Under dække af coronaepidemien bryder abortkrigen ud i USA. »Det er ikke et livsvigtigt indgreb«

En række amerikanske stater indfører forbud mod abort. Staterne siger, at det er nødvendigt for at skabe plads til covid-19-patienter. Kritikerne siger, at det er et slet skjult forsøg på at skabe endnu større problemer for de kvinder, der skal have en abort.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Texas og Ohio har besluttet at stoppe for alle aborter under coronakrisen. Andre delstater er i gang med det samme.

Hvis det ikke i forvejen var et indgreb, der i den grad er centrum for en veritabel krig mellem aborttilhængere og -modstandere, så ville man anse det for at være naturligt, at man stopper alle ikkelivstruende behandlinger – også aborter – for at give plads til svært syge med covid-19.

Men at Texas, hvor abortmodstanden er enorm, fører an, har fået en række læger til at gå i modoffensiven. De beskylder Texas for med vilje at udnytte epidemien til at gennemføre et totalt stop for alle aborter.

Aborttilhængerne henviser til, at den amerikanske sammenslutning af gynækologer og fødselslæger har anmodet de amerikanske stater om at beholde abortmuligheden på en liste over det, der skal bevares under coronaudbruddet.

Abort i forvejen problematisk

»I stedet for at forsøge at camouflere modstanden mod abort, så skulle delstaternes politikere prioritere offentlig sundhed og sikkerhedsprocedurer,« siger Tara Pohlmeyer, som er kommunikationschef for en gruppe aborttilhængere i Texas.

Ohio og en række andre stater har udsendt et lignende forvarsel om retten til fri abort, og disse delstaters beslutninger rammer ned i den følsomme abortdebat.

USA har i princippet fri abort, og der er selvfølgelig en lang række undtagelser, for eksempel hensynet til moderens muligheder for at overleve en graviditet.

Men nogle stater som Texas har sat en lang række forhindringer op for kvinders mulighed for at få abort – blandt andet skal de gennem en lang række procedurer hos læger i specielle centre, der er spredt over den gigantiske stat, så kvinderne ofte skal rejse mange, mange timer for at nå frem til et sådant sted.

Derudover skal de se film, der detaljeret viser aborter, ligesom de skal svare på en lang række spørgsmål af meget privat karakter.

De stater, der er modstandere af abort, håber på, at den amerikanske højesteret vil gå ind i spørgsmålet igen, efter at det er lykkedes for den amerikanske præsident, Donald Trump, at få placeret en række abortmodstandere i højesteret.