Vatikanets tidligere »finansminister« får seks års fængsel for seksuelle overgreb på børn

Mens du sov:Kardinal Pell skal opføres i register over sexforbrydere og risikerer at ende sit liv i fængsel, siger dommer. Få et overblik over den og flere andre store internationale nyheder fra nattens løb.

Pavens tidligere finansminister, George Pell, får seks års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI

Vatikanets tidligere »finansminister«, der også er pavens forhenværende rådgiver, Kardinal George Pell, er ved en domstol i Melbourne, Australien, onsdag idømt seks års fængsel for seksuelle overgreb mod to mindreårige drenge.

De første tre år og otte måneder af fængselsstraffen bliver uden mulighed for prøveløsladelse.

Den tidligere rådgiver for paven forgreb sig seksuelt på to kordrenge i midten af 1990'erne.

Chefdommer Peter Kidd siger, at den katolske kardinal har begået et »skammeligt og kraftigt seksuelt angreb mod de to ofre«.

»I mine øjne var din adfærd fuld af en forbløffende arrogance,« sagde dommer Kidd ved oplæsningen af dommen, der varede over en time.

Ifølge dommeren har Pell ikke vist tegn på skyldfølelse eller anger under retssagen, hvilket ellers kunne have bidraget til en mildere dom. Kidd tilføjer, at det meget vel kan være, at den 77-årige australier kan dø i fængslet.

»Det er af stor vigtighed i min strafudmåling, at hvert år, du tilbringer i fængsel, repræsenterer en betydelig del af din resterende forventede levetid,« sagde dommeren.

George Pell vil desuden blive opført i et register over sexforbrydere, har dommeren besluttet. Også selv om dommer Kidd erkender, at Pell næppe vil fortsætte med at begå overgreb.

Et nævningeting i Melbourne fandt den 11. december sidste år kardinalen skyldig i fem anklagepunkter, der handlede om, at han havde forgrebet sig seksuelt på to kordrenge, mens han var ærkebiskop i Melbourne for to årtier siden. Overgrebene skete, efter at Pell havde taget de to drenge på 12 og 13 år på fersk gerning, da de drak altervin.

Et af de to ofre vidnede i retten, men den anden døde i 2014 af en overdosis heroin.

Overgrebene skete i 1996 og 1997. Men i Australien er der ingen forældelsesfrist i sager om seksuelt misbrug.

Selv har kardinalen nægtet sig skyldig i alle anklager og sagt, at han vil anke dommen.

Den 77-årige australier er kardinal og den tredjemest magtfulde person i Vatikanet.

/ritzau/

 

Syrisk styrke: 3000 IS-krigere har overgivet sig på et døgn

3000 medlemmer af Islamisk Stat har overgivet sig til den kurdiskledede SDF-styrke i Syrien i løbet af et døgns tid.

Det oplyser en talsmand for styrken.

»Antallet af Daesh-medlemmer, der har overgivet sig til os siden (i går) mandag aftes, er steget til 3000,« skriver talsmanden, Mustafa Bali, på Twitter.

Han bruger den arabiske betegnelse Daesh for Islamisk Stat (IS).

SDF, der står for Syriens Demokratiske Styrker, mener, at det endelige slag mod Islamisk Stat i bevægelsens sidste bastion i Syrien er tæt på at være overstået.

En journalist fra nyhedsbureauet Reuters, der befinder sig i byen Baghouz, overværede tirsdag hundredvis af IS-krigere overgive sig til SDF-medlemmer.

Baghouz har været under belejring af den kurdiskledede styrke i ugevis. SDF har opbakning fra amerikanske kampfly.

SDF har indimellem indstillet offensiven for at tillade civile at komme ud fra området.

Styrkens talsmand oplyser tirsdag aften, at tre kvinder og fire børn, der tilhører yazidi-mindretallet, er blevet befriet fra IS' varetægt.

Kampene fortsatte sent tirsdag aften, hvor den kurdiske tv-station viste direkte billeder af store eksplosioner, der lyste nattehimlen op over Baghouz. Tilsyneladende var der tale om et ammunitionsdepot, der eksploderede, skriver Reuters.

Tidligere tirsdag meddelte den kurdiskledede styrke, at der formentlig er et par hundrede udenlandske IS-krigere tilbage i Baghouz, som har besluttet at kæmpe til sidste blodsdråbe.

Kilder i det amerikanske forsvarsministerium har oplyst til Reuters, at eksperter vurderer, at IS-lederne har forladt Baghouz som led i gruppens skift til at føre guerillakrig.

/ritzau/

 

USAs myndigheder er under pres for at suspendere ulykkesfly

De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA (Federal Aviation Administration) vil ikke suspendere flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8, der styrtede ned søndag i Etiopien.

Det meddeler FAA tirsdag aften dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flere myndigheder og luftfartsselskaber rundt om i verden har ellers besluttet, at fly af denne type skal blive på landjorden indtil videre.

Men FAA's fungerende administrator, Dan Elwell, siger, at de amerikanske myndigheders »gennemgang ikke viser nogen systematiske problemer og ikke giver grundlag for at beordrede flyene suspenderet«, skriver Reuters.

Han tilføjer, at ingen udenlandske luftfartsmyndigheder har givet FAA oplysninger, der skulle føre til, at flyene holdes på landjorden.

Den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, har suspenderet al flyvning med Boeing 737 MAX 8. Forbuddet trådte i kraft tirsdag aften klokken otte, oplyser Easa.

Ved ulykken i Etiopien søndag blev 157 mennesker dræbt, og så sent som i oktober styrtede et andet Boeing 737 MAX 8-fly ned i Indonesien. Her omkom 189 mennesker.

To amerikanske fagforeninger, som tilsammen repræsenterer titusinder af kabineansatte, udtrykker store bekymringer over sikkerheden ved denne flytype. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Fagforeningerne, Association of Professional Flight Attendants (AFPA) og Transport Workers Union, mener, at alle Boeing 737 MAX 8-fly må blive på jorden, indtil årsagen til søndagens ulykke er klarlagt.

Også flere amerikanske politikere opfordrer FAA til at gøre som andre lande og suspendere flyvninger med Boeing 737 MAX 8.

Blandt dem er den demokratiske senator Elizabeth Warren og hendes republikanske kollega Mitt Romney.

»Af forsigtighedshensyn for flypassagerer må FAA suspendere 737 MAX 8, indtil vi får undersøgt årsagerne til de nylige styrt og sikrer, at flyet er luftdygtigt,« skriver Romney på Twitter.

/ritzau/