USA vil placere en arktisk flåde på Færøerne

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har store planer om amerikansk tilstedeværelse på Færøerne. Det vækker kritik internt på øerne.

USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, har besøgt Færøerne og har haft møder med færøske politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har ifølge landsstyremanden for udenrigsanliggender på Færøerne, Jenis av Rana, sagt, at USA vil bruge Færøerne som et maritimt støttepunkt for amerikanske skibe i Arktis.

Dermed har Sands vendt blikket mod et andet af Rigsfællesskabets områder – nemlig Færøerne, efter at hun har fået åbnet et amerikansk generalkonsulat i Grønland med en vedhæftet check på 12,1 mio. dollar til at udvikle et samarbejde med det grønlandske landsstyre.

Det grønlandske medie Sermitsiaq skriver med det færøske medie In.fo som kilde, at den amerikanske ambassadør netop har besøgt Færøerne og foruden Rana har haft møder med landsstyremanden for finansanliggender, Jørgen Niclasen.

Ifølge nyhedsportalen In.fo sagde Carla Sands, at Færøerne ligger godt placeret geografisk i det arktiske område. Amerikanerne har derfor et specifikt ønske om at bruge de færøske have mere, skriver både Sermitsiaq og In.fo.

Også et generalkonsulat

»De er utroligt interesserede i, at Færøerne bliver brugt som et maritimt center for den amerikanske flåde,« siger Jenis av Rana til In.fo.

Ud over en mulig tilstedeværelse af en arktisk flåde på Færøerne talte Carla Sands også om et samarbejde om 5G-netværket, mulighederne for en færøsk repræsentation i USA og et amerikansk generalkonsulat på Færøerne samt et samarbejde om uddannelse og forskning, som amerikanerne også har ønsket i Grønland.

Jenis av Rana siger, at Færøerne og USA ofte har talt om et øget samarbejde, men at der nu er et ønske fra begge sider om at fremme en dialog for at konkretisere planerne.

Amerikansk offensiv

Ifølge Sermitsiaq er to medlemmer af det færøske udenrigsudvalg kritiske over for møderne. Det er Høgni Hoydal fra det republikanske oppositionsparti Tjóðveldi og  Heðin Mortensen fra det færøske socialdemokrati Javnaðarflokkurin, der er stærkt kritiske især over for spørgsmålet om amerikanske krigsskibe på Færøerne.

»Det færøske lagting har tre gange siden Anden Verdenskrig vedtaget, at militærbaser ikke skal oprettes på Færøerne,« siger de to i en skriftlig kommentar i Sermitsiaq og hos In.fo.

Carla Sands begyndte sin offensiv især på Grønland kort efter sin ankomst som ambassadør i Danmark for USA i 2017. Hun besluttede sig for, sagde hun for godt en måned siden i et interview med Berlingske, at det skulle være hendes markante aftryk – at forbedre forholdet til hele Rigsfællesskabet.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent