, at etniske russere og russisk-talende ukrainere, der føler sig knyttede til Rusland, savner »fundamentale menneskerettigheder«, og at mennesker, der kommer fra det østlige Ukraine, men som nu bor i Rusland, har svært ved alt fra at komme ind på et universitet til at booke et fly.

For yderligere at understrege sine »humanitære hensigter« pegede Vladimir Putin ifølge RT på, at de ukrainere, der tager tilbage til det østlige Ukraine, hverken har adgang til sundhedsbehandling eller sociale ydelser.

Den ukrainske halvø Krim blev annekteret af Rusland i 2014, og Ukraine regner Rusland for en besættelsesmagt, både på Krim og i det østlige Ukraine. Ifølge FN og et flertal af verdens lande er Krim ifortsat en del af Ukraine, og USA og Europa har indført sanktioner mod russiske statsborgere, der deltog i magtovertagelsen.