Uoverskueligt og besværligt: Kinesiske visumstramninger skaber køer og frustration

Kina har strammet sine visumregler, så ansøgere nu skal rejse til København for at give fingeraftryk og udfylde lange, snørklede ansøgningsskemaer. Det har fået turister til at droppe Kina og irritationen til at vokse hos dansk erhvervsliv.

Fra 4. oktober skal rejsende til Kina afgive deres fingeraftryk på det kinesiske visumcenter i København. Kina er langt fra det eneste land, der kræver fingeraftryk ved visumansøgning. Det gør Danmark også. På billedet afgiver en udenlandsk rejsende sine fingeraftryk i lufthavnen i Beijing tilbage i maj måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Dufour

Nanna Frank Rasmussen var på nippet til at eksplodere. »Det er løgn, det er løgn,« råbte hun ned i sin computer. Og overvejede seriøst at droppe sin forestående rejse til Kina, da hun i begyndelsen af oktober skulle søge turistvisum.

»Det var ekstremt uoverskueligt og helt overdrevent med alle de informationer, de krævede,« fortæller Nanna Frank Rasmussen, der arbejder som filmanmelder hos Jyllands-Posten.

Det var omkring dette tidspunkt, at strammere visumregler trådte i kraft på det kinesiske visumcenter i København. Alle visumansøgere skal nu møde personligt op på centret i København for at afgive fingeraftryk. Man skal nu også udfylde et langt mere indviklet ansøgningsskema, hvor man bliver bedt om give flere personfølsomme oplysninger end tidligere.

Nanna Frank Rasmussen, filmanmelder, JP

»Måske er det meget skandinavisk, at man ikke har lyst til at give alt for mange personlige oplysninger. Men jeg synes, at det var på grænsen til det uforskammede.«


Timelange køer

Den nye procedure har siden september skabt timelange køer på det kinesiske visumkontor og frustration hos dansk erhvervsliv og i turistbranchen. Hos rejsebureauet Albatros Travel meddeler pressechef Steen Albrechtsen Berlingske per SMS, at flere af deres kunder først kaster sig ud i processen for siden at give op og aflyse rejsen til Kina.

Nanna Frank Rasmussen brugte sammenlagt seks-otte timer på at sætte sig ind i de mange spørgsmål, samle dokumenter og udfylde det otte siders lange onlineansøgningsskema til sit turistvisum. Hun forsøgte at få hjælp ved at kontakte det kinesiske visumcenter. Men de tog ikke telefonen og vendte aldrig tilbage per mail. Hun synes også, at det var ubehageligt at skulle udlevere så mange private oplysninger så som årlig indkomst, alle hendes tidligere job og uddannelser siden gymnasiet og sågar forældrenes fødselsdato og job.

»Måske er det meget skandinavisk, at man ikke har lyst til at give alt for mange personlige oplysninger. Men jeg synes, at det var på grænsen til det uforskammede,« siger Nanna Frank Rasmussen.

DI: Personligt fremmøde er værst

Hos Dansk Industri kalder man stramningerne for en ekstra belastning for deres medlemsvirksomheder. Flere har spurgt ind til de nye regler.

»Det personlige fremmøde er det værste. Det er nemt for mig, som bor tæt på København, men mange af vores medlemsvirksomheder har base i Jylland og for dem er det besværligt at skulle rejse hele vejen til København for at afgive fingeraftryk,« siger Jacob Kjeldsen, chef for international virksomhedsrådgivning hos Dansk Industri.

Han understreger, at Dansk Industris generelle holdning er, at det skal være så nemt som muligt at lave forretning med Kina og resten af verdens lande.

»Det er ikke kun Kina, der gør det sværere at få visum for tiden. Der er andre lande, som gør det samme. Men gør man forretning med Kina, skal man bare være opmærksom på, at det er blevet sværere,« siger Jacob Kjeldsen.

Kina er langt fra det eneste land, der kræver fingeraftryk fra visumansøgere. Eksempelvis skal man også aflevere fingeraftryk, hvis man søger visum til Danmark, eller hvis man som dansker søger visum til Rusland.

Bekymring hos erhvervsliv

Danish-Chinese Business Forum (DCBF) arbejder for at fremme handlen mellem Danmark og Kina. Her har man siden begyndelsen af september fået bekymrede henvendelser fra medlemmerne.

»De var usikre på, hvad processen gik ud på, de tilkendegav, at det var blevet meget omstændigt, og så savnede de forklaringer på, hvad ændringen egentligt skyldes,« siger Line Elk Hansen, som er Public Affairs manager hos DCBF.

Også her er det især rejsetiden til København for at afgive fingeraftryk og de lange ventetider på visumkontoret, der skaber irritation. Det kan være svært for en travl topchef at finde tid til at søge visum til Kina med det nye system, og DCBF håber derfor på en løsning med mobilt ansøgningskontor i Jylland.

»Vores medlemmer vil jo gerne gøre forretningen med Kina lettere. Hvis det fortsætter på den måde, kan det give anledning til nye prioriteringer i den forretning, man ellers laver med Kina,« siger Line Elk Hansen. Hun fortæller også, at køerne på visumkontoret ifølge deres medlemmer er blevet kortere på det seneste.

Nanna Frank Rasmussen endte med at få sit visum og rejse til Kina. Men først efter at hun havde tilbragt tre timers ventetid på visumkontoret i København for at aflevere sin udfyldte ansøgning og så yderligere fire timers ventetid for at hente sit pas.

Kunne du finde på at rejse tilbage til Kina?

»Ja, fordi landet var så utroligt spændende, men så ville jeg begyndte at søge visum i helt ufattelig god tid. Det betød noget for min rejseglæde, at jeg ikke vidste, om jeg kunne komme af sted eller ej,« siger Nanna Frank Rasmussen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den kinesiske ambassade i Danmark.