Ukraines præsident nåede at sige én Putin-joke på russisk TV – så pillede de ham af igen

Én dag. Så længe blev den populære ukrainske TV-serie »Folkets tjener« med Ukraines præsident, Selenskyj, i hovedrollen vist på russisk TV, før den blev pillet af igen.

Volodymyr Selenskyj blev i april valgt til Ukraines præsident med sit nye parti, Folkets Tjener, efter at han forinden var blevet landskendt for en TV-rolle som Ukraines præsident i en TV-serie, som nu skaber ballade i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogen havde tilsyneladende ikke gjort deres hjemmearbejde, da de besluttede at vise en ukrainsk komedieserie med Ukraines præsident på landsdækkende russisk TV.

Først blev en Putin-joke i al hast redigeret ud af serien, og siden blev serien pillet helt af programmet igen.

Det drejer sig om den populære TV-serie »Folkets tjener«, der har Ukraines nye præsident, Volodymyr Selenskyj, i hovedrollen. I serien spiller han en almindelig mand, der pludselig bliver Ukraines præsident og rydder op i landets korruption, og det var netop den serie, der banede vejen for, at Selenskyj også i virkeligheden kunne vinde præsidentvalget.

I denne uge kom det som en overraskelse, at den russiske TV-kanal TNT ville til at vise »Folkets tjener« for sine 38,5 millioner ugentlige seere, men måske var det et forsøg på at spille med på det langsomt optøende forhold mellem præsident Selenskyj og præsident Putin, der mandag mødtes til de første fredsforhandlinger i tre år.

Det er farligt med satire

I foromtalen fra TNT, der ejes af det statskontrollerede gasselskab Gazprom, hedder det, at TV-serien tilbyder et satirisk blik på forholdet mellem folket og magthaverne i Ukraine.

Men efter at serien havde haft premiere i det russiske fjernøsten onsdag aften lokal tid, gik det åbenbart op for TV-stationen, at der også bliver gjort grin med Ruslands magthavere i serien.

I hvert fald var en joke om præsident Putin blevet redigeret ud af serien, inden det nåede at blive aften og tid til premieren i Moskva, bemærkede en journalist fra nyhedsbureauet AFP.

I klippet er den nyvalgte præsident ved at blive klædt på til sin nye rolle og skal blandt andet vælge mellem en række dyre ure. Hans rådgiver fortæller ham, at præsident Putin også har et ur fra schweiziske Hublot.

»Har Putin Hublot?« svarer Selenskyj overrasket med et ordspil, der i Ukraine også er en populær fornærmelse af den russiske præsident.

Præsident Putin selv ville næppe få tid til at se TV-serien, sagde Kreml-talsmand Dmitrij Peskov onsdag.

Senere samme aften kunne erhvervsmediet Vedomosti fortælle, at TNT har pillet »Folkets tjener« af sendefladen igen. Ifølge TV-kanalen havde det blot været en reklame for en af dens streamingtjenester, hvor man stadig kan se komedieserien.